[ÖZEL, ÇEVİRİ] Drogba: Galatasaray'da mutluyum..

Chelsea'deki son dakika vuruşuyla UEFA Şampiyonlar Ligi'ni kazanan Fildişili yıldız forvet Didier Drogba, 3 sezon daha iyi durumda olabileceğini ve Galatasaray'daki kontratının 2014'te bitmesinin ardından Amerika Ligi'nde bir takıma katılabilme ihtimalinden söz ettiği SportsIllustrated.com'a verdiği röportajın çevirisidir.

İstanbul'da yapılan geniş kapsamlı bir sohbette Drogba bize MLS ligi hakkındaki izlenimlerinden, Jose Mourinho'nun Chelsea'ye dönüşüne bakış açısından, Galatasaray'la Şampiyonlar Ligi ve diğer hedeflerinden, Arsenal'e karşı seri gollerinden, Fildişi Sahilleri Milli Takımı'yla birlikte 3. kez Dünya Kupası'na gitme ümitlerinden, Çin'deki deneyiminden ve doğduğu ülkede sponsor olduğu medikal kliniklerin gelişiminden bahsetti. 

Galatasaray'da şimdiden 3 kupa kazandın. Orada kendini nasıl hissediyorsun?
Orayı seviyorum. Galatasaray benim için Avrupa futboluna dönebilmek ve herkese -senin de bildiğin gibi (gülüyor)- hala bende var olanlara sahip olduğumu gösterebilme adına bir şanstı. Yaş hiçbir şey değildir. Sadece bir rakam ve her şey senin kalitene, bilgine ve aynı zamanda fiziksel olarak nasıl hissettiğine bağlıdır. 

Peki şimdi iyi hissediyor musun?
Harika hissediyorum. İnsanlara garip gelebilir; ama kendimi geçen sezondan daha iyi hissediyorum.

Kaç yıl daha oynamak istiyorsun?
Bilmiyorum; bu şekilde üst seviyede olarak 3 yılım daha olduğunu umuyorum. İyi hissediyorum. Kendime limit koymuyorum. Sadece oynuyorum ve tabii ki ne zaman durmam ve emekli olmam gerektiğini de bileceğim.

Galatasaray ile olan önündeki sezona baktığın zaman bu yıl neler başarmak istiyorsun?
Birçok yarışın içindeyiz. İlk olarak, ligi yeniden kazanmak istiyoruz; çünkü geçen sezon ve ondan önceki sezon da kazandık. Eğer bu sezon da kazanırsak, bu şampiyonluk kulübün 20. lig kupası olacak, dolayısıyla bu da çok büyük bir başarı. Bunun bir parçası olmak ve kulüp tarihinde yer almak çok güzel olur. Aynı zamanda Şampiyonlar Ligi de yaklaşıyor ve umarım geçen sezondan daha da iyisini yapabiliriz. Her zaman kendime büyük hedefler koymaya çalışırım ve böylece rekabete hazır olup olmadığımı anlarım.

Sezon öncesi Emirates Kupası'nda Arsenal'e karşı yine gol attığın zaman kendimi gülmekten alıkoyamadım. Şimdi Arsenal'e karşı 15 maçta 15 golün oldu. Arsenal'i yıpratan bu kadar başarı neden?
Bence bazı takımlar var ki gol atıp atamayacağını kesin olarak bilemezsin; ama buna her zaman diğer takımlara karşı olan inancından daha fazla inanırsın. Arsenal'in de bunlardan biri olduğu aşikar. Onlara karşı birçok gol attım. Hala o duyguyu hissediyorum ve biliyorum ki o şansı yeniden yaratabileceğim fırsatlar olabilir. Gol atamasam bile o şansı yaratabilirim. 

