Derbi Özel | Parçalı ile Çubuklu karşı karşıya - III

Aslan Nihat & Zeki Rıza Sporel
Ezeli rekabetin 1923 - 1934 yılları arasındaki müsabakalarını incelediğim bugünkü yazımda önemli gelişmelerin yaşandığı ve kayıtlarına ulaşabildiğimiz maçlara yer verdik. O tarihlere baktığımızda takımların sahadan çekilmesinin sık yaşandığını ve tamamlanamayan maçların çokluğunu görebiliyoruz. Bu tarihlerde karşımıza çıkan tanıdık isimler ise Leblebi Mehmet, Aslan Nihat ve Zeki Rıza Sporel oluyor. Ayrıca yabancı hakemlerin ligimizde etkin görev yaptıklarını da görüyoruz. Bu tarihlerde yaşanan önemli bir olay da 1933 yılında eski adıyla Papaz'ın Çayırı, yeni adıyla İttihat Spor sahasının Fenerbahçe'nin malı haline getirilerek isminin Fenerbahçe Stadı olarak değiştirilmesidir.



Tamamlanamayan ikinci derbi: Fenerbahçe: 1 - Galatasaray: 0 (Türkiye idman - Spor alemi mecmuaları kupası)
15 Haziran 1923 günü Taksim stadında Çek hakem A. Kratky yönetiminde oynandı.
Galatasaray: Nüzhet - Ali, Selahattin - Edip, Aslan Nihat, Hayri - Müslih, Fehmi, Necip Şahin, Firuz, Ali.
Fenerbahçe: Şekip - Hasan Kamil, Cafer - Kadri, İsmet, Fahir - Sabih, Alâattin, Zeki Rıza, Ömer, Bedri.

Maçın 67. dakikasında Fenerbahçe Ömer'in kafasından bir gol buldu. Bu golün faulle atıldığına dair Galatasaraylılar ağır itirazlarda bulunsa da Çek hakem kararını değiştirmedi. Bunun üzerine sarı kırmızılılar sahayı terk etti ve maç tamamlanamadı.

Futbolcular arasında ilk kavga ve taraftarın sahaya dalması
Galatasaray: 3 - Fenerbahçe: 2 (Lig maçı)
15 Ağustos 1924 günü Taksim stadında hakem Hacopulo yönetiminde oynandı.
Galatasaray: Ulvi - Ali, Mehmet Nazif - Kemal Rıfat, Aslan Nihat, Hayri - Leblebi Mehmet, Edip, Fehmi, Mithat, Müslih.
Fenerbahçe: Şekip - Kadri, Cafer - Fahir, İsmet, Ragıp - Sabih, Alâattin, Zeki Rıza, Ömer, Bedri.

Fenerbahçe'nin penaltıdan bulduğu gole Galatasaray biri penaltıdan olmak üzere iki golle karşılık verdi. Fenerbahçe yine penaltıdan bir gol daha bularak skoru 2-2'ye getirdi. Sahada oldukça sert bir oyun vardı. Bu sert oyun iki takım taraftarlarını da gaza getirmiş, tribünde karşılıklı atışmalar yaşanmıştı. Maçın bitimine yarım dakika kala bir pozisyonda Fenerbahçe kalecisi Şekip, Müslih'ten topu kurtardıktan sonra bir de tekma attı, araya girmeye çalışan Edip'e de yumruk attı. Bu hareket oyunun çığrından çıkmasına ve halkın sahaya dolmasına neden oldu. Hakem bu harekete penaltı verse de sahaya giren taraftarların ve futbolcuların devam eden kavgaları atışın kullanılmasına fırsat vermedi. Futbol heyeti kararıyla maç tatil edildi ve 19 Ağustos 1924 günü kalan ayrım dakika için taraflar karşı karşıya geldi. Fenerbahçe maçtan ihra. edilen Şekip olmadan ve protesto için 7 kişiyle sahaya çıkmıştı. Yapılan hava atışına Fenerbahçe'den hiçbir futbolcu hareketlenmeyince Mithat topu direkt ağlara gönderdi ve karşılaşmayı 3-2 Galatasaray kazandı.

Tamamlanamayan bir maç daha: Galatasaray: 1 - Fenerbahçe: 1 (Cumhuriyet kupası)
6 Mayıs 1927 günü Taksim stadında hakem Abdullah Güz yönetiminde oynandı.
Galatasaray: Ulvi - Burhan, Mehmet Nazif - Kemal Rıfat, Aslan Nihat, Suphi - Leblebi Mehmet, Ercüment, Müslih, Rebii, Mithat.
Fenerbahçe kadrosu yam olarak tespit edilememiştir.

Maçın 68. dakikasında Mehmet Nazif'in Alâattin'e yaptığı hareket seyircilerin sahaya dalmasına sebep olmuş, karşılaşma tamamlanamamıştır.

