Santraforsuz Sistem..

Galatasarayımızda devre arası inanılmaz hareketli ve bir o kadar soru işaretleri ile geçiyor. Temsilcimizde sakatlığı süren Harry Kewell ve Milan Baros'un olmayışının yanı sıra takımdan ayrılması gündemde olan ve büyük ölçüde takımdan ayrılacak olan Shabani Nonda'nın ayrılması sonrasında UEFA Avrupa Ligi'nde santraforsuz oynamak zorunda olduğumuz söyleniyor, ne yapacağız, nasıl yapacağız diye soruluyor. Herşeyden evel son dönemlerinde sakatlıkları nükseden ve aşırı formsuz bir Nonda var artık elimizde.. Bu analiz yazısını yazma amacımızda zaten Nonda'nın gitmesi sonrasında olabilecek hücum varyasyonlarımız..

Bilindiği üzere Rijkaard daima koşan, yer değiştiren ve hızlı oynayabilen oyuncuları tercih ediyor. Zaman zaman Nonda'yı görebiliyor ilk onbirde fakat elimizde başka forvet olmadığından ötürü oynuyor. Yaşadığı formsuzluk ve sakatlıklar nedeniyle zaman zaman ileride Kewell'ı, Arda'yı, Elano'yu izledik. Bu üçlü arasında en verimli olanı Kewell olarak göze çarptı, çünkü adam aslında ikinci (yardımcı) forvet olarak görev yapabiliyor ve Liverpool'da bu pozisyonda forma giymişti bir dönem.. Gelelim olası bir Nonda'nın gönderilmesi ve Dos Santos'un kadroya katılması durumuna..
Galatasarayımızın ligdeki bir numaralı forveti belli; Jo. Avrupa'da ise forvetsiz daha doğrusu santraforsuz bir oyun şablonu karşımıza çıkacaktır. Dünyanın en büyüğü olarak abir ettiğimiz Barcelona, Manchester United, Real Madrid, Chelsea gibi takımların oyun şablonlarına bir bakın.. Genel itibariyle bu takımların oyun anlayışı ve mantalitesi 4-6-0 şablonunu gösteriyor. Peki nasıl oynuyor bu takımlar.. 4-2-2-2 oynuyorlar aslında.. İnanılmaz bir değişim ve dönüşüm içersinde kanatlar, ortadaki ikili.. Manchester'da Rooney geriden ataklara katılıyor, Barcelona'da Ibrahimovic geriden oyuna katılıyor, Chelsea'da Drogba geriden oyunu forse ediyor, Real Madrid'de Higuain / Benzema ikilisi geriden oyunu forse ederek içeriye giriyorlar.. Kanatlar zaten oyunu, hücumsal anlamda domine eden, şekil veren ve rakibi tehdit altına alan bir sisteme sahipler.. Dünyanın bir çok takımı bu şablon ile oynuyor oynadığı o müthiş futbolu.. Kısacası değişen, hızlı, süratli, gezen bir hücumsal mantık var Avrupa futbolunda..

Oyuncularımızı tek tek değerlendirdiğimizde bu oyun şablonunu sahaya birebir uygulayabileck kapasitede oyuncularımız mevcut.. Olası bir transfer sonrasında Giovanni, Arda, Keita, Caner, Elano gibi isimler bahsettiğimiz ilerideki değişimi gerçekleştirmeye en yakın oyuncular olarak görünüyor.. Dünyanın en büyüğü olan Barcelona nasıl futbol oynuyor?
Geride Xavi - Iniesta, kanatlarda Messi - Henry, önde Ibrahimovic. Peki hücum varyasyonlarına dikkat ettiniz mi hiç? Messi bir sağ kanada kaçıyor, bir sol kanada, Ibrahimovic zaman zaman kanatlara iniyor, içeriye geriden destekle gelen Xavi ve Iniesta ikilisi giriyor. Henry diğer taraftan bir sağa bir sola giriyor, zaman zaman içeriye girişler yapıyor. Evet adamların Ibrahimovic gibi bir forveti var ama tam anlamıyla forvet olarak oynamıyor, kanatlara inen winger diye tabir edilen pozisyonda oynuyor Ibracadabra.. Peki bu sistem Galatasaray'a nasıl yansır?

