Adam olacak çocuk..

Emirhan Ergün. 1990 doğumlu genç kaleci Galatasaray’ımızın yeni kaleci adayı. Galatasaray altyapısının futbolcu fabrikası gibi çalışarak A takıma kazandırdığı genç yetenek. Geçtiğimiz sezon hazırlık maçlarında pek etkili olamamıştı Emirhan, bu sezonda A2 takımda zaman zaman başarılı maçlar çıkarttı, zaman zaman kendi seviyesinin çok çok altında maçlar çıkarttı. 1.85 boyunda olan genç kalecinin en büyük özelliği birebir pozisyonlardaki başarısının yanı sıra atletik olması ve reflekslerinin çok iyi olması nedeniyle sıkıntı yaşadığımız kaleci pozisyonunda bu tür hazırlık maçları oynarak ve zaman zaman kupa maçlarında şans bularak tecrübe kazandığı takdirde iyi bir alternatif isim olacaktır.

Herşey bir yana, kalecilerin hata yapma gibi bir lüksleri yok kuşkusuz ki. Fakat kalecilerde yedek olarak değil, oynadıkça tecrübe kazanırlar. Bugün baktığınız zaman Real Madrid’in kalesini Iker Casillas 19 yaşında A takımın kalesini koruyordu, ligin yanı sıra kupa ve Avrupa maçlarında da forma giyiyordu. Real Madrid’in elbette Casillas’ın tecrübesizliği nedeniyle kaybettiği puan veya puanlar, hatta kupalar oldu. Fakat Casillas’ın arkasında durarak tecrübe kazanmasını, gelişmesini takip ettiler. Üç maç, beş maç, on maç, yirmi maç, elli maç derken Iker Casillas bugün sayılı kalecilerden biri oldu tüm dünyada. Bende açıkcası Emirhan’ı Casillas’a benzetiyorum biraz, çünkü ikiside refleksleri son derece iyi ve güçlü olan, altyapıda yetişen, takımda bayrak adam olabilecek bir oyuncu. Ayrıca Emirhan’da tıpkı Casillas gibi genç yaşlarda resmi maçlarda olmasa da A takımda kaleyi devralmaya başladı. Geçtiğimiz sezon hazırlık kampında heyecanından ötürü gerçekten saçma sapan hatalar yapan ve ondan hiç beklenmeyen bir performans gösteren Emirhan bu sezon şansını iyi kullanacak gibi görünüyor.
Kalecilerde en önemli ve en kuvvetli olması istenilen özellik elbette refleksler ve birebirlerdeki zamanlamalar, yer tutuşlar. Fakat kalecilerde istenilen bu özelliklerin yanı sıra onlardan istenilen bazı özellikler vardır. Bu özellikler de ayaklarına hakim olması, oyunu iyi okuması, takım arkadaşlarıyla diyaloğu ve topu oyuna iyi sokması olmalıdır. Emirhan’da bu özelliklerin hemen hemen hepsi mevcut. Savunmanın geriye döndüğü topları kontrol ederek veya gelişine vurarak doğru kişiye, doğru yere gönderen Emirhan geçmişte geri pastan ötürü kalesinde golü görünce bu özelliğin üzerinde daha çok durarak geliştirdi ve hem elle hemde ayakla topu oyuna sokabilen son derece başarılı bir kaleci oldu. Hep artı yönlerini söyledik, birazda eksiklerinden bahsedelim. Tecrübesizliğinden dolayı takım arkadaşlarıyla pek fazla diyalog kuramıyor fakat A2 maçlarında pek susmuyordu Emirhan. Aslında diyalog özelliği var fakat ağabeylerine pek söyleyemiyor :) Bunun yanı sıra genç kalecinin biraz da yan top zafiyeti var ki; genelde topları içeri tokatlıyor. Dönen toplar savunmada sıkıntı yaratabilir fakat güçlü refleksleri sayesinde hemen diğer topa hamle yapabiliyor genç kaleci. Evet, onun en büyük özelliği de bu zaten. Güçlü refleksleri sayesinde bir topu tokatladığında dönen topuda çıkartabiliyor.

FC Kleve karşısında savunmada Gökhan-Hakan anlaşmazlığı nedeniyle zaman zaman rakipleriyle birebir pozisyonlarda başarılı olan ve mutlak 3 pozisyonu engelleyen genç kaleci aynı zamanda uzaktan ve cepheden gelen şutlarda da başarılı oldu. Kleve gibi zayıf bir rakip karşısında Emirhan’ı yorumlamak, bir anda 1.kaleci durumuna getirmek pek doğru olmayacaktır fakat onun kumaşı, kalitesi ve yetenekleri belli. Yanacaksak Emirhan ile yanalım, hata yapacaksa o hata yapsın. Fakat hatalarında arkasında duralım ki; 2-3 yıl sonra bizimde bir Iker Casillas’ımız olsun. Kişisel tahminim, beklentim ve temennim takımda ikinci kaleci olması yönünde işin doğrusu. Birinci kaleci olarak Ufuk oynasın lig maçlarında, Avrupa maçlarında. Emirhan’da kupa, hazırlık ve formalite olan Avrupa-lig maçlarında forma giysin. Örneğin, ligte şampiyonluğu garantilersiniz bir iki hafta kalmıştır bitime Emirhan geçsin o zaman kaleye. Veya kupa maçlarının tamamında o forma giysin, gruptan çıktığımız kesinleştiği zaman o oynasın Avrupa kupası maçlarında. Hem tecrübe kazanacaktır, hem kendisine özgüveni gelecektir. O tecrübe kazandıkça, güven kazandıkça aslında Galatasaray kazanacak. Yürüyedur Emirhan. Daha büyük başarılara imza atman dileğiyle, Galatasaray’da kalıcı olman temennisiyle.

3 yorum:

  1. aman iyi oynamasın, iyi oynarsa satarlar veya yanına 5 6 cocuk verip 25 yaşında ikinci sınıf adam alırlar. para da verirler üstüne...

    YanıtlaSil
  2. Bizim takımda yerli kaleciler nedense yeterli şansı bulamıyorlar belki de zamanında çok iyi yabancı kalecilerimiz olduğu içindir.Ama Fenerbahçe Volkan'a güvendi başarılı oldu Trabzonspor'da Şenol Hoca Onur'a güvendi ligin en iyi kalecisini çıkardı; artık bizlerin de bu tarz işler yapmamız lazım.Çok merak ediyorum acaba Onur bize gelmiş olsaydı şu anda kalemizi koruyor olur muydu; pek sanmıyorum.

    YanıtlaSil
  3. neden bu sezon bu genç yeteneğe şans verilmedi acaba?bende sadece kleve maçında izledim ve hayran kalmıştım.dediğin gibi harika refleksleri var emirhanın.bence bu sene direk 11 de başlayabilirdi ve şanstır aslında bu durum kaleciler için.tam zamanıydı ama teknik ekip değerlendirmedi.
    şanstı çünkü önünde geçebileceği bir taffarel yada mondragon yoktu. onlar gibi kaleci olsaydı kadroda tabiki 11 e giremezdi doğal olarak.ama ufuk ve aykut gibi yetenekleri kısıtlı kalecilerin olduğu yerde emirhana şans vermemek büyük talihsizlik.
    bu sene sözleşmesi bitiyormuş.umarım kendisi için en doğru kararı verir.özellikle kalecilerin bu yaşlarda oynaması şart.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0