Jenerasyon sıkıntısı ve altyapıya takviye..

Hatırlayanlar mutlaka olacaktır. Teknik direktörümüz Fatih Terim, iki yıl önce göreve geldiğinde altyapının mevcut jenerasyonlarda sıkıntılı olduğunu ve bir süre 95-98 doğumlu oyuncuların yaş kategorisinden kaliteli oyuncu gelmeyeceğini dile getirmişti. Müfit Erkasap'ın koordinatör olarak görev aldığı altyapıda da ciddi değişimler olmuş, oyuncularla yollar ayrılmış yada yeni oyuncular altyapıya kazandırılmaya çalışılmıştı. İki sezon önce A2 Ligi'nde şampiyon olan A2 takımdan üst yapıya geçen herhangi bir oyuncu olmaması, mevcut oyuncuların ne derece yeterli olup - olmadığını gösteriyordu. Geride bıraktığımız sezon antrenmanlar ve tamamı yedek oyunculardan oluşan kupa maçları dışında A takımın maç kadrosuna yükselen oyuncu sayısını bilen var mı? Sıfır.

Fatih Terim iki yıl önce göreve geldiğinde bir sürü genç oyuncunun ismini duymuştuk. Altyapının son ürünleri Emre Çolak ve Semih Kaya artık altyapı kademelerinde değil A takım kadrosunda yer alırken, genç kaleci Eray İşcan dönüşümlü olarak A takım ve A2 takım arasında gidip-geliyordu. Sezon başında Almanya'dan transfer edilen Okan Derici ise büyük beklentilerle gelmesine karşın A2 takımdan bir adım öteye gidemedi. Zaman zaman özel maçlarda forma giyen Mertan Caner Öztürk, Berk İsmail Ünsal, Okan Derici ve Berk Yıldız'ın sezon genelinde süre aldıkları tek karşılaşma Türkiye Kupası'nın öneleme maçlarında Adana DS'e karşı olmuştu. Milli takıma giden oyuncuların yokluğunda antrenman maçlarında takımla birlikte yer alan isimler ise Emirhan Egün, Uğur Ayhan, Bilal Özhan, Barış Gök ve İbrahim Selen olmuştu. Ama onlar diğer arkadaşları gibi şanslı değillerdi ve A takımla herhangi bir maçta forma giyemediler. Aynı dönemlerde bir süredir Galatasaray altyapısında üst yapıya terfi etmesi beklenen Sinan Osmanoğlu, Ahmet Kesim, Berk Neziroğulları, Berkin Arslan, Emre Yüksektepe, Cumhur Yılmaztürk ve Cem Sultan ise takımdan ayrılmışlardı. Bazı oyuncular kiralık, bazı oyuncular ise sözleşmesinin bitişiyle birlikte takımdan ayrılma yolunu tercih ederken, geride bıraktığımız iki sezon içerisinde bu oyuncuların herhangi bir gelişme kaydedemediklerini görüyoruz. Bu isimler takımdan ayrılırken, onları takip edenler beklentileri her ne kadar yukarıda tutmaya çalışsa da, genç oyuncular gerek fazla şans bulamadıkları için ve gerekse kendilerini kanıtlayamadıkları için yukarıya doğru değil aşağıya doğru grafik çizdi.

İlk sezonda sadece 3 oyuncunun çok az süre bulduğu sezonun ardından bir çok oyuncu ile yollar ayrıldı ve 2012-2013 sezonuna farklı bir yapılanmanın startı verilerek girildi. Hiçbir oyuncu A takım seviyesine çıkamadığı için teknik heyet tarafından kamp kadrolarına bile dahil edilmedi. Sezon ortasında zaman zaman Sadık Çiftpınar takımla birlikte antrenmanlarda görev yaparken, takımın ikinci kalecisi olan Eray İşcan'ın yanı sıra antrenman maçlarında İsmail Çipe takımla birlikte çalıştı. A2 takımda yer alan oyuncuların bir çoğunun ayrılması, takımda forma giyen oyuncuların ağırlıklı olarak U20 seviyesinde olması aynı zamanda A2 Ligi'nde de başarısız bir performans çizilmesine neden oldu. A2 Ligi'nin normal sezonunda 2. Kademe Grubu'nu lider bitiren takımımız, yer aldığı final grubunda 14 maçta 9 puan toplayarak sonuncu oldu. Sezon sonunda ise Galatasaray'da pek alışık olmadığımız bir transfer harekatı başladı ve 1995-1998 yaş kategorisine dair transfer çalışmaları gerçekleştirildi. Bu çalışmalardan bazıları halen devam ediyor, son olarak basında da sizlerin okuduğu gibi Bursasporlu genç forvet oyuncusu Oğulcan Çağlayan bunlardan birisi.

