İstanbul 2020: Birlikte köprüler kuralım..

Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyeleri geçtiğimiz günlerde 2020 Olimpiyatları'na aday olan İstanbul'a gelerek denetimlerinin ve ziyaretlerinin startını vermişti. IOC Başkan Yardımcısı Sir Craig Reedie'nin başkanlığını yaptığı 13 kişilik komisyon üyeleri Cuma gününe kadar İstanbul'da ziyaretlerine devam edecek. 2020 Olimpiyatları'na aday olan İstanbul'da dört farklı imparatorluğa başkentlik yapması sebebiyle 4 farklı oyun alanı ve 34 spor tesisi bulunuyor. Bu tesislerin yanı sıra Ankara, Antalya ve Bursa'da yeni yapılacak olan futbol stadyumları da "diğer tesisler" olarak yer alıyor.


İSTANBUL 2020 - MASTER PLAN
2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'na ev sahipliği için en güçlü adaylardan birisi olan İstanbul, kültürel ve tarihsel geçmişini de kullanacak. Dört farklı imparatorluğa başkentlik yapan İstanbul'da, buna atıfta bulunarak 4 farklı bölgede oyun alanı planlandı. İstanbul 2020 Olimpiyatları kapsamında oyun bölgelerinde Olimpik Şehir Bölgesi, Sahil Bölgesi, Orman Bölgesi ve Boğaziçi Bölgesi olarak dörde ayrılıyor. Yedi tesis kümesi arasında ulaşım, İstanbul’un özgün topografyasıyla uyumlu yüksek kapasiteli ulaşım sistemleri ve bağlantı yolları sayesinde rahatlıkla sağlanabilecek. İstanbul’un raylı sistem ağı, 2018’e kadar 264 km’yi bulacak ve tüm müsabaka tesislerine en az bir hat üzerinden hizmet verecek. Yapılan tüm yatırımlar finansman garantisi altında, Oyunlar Master Planı ile uyumlu ve vatandaşların hareket kabiliyetini arttıracak nitelikte olacak. Raylı sistemin büyük rol oynayacağı ulaşım ağında bir diğer faktör ise toplu taşıma olacak. 2020 senesine kadar, yapılan tüm yolculukların %50’sinde toplu taşıma kullanılacak, böylece şehrin toplu taşıma kültürü artacak. Metro hatları merkezden başlayıp, şehir çevresine doğru uzanarak, tüm şehirden geçecek. Yeni dairesel bir metro hattı sayesinde verimli ara bağlantılar kurulacak. Verilecek metrobüs ve vapur hizmetleriyle, İstanbul’un Asya yakasından belirli tesislere rahat erişim sağlanacak ve metro ile tramvay birbirine entegre edilecek.

Biletli seyirciler etkinlik gününde tüm toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanabilecek. İstanbul metropoliten alanının tamamında geçerli olacak bu politika, seyircileri tüm seyahatlerinde toplu taşımayı kullanmaya teşvik edecek. Uygulama, İstanbul’da tüm toplu taşıma araçlarında geçerli olan ve en yeni teknolojiler doğrultusunda sürekli geliştirilen seyahat kartı sistemiyle yapılacak. Çalışanların ve tüm akredite Oyunlar Ailesi üyelerinin de toplu taşıma sistemlerine erişimleri ücretsiz olacak.

İSTANBUL 2020 - VİZYON
İstanbul 2020 vizyonu ile farklı kültürler, inançlar ve gelenekler spor yoluyla bir araya gelecek ve bu şekilde Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunlar boyunca sürecek kalıcı bir ahenk oluşacak. İstanbul 2020, tarihte ilk defa laik, Müslüman, demokratik bir ülkenin Oyunlara ev sahipliği yapmasına ve Oyunların ilk kez bir şehirde aynı anda iki kıta üzerinde düzenlenmesine fırsat sunuyor. Oyunlara Türkiye’nin ev sahipliği yapması, hoşgörü, kapsayıcılık ve ahenk kavramlarının küresel çapta geliştirilmesi için tam zamanında, güçlü bir katalizör görevi görecek. İstanbul, çeşitliliklerin bir araya gelerek oluşturduğu anlamlı mozaiği, zengin tarihi ve dokusuna nüfuz etmiş hoşgörüsü ve anlayışıyla, bu rolü oynamak için ideal bir konumda yer alıyor. İstanbul 2020 ile dünyanın en özgün, modern ve çeşitliliklerle yoğrulmuş kentlerinden biri olan İstanbul’da yaşlılar ve gençler, Doğu ve Batı buluşacak, Olimpik değerler güçlenecek ve yeni bölgelere yayılacak. İstanbul’da düzenlenecek Olimpiyat Oyunları kentin tarihi, kültürel ve coğrafi varlıklarından yararlanarak Olimpik Hareketi güçlendirecek ve şekillendirecek. Bu şekilde tüm dünyaya uzanan bir köprü kurulacak ve bütün kültürler arasında bir ahenk sağlanacak.

IOC'nin araştırmasına göre İstanbullular %83'lük bir oranla İstanbul'un Olimpiyat adaylığını destekliyor.  Türkiye genelinde İstanbul'un adaylığına destek oranı ise %76 çıktı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Türkiye'deki araştırmasında elde edilen bu rakamların diğer adaylar Tokyo ve Madrid'de yapılan kamuoyu yoklamalarındaki rakamların üzerinde olması, değerlendirme sürecinde İstanbul'un avantajlarından olması bekleniyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0