THY Euroleague | Unicaja Malaga deplasmanı öncesi..

Geçen hafta kaybettiği Olympiacos maçıyla birlikte bu sezon Euroleague'de ilk yenilgisini alan Galatasaray Liv Hospital, 3. maçına ise grubun güçlü takımlarından Malaga karşısında deplasmanda çıkıyor. İki takım da maç öncesi 1 galibiyet-1 mağlubiyet'lik dereceye sahipken liderlik için favori olan Olympiacos'un peşinden ayrılmamak hedefindeler.. Her ne kadar galibiyeti kovalayacak olsak da önemli eksiklerimizin de olduğu bu maç öncesi iki takımın son durumları..


YENİLMEZ ARMADA EKSİK
Kafa kafaya gidip kaybedilen Cumhurbaşkanlığı Kupası finalinden sonra art arda Efes deplasmanı, Siena deplasmanı ve içerideki Beşiktaş maçlarından galibiyet çıkaran ve sezona hızlı giriş sinyalleri veren Galatasaray Liv Hospital için son 1 hafta içinde ise pek de tatlı olmayan gelişmeler yaşandı. İçeride kaybedilen Olympiacos maçında sonuca rağmen mücadelemiz alkışlanmıştı, ancak karşılaşmadan sonra Jawai'nin yaşadığı sağlık problemi moralleri bozmuştu. Bu konuda elini çabuk tutup bir hamle yapan takımımız Pops Mensah-Bonsu'yu transfer ederek önlemini aldı. Bu arada deplasmanda konsatrasyon eksikliği yaşadığımız ve kötü oynadığımız bir maçta Aliağa'ya kaybederek ligdeki ilk yenilgimizi de alırken devamında ise bu sefer Markoishvili'den gelen ciddi sakatlık haberi yüzleri tekrardan düşürdü. Bu zorlu Malaga deplasmanı öncesi bu iki önemli oyuncumuzun yanında Ender, Cenk ve Furkan da yaklaşık 10'ar gün bizden uzak kalacakları sakatlıklara sahipler ve bu maçta forma giyemeyecekler. Bu konuda teselli olabilecek tek şey yerli rotasyonumuzun en değerli parçalarından Engin Atsür'ün yakın zamanda dönecek olması, ancak bu maçı etkileyen bir durum değil tabi ki bu... Bunca eksiğe sahip olmamızdan ötürü yeni transferimiz Bonsu'nun Malaga karşısında forma giymesi bekleniyor. Her ne kadar takıma yeni katılmış olsa da son 1 haftaya kadar Washington Wizards'la hazırlık maçlarına çıkmış olmasını göz önüne alırsak kondisyon durumu açısından pek sorun yaşamayacağını söyleyebiliriz.

JOAN PLAZA'NIN MALAGA'SI
Son 3 sezonda bütçe&sportif başarı olarak düşüşe geçen ve eski günlerini arayan ancak yine de Euroleague'deki A lisansını korumayı başaran Unicaja Malaga sezon öncesi takımın başına başarılı antrenör Joan Plaza'yı getirerek kendilerince önemli bir adım attı. Buna karşılık kadrolarındaki Marcus Williams, Luka Zoric, Krunoslav Simon gibi önemli isimlerle yolları ayırmak durumunda kalan İspanyol temsilcisi yerlerine ise daha mütevazi sayılacak oyuncuları kattı. Sahip oldukları oyuncu grubuna baktığımızda bireysel anlamda çözüm üretici sınıfına sokabileceğimiz ya da yıldız oyuncu statüsünde direkt olarak değerlendirebileceğimiz isimlere sahip değiller. Ancak onları farklı kılan nokta oldukça atlet ve sert olmalarıyla birlikte Plaza yönetiminde agresif ve hızlı oynamayı seven bir takıma dönüşmeleri.. Oyun kurucu rotasyonları Jayson Granger ve Earl Calloway gibi iki atlet kısaya emanet. 2-3 numara rotasyonunda yine fiziksel özellikleriyle dikkat çeken Zoran Dragic, Kuzminskas ve Carlos Suarez gibi isimlere sahipler. Uzunlara baktığımızda ise 4 numarada geçen sezonu Maccabi'de geçiren Nick Caner-Medley önemli bir hücum silahı onlar adına.. Fran Vazquez ve geçen sezon Banvit'te izlediğimiz Vladimir Stimac da pivot pozisyonunda ön plana çıkıyorlar. Malaga şu ana kadar kendi liglerinde çıktığı 3 maçta 2 kez kazanırken 1 kez ise kaybetti. Mağlubiyetlerini geçen haftasonu kendi evlerinde karşılaştıkları Valencia'ya karşı 71-74'le aldılar. Euroleague'de ise ilk hafta Olympiacos'a konuk olan İspanyollar rakibine 69-61 kaybederken ikinci haftada grubun en zayıf temsilcisi Stelmet'i ağırladıkları maçı 101-68'le farklı kazandılar.