ALTYAPIYA TAKVİYELER
Fatih Terim göreve geldiği ilk gün "3 yıl boyunca altyapıdan oyuncu yetişmeyecek" dediğinde bu sözler, altyapıyı takip edenler için pek sürpriz olmamıştı. Bir dönemin oyuncu fabrikası olan Galatasaray, son dönemlerde rakiplerinin büyük atılımlar yapmasına rağmen -özellikle 95 ve 98 jenerasyonu- gerekli atılımı yapmamış ve geride kalmıştı. Anadolu takımlarında bile (özellikle Bursaspor ve Trabzonspor) iyi oyuncuların çıktığı gözlemleniyor, bu yaş grubunda. İstanbul'da çok daha iyi imkanlara sahip olma fırsatı avucunda bulunan altyapı yetkililerinin bu konuyla ilgili harekete geçmemesi ne olarak yorumlanır bilinmez. Fatih Terim göreve gelir gelmez görevlendirdiği Müfit Erkasap önce oyuncu taramalarını başlattı, ardından da antrenör raporlarıyla altyapıya takviyeler gerçekleşti. Bu takviyelerin çok büyük bölümünün 1995-98 arası yaş gruplarına yapıldığını ve altyapıdan yeniden oyuncu yetiştirme felsefesinin kazandırılmaya çalışıldığına dikkat çekmek gerekiyor.

Galatasaray altyapısına bu sezon başında Auxerre altyapısında forma giyen 1995 doğumlu orta saha oyuncusu İbrahim Coşkun, Denizlispor altyapısında yetişen 1996 doğumlu orta saha oyuncusu Necmettin Tekdemir, İstanbul BŞB altyapısında yetişen 1998 doğumlu orta saha oyuncusu İbrahim Demirbağ transfer edilirken, kadroda yer alan 1995 doğumlu gelecek vaadeden kaleci İsmail Çipe'nin de iki sezon önce Hatay'dan transfer edildiğini hatırlatalım. Fakat unutulmaması gereken bir detay var ki, bu çocuklardan büyük beklentilere girmemek gerekiyor. Gelecek bize ne gösterir bilinmez ama önlerinde uzun bir yol var ve Galatasaray'da kendilerini kanıtlamadan formayı kapamayacakları ortada. Teknik heyetin gençlere verdiği önem malum, Semih Kaya ve Emre Çolak'ın iki sezonda çıktığı maç sayısını merak eden varsa, açıp bakabilir. Semih kadroda diye dördüncü stoper takviyesini yapmayan Fatih Terim, yeri geldiğinde altyapıdan oyuncuyu çekip A takım kadrosuna yazabilecek cesarette bir teknik adam.

U19 ŞAMPİYONLAR LİGİ
Gerek mevcut altyapıda yeni jenerasyonların yetersizliği, gerekse yeni sezonda U19 Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edecek olmamızdan dolayı son bir kaç aydır transfer çalışmalarının yürütüldüğü U19 takımımız yeni sezon öncesi Bundesliga Cup ve Otten Cup gibi iki önemli turnuvaya katılarak gücünü test etme şansı buldu. Almanya'da katıldığı Bundesliga Cup organizasyonunda Schalke 04, Schwäbisch Hall, Eintracht Frankfurt, Stuttgart ve Bayer Leverkusen gibi takımlarla mücadele etti ve turnuvayı üçüncü olarak tamamladı. Hollandada gerçekleştirilen Otten Cup'ta ise ilk olarak grup aşamasında Barcelona, Rapid Wien, Bastia, Magdeburg, Eindhoven gibi takımlarla karşılaşan takımımız grubunu 3. sırada tamamladı ve klasman maçında karşılaştığı ev sahibi PSV Eindhoven'ı penaltılarla mağlup ederek turnuvayı beşinci olarak tamamladı.

1995 ve sonrası doğumlu oyuncuların oluşturacağı U19 takımı bu sezon ilk kez düzenlenen U19 Şampiyonlar Ligi'nde mücadele edeceği için, bu yaş grubuna gösterilen önem oldukça dikkat çekiyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0