Galatasaray'ın ekonomisi..
Bugün gerçekleştirilen Ekim ayı Divan Toplantısı'nda finansal durumla ilgili son derece dikkat çekici bilgiler yer alıyor. Yönetimin göreve geldiği süreçten bugüne kadar yapılan tüm finansal işlemler hakkında başkan yardımcısı Refik Arkan'ın yaptığı sunumun ardından verdiği bilgilerde de finansal olarak bir takım önemli gelişmeler olduğunu belirtmekte fayda var. Adnan Polat döneminde artan banka borçlarının ve teminatların azaldığını açıkca görüyoruz. Bunun yanı sıra gelirlerde de liglere verilen erteleme kararının etkili olduğunu görmek mümkün. Ayrıca belirtmekte fayda var. Beykoz Belediyesi'nden alınan izinler doğrultusunda inşaat ruhsatının dolmaması için Riva arazisinde inşaat başlamak üzere.. Refik Arkan'ın yaptığı sunumundan kesitler ve maddeler halinde yaşanan finansal gelişmeleri hep birlikte yorumlayalım.
1) 4 AYLIK FİNANSAL SÜREÇ (31 Mayıs - 31 Eylül)
Ünal Aysal yönetiminin göreve başlamasının ardından 4 aylık süreçte kulübün elde ettiği gelir 51,2 milyon lira. Ligin geç başlaması ve yaşanan erteleme durumu nedeniyle beklenen, hedeflenen rakamlardan daha az bir rakam elde edildiği açıkca görünüyor. Bunun yanı sıra yine aynı süreç içerisinde kulübün gideri 89,4 milyon lira. Geride bırakılan 4 aylık süreç içerisinde gelir-gider dengesinde kulübün 38 milyon lira zararda olduğunu görüyoruz.
2) EKONOMİK KRİZ VE ETKİLERİ
Kulübün geride bırakılan 4 aylık (31 Mayıs - 31 Eylül) süreçte zararı 38 milyon lira olarak görünüyor. Fakat yaşanan ekonomik kriz nedeniyle artan kur farklarının kulübe yansıması 55 milyon lira zarar oldu. Ayrıca futbolcu transferinde Fernando Muslera için Lazio'ya Lorik Cana + 3.5 milyon euro şeklinde yapılan ödemede de kulübün 7 milyon lira olağandışı gideri oldu. Bu nedenle yaşanan kur farkı ve olağandışı giderlerinde eklenmesiyle kulübün 4 aylık süreçte elde ettiği gelir-gider farkı 95 milyon lira zarar şeklinde oldu. Bu zararın %60'lık bölümü yaşanan ekonomik kriz sonrasında ortaya çıkan kur farkından dolayı oldu.
3) HİSSE SATIŞLARI
Bir süre önce yapılan hisse satışları sonrasında kulübe sıcak para girdiğini daha evvel belirtmiştik. Galatasaray Spor Kulübü'nde yapılan %13.4'lük hisse satışının kulübe geri dönüşü 93 milyon lira sıcak para şeklinde oldu. Buradan elde edilen paranın 24 milyon lirası Denizbank'a olan borcun kapatılmasında kullanıldı. Geriye kalan beedelden 24 milyon liralık bedel yaz transfer döneminde satın alınan futbolculara bonservis olarak ödenirken, 8 milyon lira sportif şubelere, 3 milyon lira ödemelere, 1.8 milyon lira tesislere, 1.6 milyon lira Petrol Ofisi ile yapılan anlaşma doğrultusunda ödendi. Bunun yanı sıra Türk Telekom Arena için 1 milyon lira bu paradan ödenirken, yine Türk Telekom Arena'nın işletmesine sahip olan AEG firmasının sözleşme feshi için 836 bin liralık bedel de hisse satışı sonrası sağlanan sıcak para ile ödendi.
4) BANKA BORÇLARI
Denizbank'a olan 15.2 milyon dolarlık (yaklaşık 24 milyon lira) kredi borcu bir kalemde ödenerek temizlendi. 31 Mayıs günü itibariyle 913 milyon dolar banka teminatları da 31 Ekim günü itibariyle 552 milyon dolara düştü. Bu düşüşte yaşanan en büyük pay kuşkusuz Denizbank'a ödenen 15.2 milyon dolarlık kredinin yanı sıra bu bedelden elde edilen kur farkının olması. Teminatların geri alınması ve günü geçmiş fakat ödenmemiş teminatlarda bu süre içerisinde ödendi. Günü geçmiş ve faiz işleyen herhangi bir borç kalmadı, tüm ödemeler yapıldı.
5) SPOR TOTO GELİRLERİ
Galatasaray Spor Kulüplerinin yer aldığı Spor Toto ve İddaa gelirleri geçen seneye göre büyük bir artış elde etti. Basketbol şubesi kaynaklı sağlanan artış sonrasında geçen sene 560 bin lira olan aylık gelir bu sene 1 milyon 475 bin lira oldu. Geçen sene aylık 290 bin lira gelir elde eden erkek basketbol şubesi bu sene aylık 684 bin lira gelir elde ederken, kadın basketbol takımının geliri 200 bin liradan 519 bin liraya çıktı. Erkek voleybol takımının gelirleri ise aylık 60 bin liradan 141 bin liraya, voleybol bayan takımının ise 10 bin liradan 129 bin liraya çıktı.
6) RİVA ARAZİSİ
Bu projede en önemli adım atılarak inşaat safhasına başlamanın temelleri atıldı. Beykoz Belediyesi'nden alınan inşaat ruhsatı ile ilgili olarak adımlar atıldı. Yapı denetimi sözleşmesinin yapılmasının yakın olduğu Riva arazisinin değerlendirilmesinde belediyenin istediği ek talepler yerine getirildi. Ayrıca Riva arazisinde 4 farklı bir tip binanın inşaatı başladı. Ayrıca arazide yer alan şantiyenin elektrik bağlantıları da tamamlandı.
Hiç yorum yok
Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.