Cumhurbaşkanlığı Kupası | İlk kapışma..

Oldukça çekişmeli geçmesi beklenen 2013-14 basketbol sezonunda Türkiye Kupası'ndaki ısınma turu tadındaki maçların ardından esas perde açılıyor. Muhtemelen ligin en büyük 2 şampiyonluk adayı olacak olan Galatasaray Liv Hospital ve Fenerbahçe Ülker, Cumhurbaşkanlığı Kupası finalinde sezonun ilk büyük kapışmasına çıkıyor. Samsun'daki yeni yapılan Yaşar Doğu Spor Salonu'nda oynanacak olan final mücadelesi Çarşamba günü saat 19:00'da başlayacak ve Lig TV 3'ten naklen yayınlanacak. Bu büyük karşılaşma öncesi iki takımın son durumlarını inceledik..


SON ŞAMPİYON SAHAYA ÇIKIYOR: YENİLMEZ ARMADA
Geçen sezonu yaşanan birçok zorluğa rağmen ligdeki son 27 maçının 26'sını kazanarak görkemli bir şampiyonlukla kapatan Yenilmez Armada yeni sezona da kupayla başlamak amacında.. Ağustos ayında İstanbul'da başladığı çalışmalarının devamında 2 kez İtalya kampı yapan ve pek çok hazırlık turnuvasına katılan takımımız Türkiye Kupası grup maçlarında oynanan 3 maçla birlikte şu ana kadar toplam 16 karşılaşmaya çıktı. Bu maçlarda 11 galibiyet alırken 5'ini ise kaybettik. Tüm mağlubiyetlerimiz hazırlık maçlarında gelirken Spor Toto Türkiye Kupası'nda sırasıyla Beşiktaş Integral Forex, Aliağa ve Uşak Sportif'i yenip 3/3 yaptık ve gruptan lider çıktık. Bu dönemde özellikle milli görevde olan ve sakatlığı bulunan isimlerden ötürü eksik kalmamız hazırlık sürecimizi yavaşlattı. Ancak 2. İtalya kampıyla birlikte Arroyo&Ender ikilisinin takıma katılması zayıf kalan oyun kurucu rotasyonunu yeniden güçlendirirken diğer eksik isimlerin de yavaş yavaş hazır hale gelmeye başladıklarını görüyoruz. Tabi hala hem bireysel form grafiği hem de takımın sahaiçi alışkanlıkları olarak katetmemiz gereken mesafeler olduğunu söylemek de mümkün. 

Geçen sezonun kupa galibi Fenerbahçe Ülker'e karşı oynayacağımız bu dev maç öncesinde takımda oynamayacağı kesin olan tek isim Engin Atsür. Onun haricinde Markoishvili'nin de sakatlığının yetişmeme durumu var, oynamama ihtimali yüksek. Geri kalan isimlere baktığımızda ise Arroyo, Ender, Gordon, Göksenin, Sinan, Cenk, Ersin ve Furkan sezona hazır bir görüntü çizdiler şu ana kadar. Bu isimlerin önemi yadsınamaz ancak Erceg, Jawai ve Domercant gibi oyun planımızda büyük bir yer edinecek isimlerin biraz daha zamana ihtiyacı var. Jawai şu an için 10 dakika civarında süreleri kaldıracak gibi görünüyor. Zira Domercant de sakatlıktan yeni döndüğü için hazır değil. Erceg ise özellikle şut ritmini henüz bulamadığı için en büyük silahını ortaya koyamadı şu ana kadar ama bu final belki onun için kıvılcımı çakma maçı olabilir. Takım olarak ise savunmada geride kalan süreçte çok büyük sıkıntılar yaşamadık ama bu saydığımız isimlerin tam hazır olmaması ve geri kalan oyuncuların da bir arada yeteri kadar süre geçirmemelerinden ötürü hücumda sınırlı kalabiliyoruz belirli bir miktarda.. Öyle ki Türkiye Kupası maçlarını kayıpsız geçsek de üç maçta sırasıyla 69, 80, 72 sayı atabildik. Ki bu bizim potansiyelimizin altında bir ortalamaya denk geliyor. Fenerbahçe maçında da bu yüzden skor olarak sezon içinde ideal göreceğimiz noktalara çıkamayabiliriz ancak savunmada konsantrasyon düşüklüğü yaşamadan mücadele etmemiz elzem. Bu bizi belli bir noktaya kadar taşır. Hücumda ise Jawai'nin süre aldığı dakikalarda içeride kuracağı dominasyon, Furkan'ın genel anlamdaki performansı, Erceg'in dışarıdan etkinlik sağlayıp sağlayamaması ve dış oyunculardan Arroyo'ya yardımcı olarak birden fazla isim çıkartmamız fark yaratan noktalar olabilir.