İstatistik kaydına ulaşılan ilk maç: Galatasaray: 4 - Fenerbahçe: 0 (Gazi Büstü)
31 Ağustos 1928 günü Taksim stadında halem Şeref yönetiminde oynandı.
Galatasaray: Ulvi - Burhan, Mehmet Nazif - Mithat, Aslan Nihat, Suphi - Leblebi Mehmet, Şadi, Müslih, Necdet, Kemal Faruki.
Fenerbahçe: Fehmi - Kardi, Füruzan - Cevat, Sadi, İsmet - Alâattin, Muzaffer, Zeki Rıza, B.Fikret, Bedri.

Maçın gollerini 15. dakikada Necdet, 60. dakikada Şadi, 80. ve 89. dakikalarda gene Necdet sahneye çıkarak kaydetti. Fenerabhçe'nin tek pozisyonu Zeki Rıza'nın direkten dönen şutuydu. Galatasaray 6 korner, 12 faul atışı kullanırken; Fenerbahçe lehine 1 korner ve 24 faul düdüğü çalındı.

Kalecisiz oynanan maç: Fenerbahçe: 2 - Galatasaray: 0 (Lig maçı)
20 Mart 1931 günü Taksim stadında hakem Kemal Halim Gürgen yönetiminde oynandı.
Galatasaray: Avni - Burhan, Vahi - Müçteba, Aslan Nihat, Şakir - Leblebi Mehmet, Kemal Faruki, Ulvi, Mithat, Rebii.
Fenerbahçe: Rıza - Cevat, Ziya - M.Reşat, Sadi, B.Fikret - Niyazi Alâattin, Zeki Rıza, Muzaffer, Şaban.

Bir hafta önce Vefa'ya 2-0 mağlup olan Fenerbahçe bu maça hızlı ve atak başladı. Özellikle sol kanadı kullanan sarı lacivertliler 16. dakikada Zeki Rıza'yla mutlak bir pozisyon yakaladılar. Zeki Rıza'nın ayaklarına atlayıp golü önleyen kaleci Avni bu pozisyonda sakatlanarak oyun dışı kaldı. O senelerde yedek oyuncu/oyuncu değişikliği diye bir kural olmadığından Galatasaray maça kaleye birini geçirerek ve 10 kişi olarak devam etti. 65. dakikaya kadar gol de yemediler. Bu dakikada Alâattin, B.Fikret'ten aldığı pası ortaladı, top yan direkten döndü ve Muzaffer'in önünde kaldı. Muzaffer düzgün bir vuruşla skoru 1-0'a getirdi. 75.dakikada Zeki Rıza sağ açıktan aldığı pasla farkı ikiye çıkardı. Bu golden sonra Galatasaray daha atak oynadı, Fenerbahçeliler ise her topu taca atarak zaman geçirmeye çalıştılar ve karşılaşmadan 2-0 galip ayrıldılar.

Yarım kalan bir maç daha: Fenerbahçe: 2 - Galatasaray: 0 (Şilt)
30 Haziran 1933 günü Taksim stadında hakem Emin Fuat Ayla yönetiminde oynandı.
Galatasaray: Avni - Suphi, Mithat - Kadri, Aslan Nihat, Suavi - C.Necdet, Fazıl, Necdet, Müslih, Rebii.
Fenerbahçe: Hüsamettin - Yaşar, Fazıl - Cevat, B.Fikret, Esat - Niyazi, Muzaffer, Zeki Rıza, M.Reşat, Şaban.

Maça hızlı başlayan Fenerbahçe 1.dakikada Niyazi ve 22.dakikada Şaban'ın golleriyle 2-0 öne geçti. Bu dakikadan sonra seyircilerin taşkın tezahüratları yüzünden hakem 29. dakikada oyunu tatil etti.

Ezeli rekabetin en ağır cezaları: Galatasray: 0 -Fenerbahçe: 0 (Lig)
23 Şubat 1934 günü Taksim stadında hakem Nuri Bosut yönetiminde oynandı.
Galatasaray: Avni - Tevfik, Lütfü  - Kadri, Aslan Nihat, İbrahim - Rasih, Fazıl, Necdet, Müslih, Danyal.
Fenerbahçe: Hüsamettin - Yaşar, Cevat - M.Reşat, Semih, Esat - Muzaffer, Zeki Rıza, Süleyman, B.Fikret, Lebib.

Taksim stadı çamur yüzünden berbat bir durumdaydı. 4. dakikada Avni önemli bir planjonla topu Zeki Rıza'nın önünden aldı. Fakat yediği tekmeyle sakatlık geçirdi. Ardından başka bir pozisyonda B.Fikret'ten de sert bir darbe yiyince baygınlık geçirdi. Olayların başlangıcı olan bu hareketten sonra maç çığrından çıktı. 60. dakikada Galatasaraylı Kadri'nin M.Reşat'a yaptığı sert faul oyuncuların birbirlerine girmelerine ve taraftarların sahaya doluşmasına sebep oldu. Ezeli rekabetin en büyük hadisesi bu maçta görüldü. 9 Fenerbahçeli ve 8 Galatasaraylı futbolcuya cezalar verildi. Ateş-Güneş ayrılığıyla zaten sıkıntılı günler geçiren Galatasaray'da bu ceza sıkıntıların büsbütün artmasına sebep oldu.
2 Şubat 1934'teki kavgadan bir kare

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0