Fildişi, Afrika'da oynadığı son iki play-off eleme maçında gemiyi sağlama aldı. Ama sen bu turda pek fazla eleme maçı oynamadın, 5 maçın sadece 1'inde yer aldın. Neden öyle oldu ve gelecekte milli takımda daha fazla yer almayı düşünüyor musun?
Evet, bu biraz garip bir durum oldu. Chelsea ile Şampiyonlar Ligi şampiyonu olduktan hemen sonra Çin'e gittim. 2 hafta içinde Shanghai'de oynuyordum. Benim için yeni ve değişik bir sezondu, takvimleri Amerika Ligi'ne benziyordu. Orada sezonun 2. yarısıydı ve dolayısıyla kendimi hazırlayabileceğim bir sezon öncesi zamanım yoktu. Daha sonra Kasım ayında sezonun sonu geldi ve birkaç ay sonra Ocak ayında da Milli Takım'a katılmam gerekiyordu ve açıkçası formda değildim. Elimden gelenin en iyisini denedim; ama formda değildim işte. Dolayısıyla ben de Milli Takım Teknik Direktörü Sabri Lamouchi ile konuştum, her şeyi açıklığa kavuşturduk ve anlaştık. O'na dinlenmeye ve yeni takımımla çalışmaya ihtiyacım olduğunu söyledim.

Ve daha sonra Galatasaray ile anlaştım. Ocak ayından buraya geldiğim zaman sezon öncesi çalışması yapamamıştım, direkt olarak oynamam gerekiyordu. Yani benim için fiziksel açıdan oldukça zor bir sezon oldu; çünkü dinlenememiştim ve o anda elimden gelenin en iyisini takıma vermeye çalışıyordum. Bu sebeple teknik direktörle(milli takım) konuştum ve birkaç maçlığına milli takımdan uzaklaşmam gibi bir çözüm bulduk, şimdi Galatasaray'la da olduğum gibi fit bir şekilde geri döndüm ve teknik direktörle(m.t) yeniden konuşarak milli takıma geri döndüm. Olan biten aynen buydu. İşte bu yüzden New York'ta yeniden takımla birlikteydim.

Milli Takım Teknik Direktörüyle ilişkiniz iyi mi? Seni New York'taki maçta Meksika karşısında sahada başlatmadığını biliyorum.
Evet, beni ilk 11'de başlatmadı; çünkü birkaç gün önce Galatasaray ile Süper Kupa maçında 120 dakika oynamıştım ve sezon öncesinde de kamp yapmıştım yani biraz dinlenmem gerekiyordu. Buna 11 saatlik uçuş da eklenince, ertesi gün maç yapmak oldukça zordu. 45 dakika oynama fırsatını bulduğum için mutluyum. Teknik direktörle çok iyi bir ilişkim var. O bana inanıyor, tıpkı milli takımdaki diğer oyunculara da inandığı gibi. 

Senin için Fildişi Sahilleri ile 3. kez Dünya Kupası'na gitmek ve Dünya Kupası maçlarında fark yaratmak ne kadar önemli?
Fildişi Sahilleri gibi küçük ve genç bir ülke için her ne kadar istedikleri performansı sergileyememiş olsak da, geçtiğimiz 2 Dünya Kupası'na katılmak bile hali hazırda bir başarı. Ama ilk olarak elemeleri geçmeliyiz. Play-offları kim geçer bilemiyoruz; ama bizim için, bu jenerasyonun oyuncuları için iyi olan bir şeyler yapmak istiyoruz. Elemek istiyoruz ve Dünya Kupası'nda da mükemmel olmak istiyoruz; ama ilk önce önümüzdeki zorlu maçları geçmeliyiz.

2012'de Shanghai Shenua'ya gittin; ama hemen ardından Ocak ayında kulüpten ayrıldın. Çin'deki deneyimini nasıl tarif edersin?
Benim için harika bir deneyimdi ve oraya gittiğim için pişman değilim. Avrupa'da her şeyi kazanmıştım ve Asya'da veya Amerika'da bir şeyler kazanmayı gerçekten istiyordum. Bu bir meydan okumaydı. O veya bu nedenlerden pek iyi gitmedi; ama taraftarlar ve oyuncular fantastikti. Gitmek zorunda kaldığım için üzgünüm; ama hayat bu.

Chelsea'deki başarılarından sonra her zaman orayla bağlantılı olacaksın. Jose Mourinho'nun Chelsea'ye dönüşü ile ilgili ne düşünüyorsun?
Harika işler yapacaktır. İlk birkaç maçtan da görüldüğü gibi ortada birçok duygu dolu anlar var ki bu çok normal. Şimdiden lige 2 harika galibiyetle başladı. Bence iyi şeyler yolda.

