INFO | Metin Oktay

Galatasaray'ın efsanevi futbolcusu denildiğinde hemen hemen herkesin aklına Metin Oktay gelir. Belki genç nesil Metin Oktay'ı hiç görmedi ama onun hakkında anlatılanlar bile Metin Oktay'ı diğer Galatasaraylılardan ayırır. Bunun nedeni Metin Oktay'ın örnek bir futbolcu ve futbolcu kimliğini bir kenara bıraktığımızda örnek bir insan olmasıdır. Bu yönüyle sadece Galatasaray'ın değil ayrıca Türk futbolununda en önemli ismidir.


Metin Oktay krallığını ilk kez 1954 yılında 2. Lig'de Yün Mefrucat takımıyla ilan etti. Daha sonra 1955 yılında Gündüz Kılıç onu Chevrolet marka araba karşılığında 5 yıllığına sarı-kırmızı renklere bağladı. Metin Oktay 1955-1969 yılları arasında sadece 1 sezon (1961-1962) Palermo'da oynadı, bunun dışındaki yıllarda Galatasaray forması giydi. Futbol yaşamına tam 6 gol krallığı sığdırırken 217 gollük bir rekora da imza attı. (Bu rekor şu an Hakan Şükür'e ait.)

Metin Oktay derbi maçlarında en önemli yıldızıdır. 10 Haziran 1959'da İnönü Stadı'ndaki Fenerbahçe maçında o meşhur AĞLARI DELEN GOL'ünü attı. Bunun dışında Fenerbahçe'ye 18, Beşiktaş'a 13 gol attı.

Parayı hiçbir zaman önemsemeyen Metin Oktay İzmirspor'dan teklif aldı fakat zamanın çok önemli miktarı olan 30.000 Türk Lira'sını nişanlısının ısrarlarına rağmen Galatasaray sevgisinden dolayı kabul etmedi ve nişanlısından ayrıldı. 1957 yılında ise dönemin Fenerbahce İkinci Başkanı Müslüm Bağcılar tarafından "Rakamı sen yaz, yeter ki Fenerbahçe formasını giy." diyerek uzattığı açık çek sonrası Metin Oktay "Bizi sevenleri üzmeyelim baba." diyerek kabul etmedi...

Futbol hayatı boyunca sadece 1 kez kırmızı kart gördü. Jübile maçında ise Galatasaray'ın ezeli raki Fenerbahçe'nin formasını giyerek çok büyük bir erdem sahibi olduğunu gösterdi. Fenerbahçe ile oynanan maçın son anlarında Can Bartu ile formaları değişerek, çubukluyu sırtına geçirdi. Jübilesini hem İzmir'de hem İstanbul'da yaptı. İzmir'de yapılan jübilede en az İstanbul'daki kadar görkemliydi.

36 kez A Milli Takım'da oynayan Metin Oktay 19 gol attı ve Türk futbol tarihindeki hemen hemen her rekoru kırdı. İşte o rekorlardan sadece bir kaçı..
*En çok gol atan oyuncu (632)
*Birkaç sezon aralıksız en çok gol atan oyuncu (11)
*Tek sezonda en çok gol atan oyuncu (38)
*Uluslararası bir müsabakada en çok gol atan Türk oyuncusu (19).

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0