TFF Süper Kupa: Ünvan maçı!

Süper Lig'in son şampiyonu Galatasaray, ülkemizde yeni sezon öncesi ilk resmi karşılaşma olan TFF Süper Kupa'da geride bıraktığımız sezon Türkiye Kupası'nı kazanan ezeli rakibi Fenerbahçe ile karşılaşacak. Geçtiğimiz sezon başında Erzurum'da oynanılan ve 3-2'lik galibiyetle ayrılarak şampiyonluğa ulaştığımız karşılaşmanın bir nevi rövanşı niteliği taşıyacak olan mücadele 11 Ağustos Pazar günü saat 20:30'da başlayacak. Kayseri Kadir Has Stadyumu'nda oynanacak olan karşılaşmayı Bülent Yıldırım yönetecek ve ATV canlı olarak yayınlayacak. Karşılaşma öncesi takımımız hakkında son bilgiler, istatistikler ve maç önü yazısı şu şekilde..

1966'DAN BUGÜNE: 3 İSİM DEĞİŞİKLİĞİ..
Ülkemizde daha önce Cumhurbaşkanlığı Kupası adı altında 1966 yılından itibaren lig ve kupa şampiyonunu sezon öncesinde oynanılan karşılaşmalar, siyasi olaylar nedeniyle 1981 ve 1982 yıllarında Devlet Başkanlığı adıyla oynatıldı. 2 yıllık isim değişikliğinin ardından yeniden Cumhurbaşkanlığı Kupası adı verilen ve her yıl Ankara'da oynanılan organizasyonun uygulaması 1998 yılında kaldırıldı. 8 yıllık aranın ardından 2006 yılında Levent Bıçakçı yönetimindeki Türkiye Futbol Federasyonu, sezon öncesi oynanılan bu karşılaşmanın yeniden oynanması gerektiğini savunarak TFF Süper Kupa adı altında organizasyon yeniden başlatıldı. 2006 yılından itibaren aralıksız olarak devam eden bu organizasyon, geçtiğimiz yıllarda patlak veren (2010-2011) şike skandalı nedeniyle bir yıl oynanmamış fakat geçtiğimiz sezon Erzurum'da oynanılan karşılaşmayla birlikte devam etmişti.

1966'DAN BUGÜNE: İLK VE SON ŞAMPİYON GALATASARAY
Türkiye Ligleri'nde bir önceki sezonun kapanış ve yeni sezonun açılış maçı olarak 1966 yılından itibaren oynatılmaya başlanan Cumhurbaşkanlığı Kupası'nda lig şampiyonu Beşiktaş ve kupa şampiyonu Galatasaray karşı karşıya gelmişti. 21 Eylül 1966 yılında Ankara'da oynanılan karşılaşmadan ezeli rakibi karşısında sahadan 2-0'lık galibiyetle ayrılan Gündüz Kılıç'ın öğrencileri, bu turnuvada ilk kez şampiyonluk sevinci yaşayan takım olma ünvanına sahip oldu. Galatasaray'a şampiyonluğu getiren goller 10. dakikada Turan Doğangün ve 13. dakikada Ayhan Elmastaşoğlu'ndan gelmişti. Bu başarının ardından devam eden sekansta 17 kez daha kupa için sahaya çıkan ve 11 kez mutlu sona ulaşan Galatasaray, son olarak geçtiğimiz sezon TFF Süper Kupa adı altında oynanılan karşılaşmada ezeli rakibi Fenerbahçe ile karşılaştı. Erzurum Kazım Karabekir Stadyumu'nda oynanılan mücadelede rakibi karşısında Umut Bulut (2) ve Selçuk İnan'ın golleriyle sahadan 3-2'lik galibiyetle ayrılan Fatih Terim'in öğrencileri, kulüp tarihinde 12. kez bu kupaya uzanırken sarı-lacivertli takım karşısında gösterdiği 'kupa kazanma' karakterini yeniden sergiliyordu.

Galatasaray'ın bu turnuvada şampiyonluk yaşadığı yıllar ve antrenörler şu şekilde;
  • 1966, Gündüz Kılıç
  • 1969, Tomislav Kaloperović
  • 1972, Brian Birch
  • 1982, Özkan Sümer
  • 1987, Jupp Derwall
  • 1988, Mustafa Denizli
  • 1991, Mustafa Denizli
  • 1993, Rainer Hollmann
  • 1996, Fatih Terim
  • 1997, Fatih Terim
  • 2008, Michael Skibbe
  • 2012, Fatih Terim
KİŞİSEL REKOR: 12 KUPA, FATİH TERİM
Galatasaray’a ilk imzasını 1974 yılında atan ve formamız altında 11 yıllık futbolculuk deneyiminin ardından aktif futbol yaşantısını sonlandıran Fatih Terim, takvimler 1996 yılının Mayıs ayını gösterdiğinde yuvası Galatasaray'a yeni sezon öncesi teknik direktör pozisyonunda döndü. Takımımız başında ilk teknik adamlık deneyiminde dört yıl üst üste lig şampiyonluğu dominasyonu kuran İmparator lakaplı teknik adam, Türkiye'ye yurtdışından kupa getiren ilk teknik adam olma ünvanına sahip oldu. Galatasaray'da geçirdiği teknik adamlık tecrübesinde 4 Lig, 2 Kupa, 2 Süper Kupa ve 1 UEFA Kupası şampiyonluğu yaşayan Fatih Terim, müthiş kariyerinin ardından İtalya'nın yolunu tutarken, 2002 yılında yeniden Galatasaray'a geri döndü fakat iki yıllık macerası ekonomik sebeplerden dolayı pek başarılı geçmedi.

