Not Defteri: Yabancı Sınırı..


Türkiye Futbol Federasyonu yeni sezonda liglerde uygulanacak olan yabancı oyuncu sınırını geçen hafta gerçekleştirilen genel kurulda açıkladı. Açıklanan kararda yeni sezonda takımlar 10 yabancı oyuncu ile sözleşme imzalayabilecek fakat bu oyunculardan en fazla 6 tanesi maç kadrosunda yer alabilecek. Bir sonraki sezon ise (2014-2015) takımlar en fazla 8 yabancı oyuncu ile sözleşme imzalayabilirken, maç kadrosunda 5 yabancı oyuncu bulundurabilecek. Alınan bu karara gerekçe olarak, yeni oyuncuların yetişmemesi olarak gösteriliyor.

Konunun özeti yukarıda da bahsedildiği gibi. Hafta içinde blogda yabancı sınırı konusundaki detaylar yazıldı. Benim de bu konuda bir kaç yorumum olacak. Öncelikle işe iki taraflı baktığımı söylemeliyim. 6+2+2 kuralı gibi bir kuralın gelmesini istiyorum ama daha fazlasını yani sınırsız yabancıyı istemiyorum. Sınırsız yabancı isteyenler bu konuda hep Almanya'yı örnek veriyor; ama hiç İngiltere konuşulmuyor. Yıllardır başarısız bir milli takıma sahip olan İngiltere'nin sorunlarından bir tanesinin sınırsız yabancı olduğu aşikar. Hatta bu konuda bir aralar başı çeken Arsenal ve teknik direktörü Arsene Wenger de bu olaydan dolayı eleştiriler almıştı. Bir diğer örneği ise bu sene Newcastle United ile verebiliriz. Premier ligin köklü ekiplerinden biri olan Newcastle'ın bu seneki ilk 11'nin neredeyse tamamı Fransız oyunculardan oluşuyordu. Bu ülke futbolunun genel olarak gelişmesine yardımcı olur-olmaz orası tartışmaya açık; ama bizim ülkemizde altyapılara ve zaten berbat bir halde olan milli takıma zarar vereceği kesin. Diğer açıdan bakarsak Premier Lig takımlarının başarıları üst düzeyde ve "boşver milli takımı kulüpler başarılı olsun" diyebilirsiniz; ama bizim kulüplerimiz İngiltere'deki gibi yönetilemez. Çünkü EPL maddi açıdan dünyanın en iyi liglerinden bir tanesi. Sponsorluk anlaşmaları ve bonservislerde dönen miktarlar aşırı derecede uçuk. Bizim finansal altyapımız bunlara uymayacağı için bu şekilde bir karşılaştırma yapmak anlamsız olacaktır. Altyapıya verilen önemin sıfır olduğu ya da hep lafta kaldığı ülkemizde sınırsız yabancı kuralı altyapılara daha da büyük bir darbe vuracaktır şüphesiz. Unutmadan bugün başarılarını anlattığımız Almanya, acaba sınırsız yabancı kuralından dolayı mı yoksa altyapıya verdiği önemden dolayı mı başarılı? Bunu iyi değerlendirmek lazım.  


Benim düşünceme göre yabancı sınırı geçen sezon ki gibi bir ayarda olmalı. Bu ayar hem kulüplerin alacağı oyuncularda nitelik aramasına hem de altyapılarına önem vermeye itecektir. Federasyon eğer 17 kulübün isteğini göz önünde bulundurmazsa mahkemelerden çıkacak bir sonuç zaten kaosun olduğu ülkemizde yepyeni bir karışıklık daha yaratacaktır. İnşallah bu sorun en kısa zamanda halledilir. Şu an konuşulanlar ise 6+2+2'nin tekrar gündeme alındığı. Bence de en akıllıca çözümlerden biri olacaktır. Kulüpleri bu kadar düşünen federasyonun en kısa zamanda bu konuda yeni bir adım atması şart. Çünkü bütün kulüpler şu anda transferlerini bekletiyor. Umarım en kısa zamanda sorunun 17 kulübün istediği yönde halledildiğini görürüz.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0