Adnan Öztürk; Evet, anlaştık!

Kulislerde çok konuşuluyordu zaman zaman Adnan Öztürk'ün müthiş bir hamle yapacağı ile alakalı.. Fakat inanın kimse böylesini beklemiyordu. Kendi ağzıyla başkan adayı Adnan Öztürk'te resmen açıkladı. Thomas Kurth, Peter Kenyon ve Esteve Calzada ile anlaştıklarını ve seçildiği takdirde ekibinde olacaklarını.. Avrupa futboluna yön veren, kariyerleri kesinlikle tartışılmayacak olan üç dev bir listede yanyana geldi. Peki bu nasıl başarıldı, bu nasıl gerçekleştirildi? Herkesin merak ettiği tek soru bu olsa gerek, fakat biraz açmak istiyoruz bu pencereyi..

Peter Kenyon
Chelsea ve Manchester United gibi üst düzey takımlarda sportif direktör olarak görev almıştır. Manchester United'ta görev yaparken Nike firması ile 15 yıllık bir sponsorluk anlaşması yaptı. Bu anlaşma sonrasında İngiliz devi kasasına tam 303 milyon sterlin koymayı başardı. Zaman geçtikten sonra Rus milyarder Roman Abromovich Chelsea'yi satın aldıktan sonra onuda transfer etti. Evet, yanlış duymadınız; transfer etti! Manchester United ile olan sözleşmesindeki tazminatı ödeyen, yıllık maaşını 3 milyon sterlin olarak ödeyen ve bütün alacak-vereceklerinin yanı sıra Manchester United'a belli bir ücret ödeyerek takımına tranfer etti. Sonrasında Chelsea takımı ilk sponsorluk anlaşmasını imzaladı. Umbro markası ile yıllık 2 milyon sterlin olan anlaşmayı bozarak, Adidas markası ile 10 yıllık olmak üzere 100 milyon sterlin değerinde bir anlaşma yaptı. Bunun yanı sıra pazarlama konusunda belli başlı konularda uzman olduğu inkar edilemez bir gerçek. Peter Kenyon'un en büyük özelliği tezgahını Uzakdoğu pazarlarına kurması.. Görev aldığı takımları burada 10-15 günlük bir kamp programına sokar ve aynı zamanda özel maçlar, turnuvalar derken ciddi anlamda bir pazarlama, reklam yapar. En kötü özelliği ise taraftarı tam bir müşteri olarak görmesi; zaten bu yüzden pek sevilen birisi değildir. Birde tam bir para hastasıdır, kim çok parayı verirse isme bakmadan sponsorluğu, reklam anlaşmasını imzalar. Yalnız bir ayrıntıya dikkat etmek gerekir; bu adam sadece büyük takımlarla çalıştı. Yani Chelsea ve Manchester United'ı kime verirseniz verin yine bahsi geçen paralara anlaşmalar yapılır. Ayrıca taraftarlar ile arasının sorunlu olduğunuda belirtmekte yarar var. Taraftara hakketiği değeri vermek yerine kulübün zorunlu müşterisi gözüyle bakar. Bu ciddi bir sıkıntı yaratır.

Thomas Kurth
Bir dönem UEFA Avrupa Kupaları Sorumlusu ünvanıyla uzun süre görev yaptı. Daha sonra bir çok Avrupa devinin bir arada bulunduğu G-14 Birliğini oluşturdu. Hatta bir ara UEFA Şampiyonlar Ligi'ne karşı G-14'te bulunan takımlardan bir lig, turnuva oluşturacağını açıklamış fakat sonrasında UEFA ile yaptığı anlaşmalar neticesinde bu birliği bitirmeye karar verdi. Organizasyon, koordinasyon ve iletişim bölümlerinde başarılı olduğu bir gerçek fakat herhangi bir kulüp deneyiminin olmaması ciddi bir sorun teşkil edecek gibi görünüyor. En büyük artısı ise Avrupa'nın bir çok deviyle iyi ilişkilerinin bulunması fakat UEFA olarak bu görev zaten onun görevi, aynı başarıları, etkileri burada gösteremez.

Esteve Caldaza
Kariyerinde sadece Barcelona'nın adının geçmesi fazla heyecanlandırmasın. Keza sadece marketing ve reklam kısmında başarılıdır. Yoksa öyle aman aman çok büyük bir yönetici olduğunu düşünmüyorum. Tarihi boyunca Avrupa'ya ambargo koyan Barcelona'yı kime versen bir şekilde pazarlar ve reklamını yapar zaten bu konuda sıkıntı olacağını pek zannetmiyorum.

