Mercek Altında | Erdin Demir..

Bu sezonki devre arası transfer döneminde özellikle yerli-genç oyuncular konusunda oldukça agresif bir politika izleyen ve piyasada ilgelinilmeye değer kim varsa onları takip eden Galatasaray sürpriz bir transfer hamlesine daha hazırlanıyor. Yıllardır tüm taraftarların içinde kanayan yara haline gelen ve adeta özlemle beklenen 'yerli sol-bek' konusunda bir takım çalışmalar yapan kulübümüz en son olarak Norveç Ligi'nde forma giyen Türk asıllı İsveçli oyuncu Erdin Demir'i gündemine aldı. Dolayısıyla İsveç Milli Takımı'nın da formasını giymiş olan Erdin'i biraz daha yakından tanıyalım dedik. 

1 YIL İÇİNDE 3. LİGDEN MİLLİ TAKIMA UZANAN KARİYER 
27 Mart 1990 gününde Türk bir ailenin çocuğu olarak İsveç'in Malmö kentinde dünyaya gelen Erdin'in futbola başlangıcı da yine bu şehrin takımı Malmö FF'de oldu. İsveç futbolunun en köklü kulüplerinden olan mavi-beyazlılar'ın altyapısında başladığı futbolculuk macerasında 2008'e kadar genç takımlarda forma giydi. 18 yaşına bastığında ise artık 'büyüme zamanı' gelmişti ve bu yaşında ilk profesyonel sözleşmesine yetiştiği Malmö kulübünde imza attı. Bu arada 2007 ve 2008 yıllarında İsveç U-19 Milli Takımı'nın formasını da toplam 11 kez giyip 1 gol atarken böylece uluslararası kariyerine de yine İsveç'le birlikte başlangıç yapmış oldu. İsveç, Norveç gibi İskandinav ülkelerinde ligler genellikle Mart ayı gibi başlayıp, Kasım ayında da son buluyor. Böyle değişik bir takvim içinde ilk profesyonel sezonunu geçiren Erdin Malmö'de o yıl hiç lig maçına çıkamadı. Sadece kupa maçlarında forma giyen genç bir oyuncu statüsünde oynadığı bu sezonda Malmö formasını ilk kez Kristianstad'a karşı giydi. Bir sonraki yılda ise daha fazla forma şansı bulabilmesi açısından aynı şehrin bir başka takımı olan ve 2. ligde mücadele eden IFK Malmo'ye kiralık olarak gönderildi. Sezonun ilk yarısını burada geçirip forma giydiği 10 maçta 1 gol atarken sezonun yarısına gelindiğinde ise bir alt seviyede mücadele eden IF Limhamn Bunkeflo'nun yolunu tuttu ve burada yaklaşık 1.5 yıl forma giydi.

1.5 yıllık LB07(Limhamn Bunkeflo) macerasında tam 34 maçta forma giyip 1 kez ağları havalandırma başarısı gösterirken 3. lig seviyesinde de olsa oynadığı futbolla beğeni topladı ve genç bir oyuncu olarak ilk kez dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Bu çıkışına rağmen yeni sezonda geri döndüğü Malmö'de şans bulması zor gözükünce 1. ligin daha az iddialı takımlarından Trelleborgs'a transfer oldu. 2011 yılındaki sezonunu burada geçiren Erdin performansıyla üstüne koymaya devam etti. Kendi takımı 16 ekip arasında 15. olarak küme düşmek durumunda kalsa da o 30 maçın 29'unda forma giydi ve 1 asist yaptı. Takımı o sezon 1. lig seviyesinde tutunamadı belki ama o bu seviyelerde oynayabileceğini  ispatladı ve o yıl ligin "En iyi çaylak oyuncusu" seçilmeyi de başardı. Tüm bunların sonucu olarak da diğer takımların da dikkatini çekmeye başladı. O dönemde İsveç ekiplerinden Djurgarden onunla ilgilenirken Türkiye'den de bazı taliplerinin olduğu yazılıp çizildi ancak kendisi komşu ülke olan Norveç'ten gelen teklifi kabul etti. 2011 Aralık'ında Norveç 1. Lig takımlarından Brann'la 2015'e kadar sürecek sözleşme imzalayan Türk asıllı genç isim, oyuncu olarak gelişimine ve kariyerinin yavaş yavaş yükselişine burada devam edecekti. Bu süreçte İsveç Ümit Milli Takımı'nın formasını giymeye de başlarken bu kategoride devamındaki sezonlar da dahil olmak üzere toplam 15 maça çıktı kariyerinde.. 2013'teki Avrupa Ümitler Şampiyonası için düzenlenen elemelerde de formayı 4 kez giyerken sol kanattaki dinamik oyunu, bindirmeleri ve elemeler boyunca yaptığı 4 asistle de dikkat çekecekti.