Geride Elano-Arda, kanatlarda Caner ve Giovanni, önde Keita veya Keita - Giovanni yer değişimi olabilir.. Peki bu iş nasıl olur? Caner ve Giovanni değişimli, heryerde oynayabilen oyuncular.. Keita zaten jokerimiz; nereye koyarsan koy orda oynasın.. Elano geriden oyunu kuran ve oyunu iki yönlü oynayan ortasahamız, Arda hücumsal anlamda gerek kanatlara açabilecek gerekse içeriden oyunu bitirebilecek bir adam.. Keita turnuvadan gelene kadar Arda'nın kanada inip geriden Barış'ın Elano'ya yardımcı olmasını takımda görebiliriz. Yani o bahsedilen ve gıpta ile bakılan değişimli, heryerde oynayabilen hücum varyasyonlarına sahip oyuncularımız takımda mevcut.. Bu sistemi birebir uygulayabilecek bir takıma, rotasyona ve kaliteli oyunculara sahibiz.. Ortasahada oyunu çift oynayabilecek bir Elano var takımda, ileride kanatlarda sürekli değişebilecek olan Arda-Caner ikilisinin yanı sıra ileride kanatlara kayabilecek, tam anlamıyla winger tabirine birebir uyan Giovanni. Ligte zaten Jo kadroda olacak ve Barcelona'daki Ibrahimovic görevini üstlenebilecek bir oyuncu.. Zaten Ibrahimovic tarzında bir oyuncu olduğunu söylemeye gerek yok.. Bitiriciliğinin yanı sıra hava topları, tekniği ve hızıyla Ibracadabra'yı andırıyor genç golcü..
Fazla büyütmemek gerek bu durumu, çünkü bizlerden çok daha iyi bilen Rijkaard & Neeskens bu takımın patronu, unutmayalım. Bugün uzay futbolu oynuyor denilen Barcelona'nın oynadığı oyunun temelini oluşturan ikili takımın başında.. Biraz sabır ve sadece inanç gerekiyor. Hocalarımız bizden daha iyi biliyorlar bu işi ve işin profesörleri artık onlar. Oynamak istediğim sistem belli, bu sistemi oynayabilecek oyuncular kadromuzda ve başımızda bu sistemin uzmanı iki isim var. Çok abartmaya gerek yok. Zamana bırakın bazı şeyleri, rahat olun ve inanın. Bu takım bir kaç yıl içersinde inanılmaz bir takım olacak. Hele bir Mart 2010 geçsin, sonrasında izlemekten keyif alacağınız bir takım sahada olacak ilerleyen yıllarda.. Bu sene öncelikli hedef lig şampiyonluğu ve Şampiyonlar Ligi'ne katılım.. UEFA ise elbette en büyük temenni ve amaç..

13 yorum:

  1. Şuan herşeyi doğal karşılamamın tek sebebi Neeskens ve Rijkaard üstadların başımızda olması. Başka kim olsaydı bir saçmalık var bu işte derdim.

    Verdiğin forvetsiz sistemi Barcelona uyguluyor. Ancak uygularken Ibra kenarda oluyor. Real Madrid'de Benzema ve Higuain dediğin gibi hep geriye yardıma geliyor ancak en uçta da bitirici ve santrafor özellikleri olan oyuncular. Rooney de aynı. Oyuna hep katılıyor ancak Santrafor özelliği de çok iyi, yani iki yönlü.

    Bizde de o işi Baros çok iyi yapıyordu, Nonda yapamıyor mesela. Yani tamam, ileri uçtaki adam geriye geliyor, kanatlara geliyor falan da, gidip en uçta pozisyon da bekliyor, bitiriciliği de var. Yani aynı zamanda bir forvet. Günümüz forvetlerinde bu özellik aranıyor zaten. Tamamen hiç forvetsiz 90'dakika oynayan takım yok. Arasıra Barça yapıyor bunu. Ama forvet derken senin bahsettiğin tipte forvetlerden bahsediyorum. Rooney tarzı, Benzema tarzı

    Mesela bizde Baros ve Kewell bu işin adamı. Zaten Kewell sakat olmasaydı bu yorumu yapmazdım, çünkü o tarz bir futbola yatkın. Ancak o da sakatlanınca o işi yapacak bir adam şuan yok gibi. Yani ne Benzema, ne Ibra, ne Baros ne Rooney tarzi bir adam var elimizde. Geriye gelip yardım eder sonra ileride bitiriciliği olmaz. Yani 2 yönlü adam olursa bu sistem sağlıklı. Yoksa uzun süre oynanacak bir sistem değil. Belki maçın son 20 dakikasında oynanır.

