Galatasaray'da Sistem ve Transfer..

Hiç kuşkusuz futbolun temel felsefesi sistemdir. Total futbol ise bir sistemdir, oyun şablonu değildir. Ayağa seri, hızlı ve isabetli pas, geriden oyun kurma, beklerin zaman zaman kanat oyuncusu gibi ileri çıkışları ve daha bir çok şey... Bunlar sistemin bir parçasıdır, oyun şablonu ise oyuncuların sahaya dizilişidir. İsterseniz 3-6-1, isterseniz 3-5-2 veya dilerseniz 4-5-1 oynatın. Eğer elinizdeki oyuncular bu sistemi oynamaya uygunsa eğer değil 4-3-3, 3-3-4 bile oynatırsınız siz o takıma.. Frank Rijkaard demek 4-3-3 demek değildir, total futbol demek 4-3-3 olarak sahaya çıkmak, oynamak demek değildir.

Frank Rijkaard ilk geldiğinde takıma bu oyun stilini alıştırmaya çalıştı. Kısmen başarılı oldu, kısmen başarısız oldu. Geriden oyun kurma konusunda en önemli bölge olan ortasaha bu sene resmen fiyaskoydu. Bir maç iyi, bir maç kötü olan ortasahaya geriden destek savunmadan geliyordu. Fakat aslında istenilen oyun sistemi, felsefesi tamamen pasa dayalı, ayağa pas yapabilen, geriden oyun kurabilen, kanatlar içeri-dışarı koşular yaparak rakip savunmayı allak bullak edecek, ortasaha yeri geldiğinde 3 kişi çizginin gerisine geçecek, yeri geldiğinde 3 kişi rakibin üzerine üzerine gidecekti. Eldeki kadro sistemi buna uymayınca bir takım taktiksel formasyonlar sonucunda bazı değişikliklere gidildi.

Gelecek sezona bir çok oyuncu transferinin yapılması da herkesin beklediği 4-3-3 olarak belirlenen sistemin değişeceğini gösteriyor. Savunmacı bekler dediğimiz beklerin sadece bek olmaması (RB/LB), yeri geldiğinde ortasahayı besleyecek beklerin olması (RWB/LWB) gerekiyor. Ortasahada görev yapan kanat oyuncularında sadece sıradan bir kanat olmaması, yeri geldiğinde ileri-geri gelecek, savunmaya yardım edecek, ileriye top taşıyacak kişiler olması gerekiyor. Sıradan bir ortasahada kanat oyuncusu (RM/LM) yerine ileride hücumsal varyasyonları arttıracak ofansif kanatların (RW/LW) olması her daim sizin ofans gücünüzü bir kademe arttıracaktır.
Galatasaray bu sezon elindeki kadro yapısı nedeniyle 4-3-3 oynamaya çalışsa da bunda pek başarılı olamadı. Özellikle ortasahanın defansif kısmı tamamen yetenekleri kısıtlı ve yetersiz oyunculardan oluşması nedeniyle bu oyun anlayışında bir takım sıkıntılar yaşandı. Çünkü tek önlibero ile oynanılamayan oyunda çift ön libero denendiği zaman takımın dizilişinde bir takım sıkıntılar ortaya çıkıyordu. Bunu öngörerek bu sezona dair bir takım transfer çalışmaları başlatıldı ve bazı gelişmeler gerçekleşti. Öncelikle gelecek sezon Galatasaray'ın zaman zaman 4-3-3 şablonuna uygun, zaman zaman 3-5-2 şablonuna uygun yada zaman zaman farklı şablonlara uygun futbol oynayacağının altını çizmekte fayda var. Gelecek sezon temel prensibi pas ve disiplin olan oyun sisteminin şablonu değişecek diyebiliriz. Fakat oyun sistemi ve felsefesi kesinlikle değişmeyecek. Oyun geriden kurulacak, pasa dayalı bir oyun ortaya koyulacak, seri ve hızlı paslarla oyun açılacak, geriden takıma hücumda destek, ileriden takıma defansta destek gelecek.

Baktığınız zaman transfer çalışmalarıyla birlikte gelecek sezon çift forvet oynayan bir Galatasaray göreceğiz. Savunma dörtlüsünün yanı sıra önlerindeki dörtlü ortasaha her ne kadar 4-4-2 şablonunu sembolize etse de aslında oyun stili ve sistemi çok farklı olacağı için klasik 4-4-2 şablonundan çok çok farklı bir oyun şablonu olacak. 4-1-3-2 gibi sahaya dizilecek Galatasaray fakat ortasahanın ortasındaki oyuncu gerek defansif anlamda gerekse hücumsal anlamda takıma destek verebilecek. Bu sezon Elano'yu bu şekilde kullanmak istedi Frank Rijkaard, kısmen başarılı kısmen başarısız oldu. Başarılı olduğu nokta oyuncunun bu pozisyonu kapması ve görevini yerine getirmeye çalışması. Başarısız olduğu nokta ise oyuncunun bu sistem doğrultusunda yanındaki defansif ortasaha oyuncusunun üst düzey olmaması nedeniyle pozisyon kaybı yaşaması ve bölgeye tam alışamaması nedeniyle bir takım aksaklıkların olması. Sorumluluk almaması da bunlara bir diğer etken..

