Dünya Derbileri..

Gerçek anlamdaki derbiler hakkında ufak bir yazı dizisini bugün yayına sokuyorum..
Dünyanın en büyük derbileri ve nedenleri..
Bakın bakalım gerçek derbi, gerçek rekabet neden ve nasıl oluyormuş..

Fenerbahçe - Galatasaray bir derbiymiymiş..

Arjantin ;










River Plate - Boca Juniors

Zengin River, fakir Boca..
Zengin - Fakir sınıf ayrılıkları ve insanların bu konuda çatışması var, bu çatışma futbol maçlarınada yansıyor haliyle.. Bir tarafta zenginler, diğer tarafta fakirler.. Ve fakirlerin zenginlere daima verilen tepkileri var.. Herşeyden onları sorumlu tutuyorlar.. Ve durum böyleyken bu 2 bölgenin takımının futbol maçlarıda derbi oluyor haliyle..

İskoçya ;










Glasgow
- Celtic


Katolik Glasgow, Protestan Celtic..
Dini ayrılıkların çatışması var yani ortada.. İki tarafta birbirine karşı üstünlük kurmanın derdinde ve futbol maçlarınada yansıyor bu çatışma.. 2 farklı sınıf ve dini çatışmanın tam ortasında futbol takımları derbi oynuyorlar.. Yani adı üstünde tam bir derbi oluyor..
Dini durumlar, fikir ayrılıkları..

İspanya ;








Barcelona - Real Madrid- Atl. Bilbao

Bir tarafta Katalan Barcelona.. Diğer tarafta Kralcı Madrid ve Bask Bilbao.. Yani herkes birbirine düşman.. Katalanlar İspanyol olmadıklarını iddaa ederler, Bask'larda öyle.. Bask'lar Katalanlara göre daha sert ve kuralcıdır. Katalanlar İspanyol marşı ve bayrağı taşımazlar, özerk olduklarını söylerler.. Bask'larda ne Katalan marşı okur ne İspanyol.. Onlarda kendilerince özerktir. Bask bölgesinde bir İspanyol geziyorsa ya ajandır ya polis.. Bask takımdalarında İspanyol oyuncular yoktur. Katalanlar bu konuda biraz daha uysallar çünkü İspanyol oyunculardan kuruludur genelde takımları..
Madrid ise tam bir Kralcıdır ve İspanyoldur. Birde başkent takımı olunca değmeyin Madrid'imin keyfine.. Tabii başkent takımı ve Kralcı olduğundanda İspanya Kralı'nın desteğide Madrid'den yana olursa bu kavga iyice ateşlenir.. Kısacası herkes birbirine karşı ve bu karmaşanın içinde futbol oynanıyor. Maçlarıda haliyle son derece ateşli ve kargaşalı geçiyor.
Siyasi ayrılıkların içinde futbol.. İşte gerçek derbi..

İtalya ;








Roma - Lazio / Livorno - Lazio

Bir tarafta işçilerin desteklediği Roma, diğer tarafta aşırı sağcı Lazio. İtalya'da yaşanan en ciddi ve en büyük tribün kavgaları genelde bu maçlarda çıkar. 2 takım taraftarları arasındaki nefret 1979 yılında Roma tribünlerinden atılan bir fişeğin Lazio'lu bir taraftarı öldürmesiyle en üst seviyeye çıkar. Birbirlerinden nefret eden, asla birbirlerinin şehirlerine maçlar dışında gitmeyen 2 topluluktan bahsediyoruz. Siyasi görüşler, siyasi ayrılıklar.. Ve bu siyasetin arasında futbol..

Bir başka büyük derbi ise İtalya'da kuşkusuz aşırı solcu Livorno ile aşırı sağcı Lazio arasında.. Yine bir siyasi düşünce ayrılığı ve bu ayrılıkları temsil eden 2 takımın taraftar grupları.. Livorno - Lazio derbileri sağ, sol çatışmasının içinde yer alıyor.

Bu 2 maç bir derbiden ziyade taraftarlar arasında çıkan olaylardan ötürü savaş olarak oynanıyor. 3 takımın taraftarıda birbirlerini hiç sevmezler.. Roma'lı taksiciler Lazio'da görünmemek için herşeyi yaparlar, Livorno içinde aynı durum..
Bu durum hakkında Güntekin Onay'ın bir anısı vardı ;

" En son İtalya'ya gittiğimde Lazio'nun antremanı için Roma'dan Lazio'ya gidicektim. Roma'dan taksiye bindiğimde Lazio'nun antreman sahalarını söylediğimde beni 500 metre ileride bıraktı. Bunun sebebini sorduğumda ise " Orada görünürsem benim sosyal ve iş hayatım biter." diye cevap verdi. Gerçekten çok şaşırılacak bir durum.."

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0