    Ancak başta da dediğim gibi Barça, Ibra çıktığı zaman bizim şuan kadroda uygulanabilecek hiç forvetsiz sistemi oynayan tek takım. Ancak onların ileri 3'lüsü dediğin gibi sürekli yer değiştiriyor ve aralara kaçıyor. Ayrıca aşırı bir pas trafiği yapıyorlar ki bizim o tarz bir oyunu oynamamız şimdilik zor.

    Ancak Barça dışında dediğin sistemde oynayan takım çok yok. Evet geriye gelen ve sürekli oyuna katılan bir forvet var, ancak o adam forvet yani bizdeki Baros'un karşılığı Kewell'ın karşılığı.

    Tabi lig için değil Avrupa için bu yorumum.

    YanıtlaSil
  2. Oyunu iki yönlü oynayabilen bir orta saha oyuncusuna ihtiyaç olduğunu söyleyen arkadaşların şu kadro ile ilgili fikrini almak istiyorum.

    not : sakatlıkları dikkate almadan yazıyorum şimdilik.


    Baros
    Kewel Keita
    Arda
    Elano Sabri
    Balta Neill Servet Uğur

    şimdi sorum şu, herkesin ortaklaşa bok attığı Sabri Sarıoğlu'nun altyapıdayken oynadığı mevkileri hatırlayan var mı ?

    Benim iddiam şudur ki, bu dizilişte sabri bütün ortasahayı Sarp'tan da Topal'dan da daha iyi forse eder. Kaptığı topları Elano ve Arda'ya aktarırsa (ki artık sabri çocuk değil ve hocası FR) bu diziliş ve kadro ile bırakın ligi avrupayı çok ciddi şekilde sarsarız.

    not 2 : Dikkat ettiyseniz kadroda henüz Jo ve katılması pek muhtemel Santos yok.. Ayrıca Pektemek, belki seneye Hamit, Turan...

    YanıtlaSil
  3. İncelemeyi yazan arkadaş ace teşekkür ederim.Geçen m.Unt incelemenide okumuştum yazdıklarına kesinlikle hak veriyorum öncelikle.Fakat atladığın önemli bir nokta var.Bu sistem oynatmak için kadronun (ilk 18 in ) ziinsel özelliklerini ve birbirleriyle uyumlarıdanda bahsetmek gerekiyor. Örnek olarak 2000 li yıllarda kadromuzda bulunan futbolcuların çoğu altyapımızda beraber oynayan futbolculardı.Birbirlerini iyi tanıyorlardı ve kapasitelerini çok iyi biliyorlardı.Ayrıca zihinsel özellikler dediğim olay ise mesela antalya maçında yediğimiz ilk 2 gol ofsayt taktiği yaparken olmuştu.Oyuncular pozisyon hatası yaptılar ve kalemizde golü gördük.Şu an için servet ve g.zan en iyi yerli defans oyuncuları olmaların rağmen ve milli takımdan birbirlerini tanımalarına rağmen pozisyon ve adam paylaşımı hatalarını yapıyorlar.Benim en büyük korkumki maçları seyrederken duran toplar.Heran tehlike yaratabilecek potansiyele sahipler kalemizde.Neill gelmesi servetin oyuunu etkilermi o kadarını bilemem ama ne yazıkki defans oyuncularımızın alt yapıları eksik gözüküyor. Daha altyapılarda alınması gereken eğitimi,maç yaparak öğrenmeye çalışmak hele gene 28'li yaşlarda çok zor.(Gerçi sabri bu yarıdaki performansıyla beni çok şırttı) Amma velakin teknik direktörün oyuncular üzerindeki etkisi tartışılmaz. Mesela buradaki örnek olan barcada Xavi ve iniesta altyapıdan çıkmış futbolculardır.Artık adamlar öyle bir vaziyete gelmişlerdirki pas atmak içn birbirlerine bakmalarına veya görmelerine gerek kalmamıştır adamlar sahada birbirlerini hissediyorlar adeta.Barca'nın bir maçında usanmadım kendim saydım (FR dönemden bahsediyorum Ronaldinho etoo kadro) 120 sn ye boyunca rakibe top göstermediler.Tamam yetenek şarti,sistemde şart ama futbolcuların alt yapısı ve kendilerii geliştirmeye çalışmaları çok önemli...