Gelecek sene kadro dizilişinden bahsederken herkes 4-3-3 olarak bahsediyor ve takım planını ona göre çiziyor fakat bu planı, şablonu, oyun düzenini çizecek olan asıl kişi hiç kuşkusuz ki Frank Rijkaard ve Johan Neeskens olacak. Galatasaray'ın gelecek sene büyük bir ihtimal ile oynayacağı oyun şablonu aşağıdaki gibi olacak;
GK
RB-CD-CD-LB
RWM-DM-CM-LWM
ST-ST
Fakat bu oyun sisteminde en büyük özellik ve değişkenlik hiç kuşkusuz ortasahada bulunan winger diye tabir edilen kanatların ileri-geri çalışmaları ve savunmada bulunan beklerinde zaman zaman ileriye çıkışları olacaktır. Sisteme baktığınız zaman 4-1-3-2 olarak görünüyor ve yapılan transferlerinde bu sisteme tabir-i caizse "cuk" oturacağı bir sistem olarak görünüyor. Mehmet Batdal, Mustafa Pektemek, Semih Şentürk ve Milan Baros dörtlüsünden oluşabilecek bir ofans gücünde 2 oyuncunun -ki Semih ve Baros olacaktır bu isimler- ilk 11'de oynaması, yeri geldiğinde Pektemek'in LWM olarak görev yapması ve Mehmet Batdal ile birlikte sonradan oyuna girmesi, alternatif olarak yedekte oturması kadar doğal, güzel ve normal bir durum olamaz. Ayrıca her zaman bahsedilen yedek oyuncular ile sahadaki oyuncular arasındaki farkın kapanması sadece forvet mevkisinde değil, diğer mevkilerde de önemli. Sonuçta sahada ki oyuncu ile sonradan giren oyuncu arasında pek bir fark olmaması gerekiyor ki; oyun sistemindeki dişliler bozulmasın veya sahadaki oyunda herhangi bir değişiklik meydana gelmesin. Serdar Özkan, Veli Kavlak, Yasin Pehlivan transferleride bu sisteme oturan, oynayabilecekleri ve iyi bir alternatif olacaklarına sakatlık vb. durum olmadığı takdirde kesin gözüyle bakabiliriz. Keza Serdar her iki kanatta oynayabilen bir hücumcu ortasaha kanat oyuncusu her ne kadar son vuruşları eksik olsa bile süratli, hızlı, yetenekli bir kanat oyuncusu olduğu değişmez bir gerçek. Veli Kavlak'ta ortasahada heryerde oynayabilen bir oyuncu, zaman zaman hücumsal kanat, zaman zaman merkezi ortasaha, zaman zaman defansif ortasaha olarak görev yapabilir. Yasin Pehlivan'da gerek savunmada gerekse ortasahanın ortasında bahsettiğimiz iki pozisyonda da oynayabilecek bir oyuncu olarak biliniyor. Sonuç olarak yapılan transferlerin yeni oyun şablonuna, sistemine uygun olduğunu görüyoruz.

Kadro yapısına baktığınız zaman Galatasaray'ın şu anda oynayabileceği en iyi oyun şablonu olarak 4-1-3-2 uygun görünüyor. Ortasahadaki çeşitliliğin ve defansa gelecek transferler ile alternatiflerin artması bu oyun şablonuna uygun hale getiriyor Galatasaray kadrosunu.. Gelecek yabancı transaferler ile de oyun sisteminin akışı, şablonun uygulanışı bozulmayacak ve takımın en önemli parçası olan pas trafiğine uygun isimler gelecek hiç kuşkusuz. İlerleyen günlerde mevkii mevkii ayırarak takımımızın gelecek sezon ki analizlerine, sistem yazılarına devam edeceğiz.

Dün akşam Sportif Cümleler'den Burak ile konuşurken bu konuya uzun uzun dikkat çektik, bunun üzerinde bir süre konuştuk. Kendisi bu konulara daha hakim olduğu için daha ayrıntılı ve detaylı bir biçimde bunun üzerine elbette yazacaktır. Onun kaleminden de bu sistem yazısını okumakta fayda var diye düşünüyorum.

7 yorum:

  1. bu kadro yapısında musa çağıran'ın rölü ne olacak peki?