2011 yılında Ünal Aysal'ın başkan olmasıyla birlikte yeniden Galatasaray'a dönen deneyimli teknik adam, ne kadar büyük bir hoca olduğunu yeniden gösterdi. 34 maçlık Süper Lig maratonunda en yakın rakibine 9 puan fark atan Galatasaray, sezon sonunda oynanılan play-off maçlarında da ezeli rakibinin stadında kupa kaldırma başarısı gösterdi. Bu başarı aynı zamanda Türkiye Ligi'nde beş kez şampiyonluk kazanan tek teknik adam olma ünvanını İmparator'a getiriyordu. Geçtiğimiz sezon başında Süper Kupa maçında ezeli rakibi karşısında mutlu sona ulaşan Galatasaray, yerel liglerdeki hegomanyasını sürdüreceğinin mesajını verdi ve yeni sezona giriş yaptı. Fatih Terim yönetimindeki sarı-kırmızılı takım, sezon sonunda ezeli rakibi Fenerbahçe'ye 10 puan fark atarak tarihinin 19. lig şampiyonluğunu yaşarken, bu başarı teknik direktörümüz Fatih Terim'in kişisel kariyerine tamamı Galatasaray'da olmak üzere 6. lig şampiyonluğu olarak yansıyordu.

2013, HAZIRLIK DÖNEMİ: GALATASARAY
1 Temmuz günü Florya'da yeni sezon hazırlıklarına başlayan Galatasaray, bir haftalık çalışmaların ardından İngiltere'nin yolunu tuttu. Burada gerçekleştirdiği hazırlık etabında iki hazırlık maçı oynayan Süper Lig'in son şampiyonu, ilk maçta karşılaştığı Shrewsbury Town’u 3-0, ikinci maçta Notts County’yi ise 2-1'lik skorla mağlup etti. İngiltere'deki hazırlıklarını tamamladıktan sonra İstanbul aktarmalı İzmir'e geçen Galatasaray, burada da oynadığı OPEL Hazırlık Maçı'nda ağırladığı İspanyol ekibi Malaga ile 3-3'lük beraberlikle sahadan ayrıldı. Yeni sezon öncesi kamp döneminin ikinci etabında Slovenya'nın yolunu tutan Fatih Terim'in öğrencileri, burada oynadığı hazırlık maçında Union Olimpija'yı 3-0'lık skorla mağlup etmeyi başardı ve kamp çalışmalarının sona ermesiyle birlikte İtalyan ekibi Napoli'nin sezon açılışına katıldı. İtalyan ekibinin konuğu olarak l'Acqua Lette Cup'ta sahne alan Galatasaray, rakibi karşısında sahadan 3-1'lik mağlubiyetle ayrıldı ve maçın ardından İstanbul'a döndü. Galatasaray, son olarak 3-4 Ağustos tarihlerinde Avrupa'nın en önemli sezon öncesi turnuvalarından birisi olan Emirates Cup'a katıldı ve sezon öncesi hazırlıklarını tamamladı.

2013, EMIRATES CUP: ŞAMPİYON GALATASARAY
Avrupa'nın en prestijli sezon öncesi turnuvalarından birisi olarak kabul edilen ve 2007 yılından itibaren Arsenal'in ev sahipliğinde oynanılan Emirates Cup'ta bu sezon başında sahne alan Galatasaray, ilk kez katıldığı bu turnuvada şampiyonluk sevinci yaşadı. Turnuvanın ilk gününde Porto ile karşılaşan takımımız, sezon öncesi oynadığı ciddi hazırlık maçlarından birisi olarak gördüğü karşılaşmada Felipe Melo'nun penaltıdan kaydettiği tek golle sahadan galibiyetle ayrıldı ve turnuvanın statüsü gereği attığı golden de bir puan alarak 4 puanla ilk günü grup lideri olarak tamamladı. Turnuvanın ikinci ve kapanış gününde ev sahibi Arsenal ile kozlarını paylaşan Fatih Terim'in öğrencileri, ilk yarısını 1-0 geride kapattığı karşılaşmanın ikinci yarısında oyunu tek taraflı domine ederek geri dönüşe imza attı ve Didier Drogba'nın iki golüyle karşılaşmadan 2-1'lik galibiyetle ayrılarak Emirates Cup'ta şampiyonluk sevinci yaşadı.

CEZALILAR: SABRİ SARIOĞLU, FATİH TERİM
Kayseri'de oynanacak olan karşılaşma öncesinde sakat herhangi bir oyuncusu bulunmayan ve tam kadro çalışmalarını sürdüren takımımızda, kırmızı kart cezası sebebiyle takım kaptanımız Sabri Sarıoğlu ve disiplin cezası nedeniyle teknik direktörümüz Fatih Terim takımdaki yerlerini alamayacak. Geçtiğimiz sezon ligin sondan bir önceki haftasında Kadıköy'de oynanılan karşılaşmada rakip takım kalecisi ile yaşadığı gerginliğin ardından kırmızı kartla cezalandırılan ve 4 maç ceza alan Sabri, bu maçın dışında yeni sezonda iki maçta daha forma giyemezken; sezonun son bölümünde birilerinin talimatıyla 9 maçlık tarihi (?) disiplin cezası verilen Fatih Terim bu karşılaşmanın yanı sıra yeni sezonda iki maçta takımın başında yer alamayacak.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0