    Hucum hattımızda bu kadar sakat olmasına rağmen ben yinede gol yollarında problem yaşayacağımızı düşünmüyorum özelliklede ligte.Fakat istediğimiz , özlediğimiz oyunu ayhan ve m.topalla oynamamız çok zor gibi duruyor. M.sarp onlara nazaran ayağına daha hakim bence. Ayhanı gördüm göreli sahada yaptığı tek hareket vardır topu alır ileriye sürer sürer sonra 2 kişi basarlar ayhan orada eveler geveler top kaptırır ve üstümüze kontra atakla gelir rakip takım.Bunlar bana göre oyuncunun zihinsel yani oyunu okuyamamasından doğan problemler...

    Alt yapıda verilen eğitim çok önemli yapılan en son ihaledede dilerimki anadolu takımları altyapılarına daha çok yatırım yaparlar...

    YanıtlaSil
  4. Bu sistemi, hele hele Kewell'dan yoksun olarak, basariyla uygulayabilmemiz ne yazikki olanaksiz arkadaslar. Kiyasladiginiz takimlarin buyukluklerinden dem vurup kucukluk kompleksi sergilemeyecem ama (Henry, Messi, Ibrahimovic vs.)bireysel olarak cok ama cok yonlu oyuncular
    yani Henry mesela Arsenal'da senelerce geriden destekleyen forvetti, Ibrahimovic bitiricilik ve ozellikle de pozisyon almada belkide mevkisinin en iyisi su anda, Messi ise Messi arkadaslar! Onun tek basina (gerek driplingleri gerekse de golleri ile) kilit actigi mac sayisini daha bilmek olanaksiz. Ayni seyleri Real Madri icin de rahatlikla soyleyebiliriz (Ronaldo, Benzema, Kaka) fakat cok bariz bir sey var ki bu sistemi ancak "cok ozel" oyunculara sahip takimlar oynayabilirler. Evet Arda, Elano, Keita yada -geldi diyelim Dos Santos- bireysel yetenekleri ust duzey oyuncular ama sureklilik ve fiziksel dayaniklilik konusunda ciddi sikinti cekebilirler ceza sahasi ici mucadelelerde (Orn. Arda@Bursa maci)Teknik kadro elbetteki bu isin profesyonelleri ama bence forvet oyuncusu olmadan (ki Nonda'yi Sercan takasinda kullanabilmek harika olurdu olabilseydi) Avrupa kupalarinda isimiz bir hayli zor. Umarim ben ve benim gibi dusununler yanilir ama bu gercekten cok zor gorunuyor.
    Sabri konusuna ben de katiliyorum pekala oynayabilir orta sahada ve denenmelide kesinlikle ama bu kezde H Balta'nin ne kadar agir oldugunu dusundugumuzde Ugur ile sag tarafin da dinamizmini kaybetmesiyle karsilasiriz ki beklerin oyuna cok siklikla katilmasi Rijkaard'in sisteminde hayati oneme sahip. Cok zor ve talihsiz bir donemden geciyoruz yine ne yazikki ve kulubun saglik ekibinin bunca oyuncunun (E Gungor, Linderoth, Kewell, Ugur, M Topal, Baros, Alparslan, Serkan Calik..) tedavi edilememesini izah dahi etmemesi cok ama cok dusundurucu!