    YanıtlaSil
  2. 4-3-3'ten bahsettiğiniz 4-1-3-2'ye geçmenin faydadan çok zarar getireceğini düşünüyorum ben.
    Muhtemelen, CM-Elano, RWM-Keita, LWM-Arda ve ST-Semih ve Baros olacak bu durumda. Bu takım yine zaman zaman yakaladığına 4-5 atacak, fakat çoğu zaman orta sahayı rakibe teslim edecektir. 4-3-3'ten bu sisteme dönmenin şu an için herhangi bir artısını göremiyorum, kalabalıklaşan st rotasyonunu rahatlatmaktan başka. Çift forvet ve orta sahada Elano gibi nispeten dirençsiz bir oyuncu ile oynayacaksanız, kanatlarda Arda ve Keita gibi oyuncular lüksün de ötesinde olur. Bu sistemde, bu iki mevkide oynayacak adamlar Ekrem yada M. Topuz gibi olur ancak. (İkisini de çok beğendiğimden değil, göz önünde örnekler oldukları için)

    RWB- CD - CD - LB
    DM
    CM - CM
    RWF ST LWF

    şeklinde sahaya yayılan bir 4-3-3'e işlerlik kazandırmak için güçlü ve topu kırmadan oynayabilen bir DM ile dinamik bir boxtobox CM gereklidir Galatasaray'a bence. Hakan Balta'nın yedeği bir oyuncu ile (ya da Hakan Balta'yı yedek oturtacak) de kapatılabilir transfer. Eldekileri, yaşlı, sakat, kötü, yetersiz diye dağıtıp yerine bir sürü adam alarak sıfırdan takım kurmak genelde pek olumlu sonuç vermemiştir. Eldeki malzemeden verim almayı beceremediğiniz sürece, kısa sürede aynı noktaya dönmeniz kaçınılmazdır. http://doksanartiuc.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  3. Aynen katiliyorum-Bi ara Sergen Yalcin bas bas bagiroyordu takimini sistemine uygun mu yoksa sistemini takima mi uygun olmasi lazim...

    YanıtlaSil
  4. Baros'a tamamlayıcı bir forvet arıyorsak, Kewell 10 kere daha iyidir bu konuda Semih'ten. Kewell rotasyonda forvet tamalayıcısı olarak Pektemek ve Batdal, sol kanat rotasyonunda ise gene Pektemek ve Serdar Özkan hatta Arda Turan'la birlikte yer alabilir.

    Yönetim Kewell'i göndererek çok çok büyük bir hata yapmıştır. Gönderme şekli ile (yaşlı, sakat...) bir de üzerine tüy dikmiştir.

    Dua etsinler de Fenerbahçe'ye falan transfer olmasın.

    Teknik taktiği geçelim, taraftar nezdinde bu kadar sevilen bir ıyuncuyu yollamak

    YanıtlaSil
  5. arkadaşlar isimler gelip geçicidir baki kalan sadece GALATASARAYdır herkesin yeri doldurulur

    YanıtlaSil
  6. sistem ne olur bilemem yada umurumda değil ama sadece riijkard ne diyorsa sahada onu uygulayacak futbolcu istiyorum ben. bu nedenle bende bircogunuz gibi bende kewell neden gitti anlamiyorum.
    linderoth ve lincolne sabreden yonetim taraftar sewmese bile bu 2sinin arkasında durmustu. simdi ise yine aynı yonetim taraftarın en cok sewdigi ismi gondererek ne yapmaya calısıyor anlamıs değilim. savasan ruhtan bahsetmiş asbaskanımız. bu kewell değilmiydi nerde eksik warsa orda oynayan. forvet ortaha saha ve defansta harikalar yaratıp her yanlıs kararda kenarda bile otursa ilk tepki veren hiçbir zaman efendiliğini bozmayanda kewell değilmiydi.umarım yonetim bu sacma sapan kararından vazgecer ve dogruyolu bulur. yoksa benm için ve eminimki bircok taraftarda benim gibi dusunuyordur bu sene yapılan yabancı transferin hiçbir onemi yok cunku gelen kimse kewelldan daha iyi efendi ve yurekli olamaz..

    YanıtlaSil
  7. Ilk Önce sitenizi cok begeniyorum ve sürekli takip ediyorum. Tebrikler.


    Benim bir sorum olacak Transferle ilgili oda su:

    Miroslav Stoch ( Twentede kiralik oyniyor Chelsea nin futbolcusu) 20 Yasinda ve müthis bir Sol Kanat oyuncusu.
    Bazi Siteler bizim bu oyuncuyla ilgilendiyigimizi ve girimsimde bulundugumuzu duyururyor ama cok inandirici gelmiyor bu haberler.

    Sizi takip edip begendigim icin size bu soruyu yöneltmek istiyorum. Böyle bir girim varmi ? Bu topcu isteniliyormu ?

    Cok sevinirim.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0