12 yorum:

  1. Gerçek bir Galatasaraylı bunları koz olarak kullanmaz. Seçilemezse gidip seçilen yönetime alın ben bu şartlarla anlaştım siz değerlendirin diyecek mi?

    YanıtlaSil
  2. Koz olarak kullansa bile bahsettiği kişilerin arkasında Laporta-Abramovich var.

    O yetkiler kimde olursa olsun aynı şeyi yapardı.

    YanıtlaSil
  3. Adnan polatı destekliyordunuz, şimdi Adnan öztürk'ün propagandasını yayınlıyorsunuz blogta?

    YanıtlaSil
  4. @Chelal

    Yazıyı tekrar okursan sevinirim.
    Bizim rengimiz hala KIRMIZI !

    Propaganda yaptığımız yok, seçim vaadlerine karşı cevap yazıyoruz.

    Boşuna mı yazdık orada "O takımlarda kim olursa olsun aynı başarıyı gösterir zaten" diye..

    YanıtlaSil
  5. Üçü bir haldun üstünel etmez!!!

    YanıtlaSil
  6. Üclü Haldun sezgin yalcindag ile beraber calissa... Ozaman dünyaya aciliriz bir anda :)
    2013e kadar Afrikadaki kücük mutombo isimli kenialinin üzerinde elimizde kalan eski gs formalari olur asiada hongpigong isimli cin cocugun üzerinde bir Keita formasi görebiliriz... ve tabiki Sampiyonlar liginde final oynamakla kalmayiz rakibimiz bizden korkar. Bir Persie veya Fabregas hayal olmaktan daha cok gercek olur :)

    ama bunlar hayal Öztürk kendisi secimlere girmiyor özhan babasi icin giriyor o yüzden sonradan olsa bile bir birlesme olmaz...

    YanıtlaSil
  7. Ya adnan öztürk hala mantıklı bir projen yok..Bu adamlara çok düşük maaş ödeyeceğini söylüyor ama fcn'nin yazısındaki rakam 3 milyon sterlin..Yane doğru 10 milyon sterlin ile kıyaslarsak ucuz :)

    Tamamen özhan zihniyeti ..seçim stratejisi bile aynı..biri 10 yılda 7 lig 3 avrupa palavrasıyla kazanmıştı..Buda diyorki 3 yılda Avrupa'da ilk 10'a sokacam..Nasıl sokacan diye sorsan cevap yok..Riva'yı satmıcam dior borçları ödemek için..ama ada gereksiz satılabilir diyor..


    E o zaman bende aday olayım 20 yılda 19 lig , 11 şampiyonlar ligi ,8 uefa,4 super kupa 7 ziraat turkiye kupası ve 11 gazi cup alıcaz..messi ile anlaştık.. c.ronaldo anneme sormam lazım dedi..annesi ile anlaşırsak oda gelicek.. komik yane ne diyim.


    Bellide olmaz Özhan'ı 3 dönem üstüste seçenlerde bu kongre üyeleriydi..şaşırmam..

    YanıtlaSil
  8. vallaha o takima kim giderse ayni seyi yapabilir diyorsun ama bence öyle degil. adamlarin basardigi isi basit birsey gibi göstermek olmaz. :) gercekten profesyoneller ve neyi nasil yaptiklarini cok cok iyi bilen isimler. hele peter kanyon tam bir finanzman uzmani. zamaninda manchesterin bütcesini bayaga bir artdirdi.

    adnan öztürkün sectigi bu üc adam müthis. galatasaray adina cok iyi olur. ben polat`dan yanayim ama polat bu üc isimi egil sadece peter kanyonu alsa mükemmel olur.

    YanıtlaSil
  9. manchester utd ve chelsea'ye yaptıkları ortada..ama galatasaray'da bunu yapabileceği garanti mi ?

    Burası primiere league değil..galatasaray bu iki takım kadar yıldız sahibi değil ..tanınılırlığı yok..sponsorluk anlaşması desen adidas 2 seçeneği olsa galatasaray'a mı 100 milyon verir chelsea'ye mi..kenyon'un hatrına kalkıp galatasaray'a mı verecek..Manchester ve chelsea'nin ingilteredeki ürün satışı ile türkiye'deki rakamlar aynı olacak mı ?? 2 ülke arasındaki ekonomik farkllıklar bu haldeyken alım gücüde belliyken..korsan'da dünya da ilk 3'de yer almamızda ayrı bir olay tabi

    biraz gerçekçi bakalım..olay tamamen canaydıncı kongre üyelerinin gözünü boyamak..Aynı cehalet üyeler 10 yılda 7 lig 3 avrupa deyince oy vermiş..sonrasındaki 2 dönemde de aynı cehaleti tekrarlamışlardı..

