Transfer dönemi ve Şampiyonlar Ligi listesi..


Transfer döneminde kimin gelip, gittiği kadar taraftarların akıllarında olan düşüncelerden birisi de yeni transfer edilen oyuncunun Şampiyonlar Ligi'nde ilerleyen turlarda forma giyip-giyemeyeceği. Elbette bu konunun düşünülmesi, tartışılması normal bir durum. Avrupa'da eski günlerine dönmek isteyen ve çeyrek finale (hatta kura şansıyla yarı finale) hiç uzak olmayan Galatasaray için transfer döneminde yapılacak takviyeler kadar, oyunculardan Avrupa arenasında yararlanmak oldukça önem taşıyor. Bu konuda ortalıkta çok spekülasyon var, bu kapsamda UEFA'nın talimatnamesini açıklamakta fayda var.

Ara transfer döneminde kadrosunu güçlendiren Galatasaray'ı ilgilendiren en önemli madde, hiç kuşkusuz talimatlarda yer alan 18.madde olarak görünüyor. Ara transfer döneminin bitmesinin ardından 1 Şubat akşamı teslim edilecek olan yeni listeye sadece 3 oyuncu eklenebiliyor ve bu oyunculardan yalnızca birisi Avrupa Ligi'nde grup aşamasında forma giymiş olabiliyor. Diğer iki oyuncunun, ligin ilk yarısında ne Şampiyonlar Ligi'nde, ne de Avrupa Ligi'nde grup aşamasında forma giymemesi gerekiyor. UEFA'nın talimatlarında yer alan ve "istisna" olarak yorumlanan bir kontenjan daha var. Bu kontenjan kafaları çok fazla karıştırıyor ve hatta yanlış yorumlandığından dolayı da bazı yanlışları beraberinde getiriyor. Peki nedir bu istisna kontenjanı?

İSTİSNA KURALI:
Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden herhangi bir takım, ara transfer döneminde Avrupa Ligi'nde grup aşamasında forma giyen herhangi bir oyuncuyu transfer etmesi halinde istisna kontenjanını kullanarak 1 Şubat akşamı verilecek listeye bu oyuncuyu ekleyebilir. Oyuncunun ilk yarıda mevcut takımıyla Avrupa Ligi elemelerinde veya play-off turunda forma giymesi bu kuralı etkilemiyor. Fakat bu kontenjan yalnızca bir oyuncu için kullanabilir. Listede yer alacak olan diğer iki oyuncunun, katiyetle Şampiyonlar Ligi'nde veya Avrupa Ligi'nde grup aşamasında forma giymemiş olması gerekiyor.

UEFA'nın talimatlarında bir madde daha var, sürekli olarak yanlış anlaşılan ve yorumlanan. Ona da açıklık getirelim;
Şampiyonlar Ligi'nde mücadele eden herhangi bir takım ara transfer döneminde Şampiyonlar Ligi sadece öneleme turlarında veya play-off turlarında forma giyen herhangi bir oyuncuyu transfer etmesi halinde 1 Şubat akşamı vereceği listeye ekleyebilir. Şampiyonlar Ligi'nde grup aşamasında forma giyen herhangi bir oyuncu listeye kesinlikle eklenemez. Takımının grup aşamasında elenmesi veya elenmemesi hiçbir önem taşımıyor, sadece eleme turlarında forma giyen oyunculara izin veriliyor. Geçtiğimiz günlerde hatırlarsanız, NTVSpor bu hataya düşmüş ve Lille takımının stoperi Chedjou'nun transfer olması halinde Galatasaray forması altında Şampiyonlar Ligi'nde oynayabileceğini iddia etmişti. Fakat kurallar ve talimatlar gereği böyle birşey mümkün değil.

Galatasarayımızın yeni transferleri Didier Drogba ve Wesley Sneijder, sezonun geride kalan bölümünde takımlarında herhangi bir Şampiyonlar Ligi veya Avrupa Ligi grup maçında süre almadığı için 1 Şubat'ta verilecek olan 3 kişilik listede yer alabilecekler. Sneijder eski takımıyla yalnızca Avrupa Ligi elemelerinde forma giyip, grupta oynanan Rubin Kazan maçında da yedekler arasında yer aldığı için istisna kuralını da bozmuyor. Drogba ise, eski takımıyla Avrupa kıtasında yer almadığı için herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Bu bilgiler ışığında, transfer döneminin bitimine 2 gün kala Avrupa Ligi'nde grup aşamasında forma giyen herhangi birisini transfer etmemiz halinde istisna kuralını kullanarak listeye ekleyebiliriz. 

1 yorum:

  1. buna teknik ekipten kim ayıkabilir diye düşünmedimde değil şimdi

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0