2012 yılının ilk bölümü Erdin için iyi başladı. Ümit Milli Takım'daki performansının da yardımıyla ilk kez İsveç Milli Takımı'nın kadrosuna davet edildi ve forma şansı da buldu. 18 Ocak 2012'de Bahreyn ve 23 Ocak'ta da Katar'a karşı ilk 11'de maçlara çıkarken böylece A Milli Takım'lar seviyesinde de oynamaya başlamış oldu. Ancak o günden sonra bir daha bu formayı giyme şansını çok düzenli yakalayamazken yaşı gereği oynayabildiği süre içinde Ümit Milli Takım'da oynamaya devam etti. Mart ayının sonunda başlayan Norveç Ligi'nde Brann formasını giyerken ilk haftalar onun için beklenildiği kadar iyi geçmedi. Özellikle hücuma çıkmayı çok seven ama zaman zaman savunmada açıklar veren oyunundan ötürü ilk 11'deki yerini kısa bir süreliğine kaybetti. Adaptasyon süreci olarak adlandırabileceğimiz bu zamanlardan sonra formasına kavuşurken ligdeki 30 maçın 22'sinde forma giydi ve 2 de asist kaydederek sezonu tamamladı. 2013 yılının başında da İsveç Milli Takımı'nın hazırlık maçı için davet alırken 26 Ocak günü Finlandiya'yı 3-0 yendikleri maçta ilk 11'de sahaya çıktı. Bu maçta 1 asist yapmayı da başarırken galibiyete katkı sağladı. Böylece 3. kez İsveç Milli Takımı'nın formasını giyerken geçen Mart ayının ortasında başlayan yeni sezonda ise üç aşağı beş yukarı aynı çizgide giden bir performans gösterdi. Sol bek oynamaya daha çok alışan Erdin sezon boyunca 20'si ilk 11'de olmak üzere toplam 21 lig maçına çıkarken sezonu 1 asistle bitirdi ve takımıyla birlikte ligi 8. sırada tamamladılar. En son resmi maçına 10 Kasım 2013'te çıkan Erdin'in Norveç Kupası'nda da 1 kez forma giyerek sezonu geçirdiğini hatırlatalım. 

DİNAMİK, ÇİFT YÖNLÜ VE MODERN BEK TANIMINA UYGUN BİR İSİM; ERDİN
Erdin'i biraz tarif etmek gerekirse 1.77 boyunda, pozisyonu için iyi bir fiziğe sahip, enerjisi yüksek, devamlılığı iyi bir oyuncu görüyoruz. Bindirme yapmayı çok seven ve topla dikine gidebilen bir isim. Bu özellikle Riera-H. Balta ikilisinde olmayan ve o mevkide en çok aradığımız özellikler. Norveç 1. Ligi'ndeki ilk zamanlarında savunmada zaman zaman problemler yaşadığı olmuştu ama bunları da zamanla aşmaya başladı. Çok göz alıcı bir tekniği yok, bu anlamda biraz daha kendini geliştirebilir. Ancak kötü olduğunu da asla söyleyemeyiz. Tekrar etmek gerekirse en büyük artısı enerjisi ve o sol çizgiyi dikine sürekli kullanabilmesi olacak gibi gözüküyor. Son zamanlarda savunmada da daha aktif olmaya başladığı için modern bir beke dönüştüğü söylenebilir. Tabi bunu üst seviye futbolda ne kadar gösterebilecek ya da oyunun üstüne ne kadar koyabilecek onu zamanla göreceğiz. Bu durum onun ne kadar gelişime açık ve bu konuda hırslı bir oyuncu olduğuyla da alakalı.. Şimdiye kadar bu anlamda iyi yada kötü diyebileceğimiz bir performans göstermedi, gelişim olarak ortalama bir çizgide gitti. Ancak bu sıçramayı yapmak isterse kesinlikle kendine uygun bir ortam bulabilir takımımızda. Toparladığımızda 23 yaşında, daha önce İsveç Milli Takımı'nda 3 kez forma giymiş, günümüz futbolunda da aranan özelliklere sahip ama hala gelişime açık ve en önemlisi de yerli kontenjanında elimizi rahatlatabilecek bir isim gibi görünüyor kendisi. Bu şartlar altında kendisine yatırım yapılması da oldukça mantıklı oluyor dolayısıyla.. Eğer transferi gerçekleşip geldikten sonra iyi de katkı verirse, böyle bir ismi Almanya-Belçika gibi bir yerden değil Norveç Ligi'nden bulabilmek de ayrı bir scouting başarısı olarak kabul edilecektir.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0