    şimdi kenyon gelecek galatasaray chelsea , manchester olacaksa aziz haketten bilmiyomuş bu işi :)

    YanıtlaSil
  10. vallah bu 3 isim gelse tabiki iyi olur, bunu kimse inkar etmesin. Adamlarin ama Türkiyedeki tecrübesizligi ve gercekten Öztürkünde tecrübesizligi bir sorun arz eder. O yüzden Polatin Futbol kadrosuyla Öztürkün kadrosunu karistirsa Yönetimler ozaman iste Dünyayi sarsariz. Sakuraginin dedigi gibi Chelsea veya Manchesterde sonsuz imkanlarla birseyler basardilar. Gelipde Türkiyede 3 büyüklerle bsy basaramiyan onca örnek var göz önünde, del bosque, tigana, Toschak, Hiddink, Aragones, advocat bunlar kötü TD degilerdi ama Türkiyeye ayak uyduramadilar ve yöneticilik TDlükten kolay bir görev degil... hayirlisi insallah en dogrusu olur bizim icin. Öztürk adamligini göstersin bakalim kaybedince yine önerecekmi bu üclüyü :D

    YanıtlaSil
  11. @ Ferhat

    Peki Kenyon'un küçük takımlarda herhangi bir başarısı bulunuyor mu? Manchester United ile yaptıklarını inan sen değil veya Kenyon değil bir başkasıda yapardı. Neden mi?

    Manchester her alanda kupalara ambargo koyan bir takım ve buna bağlı olarak reklam anlaşmaları var. Allah aşkına söylermisin, Avrupa'da her sene final oynayan takımda X bir yönetici sence yıllık reklam anlaşmasını 10-15 milyon eurodan aşağı yaparmı?

    Veya Chelsea'deki durumunu konuşalım istersen sabaha kadar.. Arkasında Abramovich var ve elinde sınırsız bütçesi var. Bu sene getirilen transfer yasağı onun sayesinde getirildi bunu biliyorsundur herhalde :)

    YanıtlaSil
  12. Elbette Peter Kenyon çok büyük bir hamle fakat bu adamın arkasında Manchester United ve Chelsea gibi takımlar bulunuyordu.

    Bunun yanı sıra arkasında hemen hemen sınırsız bir maddi güç ve sınırsız bir lobi gücü vardı.

    Yani Nike ile yapılan 303 milyon sterlin değerindeki 15 yıllık anlaşma Kenyon'un değil Manchester'ın gücüydü.

    Adidas ile yapılan 100 milyon sterlin değerindeki 10 yıllık anlaşma da elbette Chelsea'nin gücüydü.

    Kenyon burada bu desteği alamaz, yani en azından oradaki ortam gibi bir imkan bulamaz Türkiye'de.. En büyük pazarının Japonya ve Çin olduğunu söylemeye gerek yok. Yazın görev aldığı takımlar minimum 10 gün Uzakdoğu'ya gider ve orada turnuvalara katılır.

    Birde taraftara tamamen bir müşteri gözüyle bakıyor. Ve gerek ManUnt'da gerekse Chelsea'da çok sık sorun yaşadı bu durumlardan ötürü. Birde Chelsea'ye getirtmiş olduğu transfer yasağı komedisi var ki, anlatılmaz yaşanır cinsten..

    Sakın ola Kenyon'u küçümsediğim beğenmediğim anlamına gelmesin bu yorumlarım, elbette Kenyon'u takdir ediyorum fakat Chelsea ile buradaki ortam aynı değil..

    20 milyon euroluk transfer bütçesine sahip takıma Messi'yi getirecek güçte birisi değil. Benimde arkamda Abramovich veya ManUnt olsa, olmadı arkamda Chelsea olsa onun yaptığı şeyleri hemen hemen bende yapardım.

    Adamlar Kenyon'un kel kafasına saymıyor 300 milyon sterlini takımın sportif ve finans gücüne bakıyor.

    Peki hangimiz bugün Galatasaray'ın Chelsea gibi finansal gücünün olduğuun veya Manchester United gibi sportif gücünün olduğunu söyleyebilir?

    Hiç birimiz.. Öyle değil mi?

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0