    YanıtlaSil
  5. @CcCc
    Yazıyı ben yazmadım, işin aslı benim düşüncelerim bu konuda yazıya kıyasla baştan sona farklı. Yani beğendiyseniz övgüleriniz FCN'ye =)

    YanıtlaSil
  6. evet günümüz futbolunda pivot santrafor diye birşey kalmadı ama bence bizim bu sistemi oynayabilmemiz için biraz sabretmemiz gerecek...eldeki kadro itibari ile buna uygun oyuncu yapımızın olmadıgını düşünüyorum...mustafa sarpın tüm iyi niyetine ragmen bu takımda oynayabilecek kapasitede oldugunu düşünüyorum...topal ise geldigi seneyi mumla aratıyor...ayhan artık eski gücünde degil vurdumduymaz şekilde oynuyor...orta blok için en ideal isim barış gibi gözüküyor yaşı vede temposu itibari ile ama onun teknik kapasitesi zayıf...bi arkadaşımız sabri demiş o bölge için bencede sabri o bölge için biçilmiş kaftandır...birincisi hızlı olması her yöne yardımcı olma açısından ona avantaj saglıyor temposu 90 dk düşmeyen bir yapısı var rakibi bozmaya müsait bir oyuncu ayrıca teknik yönde hoca geldikten sonra ciddi yönde iyileşme var...tam yılını hatırlamıyorum ama sabriyi bir milli maçta geç millilerde o bölgede izlemiştim ve gerçekten de 10 numara oynamıştı...

    YanıtlaSil
  7. Cok zordu kosullar kazanmak harika ama Nonda ile bu isin yurumeyecegi artik cok acik.

    @ ace, FCN
    Vaktiniz ve dogru bilgilere ulasma imkaniniz oldugunda kulubumuzun saglik heyeti ve artik iyice dillenen soru isaretleriyle ilgili bir yazi yazabilseniz.
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
  8. ------dos Santos----Joao Alves----
    ----------------------------------
    Arda--------------------------Keita
    ----------------------------------
    --------M.Topal-----Elano---------
    ----------------------------------
    H.Balta-----------------------Sabri
    ----------------------------------
    ---------Servet-----Neill---------
    ----------------------------------
    ------------Leo Franco------------

    **********************************

    ---------Kewell-----Baros---------
    ----------------------------------
    Caner------------------------Barış
    ----------------------------------
    ---------M.Sarp-----Ayhan---------
    ----------------------------------
    Aykut Demir-------------------Uğur
    ----------------------------------
    ---------G.Zan-----A.Turan---------
    ----------------------------------
    ---------------Ufuk---------------

    Bence bugünkü maçı izledikten sonra Frank'ın oynatmayı düşündüğü sistem, diziliş ve oyuncu tercihleri bu şekilde olacak. Çok riskli, dünyada sadece 1. sınıf takımların oynadıkları sistem bu. Tutarsa vezir, tutmazsa rezil oluruz. Ama bu riske girmeye de değer.

    YanıtlaSil
  9. @Barça

    Bu bildiğin 4-4-2 değil mi :)

    YanıtlaSil
  10. Hayır değil.

    YanıtlaSil
  11. Bekler RWB, kanatlar LWM olarak görünüyor.

    Öyle değil mi?

    YanıtlaSil
  12. Aynen öyle FCN. Hem bekleri hem de kanatları çizgide daha ileride kullanıyoruz. Takımın boyunu kısaltmaya çalışıyor. Bugün Elano bu görevi harika yapabileceğini gösterdi. Maç sonrası konuşmasında Frank Neill'in savunma çizgisini öne çıkardığını söyledi. Caner harika oynadı zaten. Eğer Dos Santos veya benzeri biri gelirse bireysel olarak tek soru işareti M.Topal. Eğer o da Sabri'ye benzer bir gelişme gösterirse bireysel performanslar bakımından sorun yaşamayız. Tek mesele taktik anlayışın oturması ve uyumun yakalanması olur. Fark yaratacak bir yola çıktığımızı düşünüyorum ben. Umarım sonunda ışığı bulabiliriz.

    YanıtlaSil
  13. Belki bunun yeri burasi degil ama ilginc ve sasirtici bir haber okudum biraz once, paylasmak istedim. Belki bir aciklama yapabilecek olan vardir: http://www.bolgeselhaber.com/8779/103/galatasaray-kewella-veda-ediyor.html

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0