YENİ SEZON ÖNCESİ YENİ BİR SOLUK ALAN; FENERBAHÇE ÜLKER
Geçen sezon yaşadıkları hayal kırıklığının ardından bu yıl yeni bir başlangıç yapmak isteyen rakibimiz Fenerbahçe Ülker, Avrupa basketbolunun en büyük koçlarından Zeljko Obradovic'i takımın başına getirdi. Bu iddialı hamlenin yanında kadrosal anlamda da değişikliklere giden sarı-lacivertliler yabancı oyunculardan Mccalebb ve Bogdanovic'i takımda tutarken onların yanına Nemanja Bjelica, Kleiza, Zoric'i ekleyip geçen sezonu Beşiktaş'ta geçiren Vidmar'ı da kadroya geri dahil ettiler. Yerli oyuncu anlamında önemli bir ayrılık olmazken Kenan Sipahi, Melih Mahmutoğlu ve İzzet Türkyılmaz gibi rotasyonu genişletecek genç isimler de transfer edildi. Obradovic'in Fenerbahçe'si fazlaca merak edilse de hazırlık döneminin çok önemli bir bölümünü milli takımlardaki oyuncularından ötürü eksik geçirdiler ve çok net bir fikir vermediler. Bu dönemdeki hazırlık maçlarında genç isimler sıkça forma giyerken tam takım olarak en fazla 10 gündür doğru düzgün çalıştılar diyebiliriz. Oynadıkları hazırlık maçlarında genç isimlerin çokça forma giymesinin yarattığı zaafiyetle de pek çok mağlubiyet aldılar. Türkiye Kupası maçlarında ise kadronun toparlanmasıyla birlikte kolay sayılabilecek Tofaş, Olin Edirne ve Konya Selçuklu Üniversitesi grubundan 3/3'le çıktılar. Son olarak da NBA Europa Tour kapsamında ülkemize gelen Oklahama City Thunder'le karşılaşan Fenerbahçe rakibine 81-95 yenildi.

Şu ana kadar detaylı olarak çok fazla izleme şansı bulamasak da gözlemlediğimiz süre içerisinde Obradovic'in takıma sirayet eden olumlu etkileri de mevcut. Geçen sezonki dağınık yapının aksine düzen içinde oynama fikrini en azından teorik aşamada oyuncularına aşılamış gibi görünüyor Sırp koç. Ayrıca yine geçen seneki kırılgan yapılarından farklı olarak bu yıl daha mücadeleci bir karakter ortaya çıkartabilirler. Ancak özellikle bu düzen içinde oynama fikri konusunda bu maçta dahil olmak üzere sezonun genelinde de bir oyun kurucu sıkıntısı yaşamaları güçlü ihtimal. Zira Mccalebb bu şekilde, takımı düzenler içinde oynatacak ve arkadaşlarını saha içinde yönetecek bir isim değil. Bu konuda Obra, hamle olarak Emir Preldzic'in oyun kurucu yeteneklerinden faydalanmayı denedi şu ana kadar ve önümüzdeki maçta da deneyebilir. Bu yüzden Emir üzerinde uygulanacak baskı muhtemelen önem kazanacak. Burada fiziksel teması pek sevmeyen Emir'e karşı yıpratıcı bir savunma yapacak Göksenin hamlesi mantıklı bir opsiyon şu an için. Ayrıca rakibin yetenekli ve nicelik olarak fazla isme sahip olduğu 3-4 numaradaki forvetlerinin savunması da kilit olabilir. Buradaki isimlerin 1'e 1 üstünlüklerini özellikle sırtı dönük olarak kullanmak isteyebilirler. Buna karşı olarak bireysel savunma performanslarının iyi olması kadar bazı anlarda alan savunmasına dönmek de çözüm getirebilecek gibi gözüküyor.

Bu büyük derbi mücadelesi öncesi iki takımın son durumları ve maça dair teknik detayları bu şekilde özetleyebiliriz. Geçen sezon özellikle son periyottaki önemli derecede hakem hatalarının da yardımıyla bizi geçen ve Türkiye Kupası finalini kazanan Fenerbahçe Ülker'e karşı o maçın rövanşını almak için iyi bir fırsat bu maç.. Öte taraftan sezona kupayla başlamanın yanında rakibe karşı en baştan ciddi bir mesaj da verebiliriz bu karşılaşmada. Ve tabi ki hepsiyle birlikte bir derbi maçı kazanmanın da lezzeti ayrı olacak. En son olarak 2011 yılında Cumhurbaşkanlığı Kupası finaline çıkmış ve Mahmuti yönetiminde Fenerbahçe Ülker'i uzatmalarda 103-97 yenerek kupayı almıştık. Diğer dallarda da son dönemde alışkanlık kazandığımız üzere yine Fenerbahçe'yi yenip bir kupa daha almayı diliyoruz. Takımımıza başarılar..
#YenilmezArmada

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0