ANALİZ: Galatasaray Daikin'in ilk yarısı..

Türkiye Bayanlar Voleybol Ligi'nde ilk yarı maçları geride kaldı. 12 takımdan oluşan ligde ilk devre maçları sonunda puan durumunda ekibimiz Galatasaray Daikin, 11 maçta 7 galibiyet ve 4 mağlubiyetlik performansı ile 20 puan topladı ve Vakıfbank, Fenerbahçe, Eczacıbaşı ve Nilüfer Belediyesi'nin ardından kendine 5. sırada yer buldu. Takımımız ilk dört sırada bulunan takımların hiçbirine karşı galibiyet alamazken Sarıyer Belediyesi deplasmanından da sadece 2 puan çıkarabilmişti. Bu yazıda bayan voleybol takımımızın sezonun ilk yarısında dikkat çeken istatistikleri derledim, başlayalım.

Galatasaray Daikin, 4 sezon öncesine kadar pek parlak bir hedefleri olmayan sıradan bir bayan voleybol takımı görünümündeydi. Bu aşamadan sonra yatırımlar biraz daha arttı ve Ünal Aysal döneminde Galatasaray Bayan Voleybol takımı son dönemlerin en başarılı ve en heyecan verici grafiklerinden birini çizmiş oldu. Bu dönemde altı çizilecek iki detay kesinlikle bu sezon da mücadele ettiğimiz Cev Cup finali ve ilk defa katıldığımız Cev Bayanlar Şampiyonlar Ligi'nde Final Four organizasyonuna ev sahipliği yapmamızdı.

2 sezonluk Şampiyonlar Ligi deneyiminden sonra bu sezon tekrardan Cev Cup seviyesinde mücadele eden Galatasaray Daikin, 21 yaş ortalamasıyla ligin ve Avrupa'nın en genç takımlarından. Bu denli genç bir kadroda tecrübeli isimler Nadia Centoni ve Nihan Güneyligil takıma kaptanlık ediyorlar. Bu sezona yabancıların hepsini değiştirerek başlayan, takımın şüphesiz en önemli ismi Neriman Özsoy ile de yollarını ayırarak giren takımımızda yeni gelen yabancılar Nadia Centoni, Floortje Meijners ve Caterina Bosetti idi. Ayrıca Vakıfbank'tan Ayşe Melis Gürkaynak da yerli olarak tek transferimizdi. Beni sevindiren bir konu daha vardı ki o da Yeşilyurt'ta kiralık oynayan Özgenur'un takıma dönüşüydü.

Gelelim istatistiklere. Geçen sezon başında vurgulamıştım, Galatasaray ligin en kötü blok performansı ile oynayan ikinci ekbiydi. Bu sezon blok konusunda daha fazla atılım bekliyordum ve bu izleyenlerin de dikkatini çekmiştir. Geçen sezon set başına 2,1 blok ile oynayan Galatasaray, bu sezon bu istatistiğini 2,6'ya çekmiş durumda ve bu gerçekten gözle görülebilen bir detay. Maç yazılarını ve istatistiklerini takip edenler bilir. Galatasaray Daikin'in en önemli özelliklerinden biri iyi servis atıyor oluşu. Bu geçen yıl da böyleydi, zaten bunu rakamlar da söylüyor. Geçen yıl set başına 1,8 olan ace sayımız bu sezonun ilk yarısında daha da artarak 2,1'e yükselmiş. Tabi bu rakibin gücünü kırma açısından oldukça önem taşıyor.

Mükemmel servis karşılama oranı aynı seviyede. Geçen yıl %32 olan oran bu yılın ilk yarısında da aynı. Bunun akabinde gelmesi gereken mükemmel hücum yüzdemiz geçen yıl %42 iken bu yıl %39'a gerilemiş. Bunun sebebi takımdan Montano ve Neriman gibi efektif skorerlerin ayrılmış olması olabilir. Geçen yıl ile son karşılaştırmayı yapacak olursak geçen yıl takımımızın 9 galibiyet 2 mağlubiyet ile tamamladığını belirteyim.