Otobiyografi'nin önsözünü de yazan Mourinho'ya çok yakınsın. O şimdi Chelsea'de ve benim fikrime göre bir santrofara ihtiyaçları var. Sana ihtiyaçları olabileceği senin de aklından geçti mi?
O senin fikrin (gülüyor). Bu normal tabii ki. O'na nasıl yakın olmam? Beni Chelsea'ye O ve Roman Abramovich getirdi. Chelsea ile geliştim, büyüdüm ve şimdilerde herkesin tanıdığı bir oyuncu oldum. Sanırım herkes de Chelsea'nin benim için unutulmaz bir takım olduğu düşünceme saygı gösterir. Her zaman Chelsea ile ilişkilendirileceğim. Benim için bu normal. Bu kulüple ve birlikte oynadığım bütün o harika insanlarla birlikte yaptıklarımı benim kalbimden söküp alamazsınız.

Galatasaray ile olan kontratın ne kadar daha sürecek?
Bu sezon da Galatasaray ile birlikte oynayacağım. Bu kulüp benimle olmaktan gerçekten mutlu ve ben de bu kulüpte olmaktan çok mutluyum. Neler olacak göreceğiz. Geçtiğimiz sezon -sana da açıkladığım sebepler yüzünden- Çin'de işler benim için pek iyi gitmedi ve bu sene gerçekten çok iyi bir sezon geçirmek istiyorum. Bu sezon yeni bir meydan okumaya hazır mıyım onu görmek istiyorum. Bu çok heyecan verici. 

Seninle Amerika'dan konuşuyorum. Geçtiğimiz günlerde Salomon Kalou geldi ve senin MLS'de New York ya da Los Angeles'ta oynamakla ilgilenebileceğini söyledi. Doğruluk payı var mı?
(Gülüyor) MLS'teki insanlar veya Salomon tarafından geçmişte birçok şey söylendi.; ama bence bir şeyler olacaksa bu pek de garip olmaz. Amerika'da futbol gelişiyor ve harika takımlar ve iyi oyuncular var, mesela Thierry Henry, David Beckham da oradaydı daha önce. Şimdilerde de birçok oyuncu oraya gidiyor. Clint Dempsey geri döndü. Lig şimdi daha da rekabet halinde. Takip ediyorum. Bilemiyorum belki bir gün başka bir rekabet olabilir. Şu anda Galatasaray ile neler yapabileceğime odaklanmış durumdayım; ama eğer zamanı gelirse ve bir ihtimali de olursa, neden olmasın? Gelecek neler getirir bekleyip görelim. 

New York'ta hala senin gibi bir oyuncu boşluğu var.
New York harika. Amerika'yı sevdiğimi herkes biliyor. Tatillerimi orada geçiriyorum ve orası ilginç bir lig. Ben rekabet adamıyım ve benim için Çin'e gitmek de bu rekabetlerden biriydi. Tabii ki senin performansın için sana ödeme yapıyorlar; ama mesele para değil. Bu daha çok rekabetle ilgili. Galatasaray'da büyük bir rekabetin içindeyim ve burada olmaktan dolayı mutluyum. Kimse benim Chelsea'den ayrılmamı beklemiyordu ve Çin'e gittim, kimse benim Galatasaray'a gitmemi beklemiyordu ve şimdi buradayım. Hayat böyle bir şey.

Sana bir şeyi özellikle sormak istiyorum. Geçen yıl MLS delegesi Don Graber halk önünde yaptığı açıklamada MLS'in sana yıllık 10milyon $'dan fazla önerdiğini söyledi; ama sen bunun yerine Çin'i tercih ettin.
Biz konuşmaya başladığımızda ben hali hazırda Çin' gitmeye karar vermiştim ve dolayısıyla onlar biraz gecikmişlerdi.

Fildişi Sahilleri'nde kendi paranı kullanarak medikal klinikler yaptırıp, geliştiriyorsun. İlk binanın senin doğduğun yer olan Abidjan'da geçtiğimiz yaz yapıldığını okudum. Son durumlar nedir?
Evet. Başladık ve sahiden mutluyum. Bu gerçekten de benim asıl amacım. Benim için bunu yapmak, olduğum oyuncudan veya gol atmaktan çok daha fazla şey ifade ediyor. Bu benim yapmak istediğim ve yapmayı sevdiğim şey. Ülkemizde yaşadığımız problemlerden sonra bu projeyi hayata geçirmek ve ilerletmekten dolayı çok memnunum. Şimdilerde ülke adım adım, yavaşça daha iyileşiyor. Böyle şeyler biraz zaman alıyor. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0