MAÇA DAİR
Bu zorlu maçta nelerin belirleyici olacağına bakarsak, ilk olarak Malaga'nın nasıl bir tarza sahip olduğunu belirlemek gerekir. Malaga bireysel anlamda çok üst düzey yeteneklere sahip değil belki ama geniş sayılabilecek rotasyonları ve Plaza'nın hücum düzenleriyle birlikte yüksek skorlara çıkmayı seven bir takım haline dönüşüyor. Şu ana kadar lig ve Euroleague'de kazandıkları 3 maçta attıkları skorlar sırasıyla 97, 85, 101. Kaybettikleri iki maçta ise 61 ve 71 sayıda kalmışlar. Yani temponun düşmesi, skorlarının da düşmesi olarak yansıyor. Çünkü çok fazla yaratıcı oyuncuları yok. Yüksek tempoyu seven rakibimize karşı bizim de normalde daha düşük tempoda oyunu kontrol etmek istediğimiz düşünülürse, maçın temposunu kimin istediği düzeyde tutacağı belirleyici bir etken olacaktır şüphesiz. Tıpkı Siena deplasmanında olduğu gibi oyunda temponun çok artmasına izin vermememiz gerekli. Kaldı ki Siena yetenekli oyunculara sahip ama tecrübesiz bir takımdı, Malaga ise daha tecrübeli bir takım, yani buna izin verirsek cezayı daha net kesebilirler. Tempoyu düşürüp işi yarısaha hücumlarına bırakarak, 1'e 1'de kolay geçilmeyerek oynamak önemli.. Öte taraftan 2-3 numara rotasyonlarında topla yaratma konusunda çok etkili olamayan isimlere sahip oldukları düşünülürse özellikle işler sıkıştığında guard'ların eline bakacaklar. Bu yüzden Granger&Calloway gibi isimlere karşı alacağımız bireysel savunma önlemleri de kritik olacaktır bu maçta. Başta Göksenin, Sinan olmak üzere rakip guard'ların savunmasını de tempo kontrolünden sonra 2. sıraya yazabiliriz. Ve 3. olarak Siena'ya göre daha iyi ve enerjik bir savunma yapıları olduğunu düşünürsek İtalya deplasmanındaki kadar rahat dış şut bulmamız zor. Yani en azından topu o günkü kadar rahat çeviremeyebiliriz. Bu anlamda penetre üzerinden de birşeyler üretmek önemli olacak. Ve penetre diyince ilk akla gelen isim tabi ki Jamont Gordon.. Bu maçta Arroyo'yu direkt yedekleyebilecek bir isim olmadığını da düşünürsek top yönlendirme ve sorumluluk alma konusunda Jamont'un ön plana çıkmasını bekliyoruz. Son olarak da Erceg'i biraz daha etkili kullanabilmemiz lazım. Son 2 maçtır rakipler ona aldıkları önlemlerle hücumda bizi yavaşlatıyorlar, buna karşılık bizim de ekstra birkaç hamleyle Erceg'i maça dahil edip skor katkısı almamızı önemli noktalar arasına ekleyelim. Şu ana kadar kazandığımız 3 maçta (2 lig+1 EL) Erceg'in 17.7 sayı ortalamasıyla oynarken kaybettiğimiz 3 maçta (Cumbaba+lig+EL) ise toplam 11 sayı (3.7 ortalama) ile oynaması bir tesadüf değil.

Bunlar Malaga deplasmanına dair öngörüler. Tabi özellikle böyle eksik çıkılan ve bizim için zorlu geçmesini bekleyeceğimiz karşılaşmalarda Ergin Ataman'ın her zaman için beklenti dışı hamleler yapması da ciddi bir olasılıktır. Daralan rotasyon bir yandan düşündürücü ama birçok zaman da oyunculara ekstra enerji katar Ataman takımlarında. Umarım ki yarın da süprizlerle veya başka şekilde istediklerimizi sahaya yansıtabilir ve galibiyete uzanırız. Takımımıza İspanya deplasmanında başarılar!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0