Gelelim oyuncu istatistiklerine. Ligin en skorerleri arasında takımımızdan Floortje Meijners kendine 5. sırada yer buldu. 159 sayısı bulunan Hollandalı oyuncumuz set başına 3,97 sayı ile oynuyor. Bu alanda lig lideri Nilüfer Belediyesi'nden Herrera Alvarez. Alvarez 213 sayı ile oynuyor ve set başına 5,2 sayı kazanıyor. Bir diğer oyuncumuz Nadia Centoni set başına aldığı 4,58 sayısı ile dikkat çekiyor. Sakatlığı sebebiyle bir süre forma giyemeyen İtalyan yıldız 142 sayı ile oynamış.

Bloklarda takımımızda Aslı Kalaç lig üçüncüsü konumunda. Bu sezon blok duvarımızda oldukça etkili oynayan Aslı 33 blok sayısı ile oynuyor ve set başına 0,82 blok yapıyor. Bir diğer oyuncumuz Melis Gürkaynak ise 6. sırada. 26 blok sayısı olan Melis se başına 0,65 blok sayısı ile oynuyor. Verimlilik konusunda ise Aslı kendine 21. sırada yer buldu. Aslı'nın blok verimliliği yüzdesi sadece %3,67.

Pasör verimliliğinde genç pasörümüz Gamze Alikaya biraz gerilerde kalmış. Geçen sezonun final etabında takıma monte olan genç pasör bu sezon takımın ana pasörü görevini üstlendi. Gelecek vaadeden pasörümüz %30,8 verimliliği ile 8. sırada.

Ace yüzdelerinde Fenerbahçeli Young Kim'in aşırı iyi performansını saymazsak 3 oyuncumuz üst sıralarda. Kim'in 33 ace ve 0,94 set başı ace sayısı istatistiklerinin ardından lig ikincisi Gamze'nin 22, üçüncü Bosetti'nin ise 20 ace sayısı var. Bu oyuncularımız neredeyse iki sette bir ace sayısı buluyor. Ayrıca Floorje Meijners 14 ace sayısı ile 7. sırada. Servis verimliliğinde ise Caterina Bosetti kendine ilk sırada yer bulmuş, yüzdesi %5,98.

Son olarak servis karşılama yüzdeleri, Beşiktaş'lı Naz İhtiyaroğlu'nun %47,5'lik muazzam yüzdesine kıyaslarsak, en iyi servis karşılayan oyuncumuzun oranı hayli geride. Takımımızın lideri, ligin 17. sırasında; Caterina Bosetti. Yüzdesi %30,3.

Evet, ilk yarı tamamlandı ve takımımızın istatistikleri ortada. Yoruma gelecek olursak, ligin en iyi servis atan takımlarından biriyiz. Buna nazaran savunmada bloklarımız da arttı. Fakat ne savunmada ne de hücumda bu sezon pek de istenen seviyeye ulaşamadık. Sıralama olarak bu da ortada. Sezon başında en dikkat çeken oyuncunun Meijners olduğunu söylemiştim. Öyle öldürücü bir oyuncu olarak tanınmasa da teknik vuruşları ve akılcı oyunları ile beni fazlasıyla memnun etti. Nadia Centoni ise tecrübesini tam anlamıyla sahaya yansıtamadı bana göre, umuyorum ki ligin ikinci yarısında performansı artar. Diğer yabancımız Caterina Bosetti vasat sayılabilir bir performansta. Türk oyuncularımız arasında ise genç orta Aslı Kalaç göze çarpıyor. Özgenur yerine Melis'in süre alması da çok kez değindiğim bir hayal kırıklığı benim için.

Yapılan yatırımları göz önüne alıyoruz, geçen seneye oranla bir nebze daha küçüldüğümüzü görebiliyoruz fakat kuşkusuz izleyen herkes iyi takımlara karşı galibiyet bekliyor fakat bu sezon geçemediğimiz takımlara karşı maç dahi kazanamadık. Bu ne yazık ki ligin sonunda da bize bir ışık tutuyor. Umuyorum ki o ışık biraz da olsun değişecektir.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0