ÖZEL DOSYA | Geri mi çekildi, izin mi verilmedi?
Gayrimenkul konusunda hiç kuşkusuz Türkiye'nin en zengin takımı Galatasaray. Mali toplantılar veya kulübün borçları ne zaman dillendirilse Riva arazisi ve Mecidiyeköy'deki arazi ilk akla gelen lokasyonlar oluyor. Mecidiyeköy'de bulunan arazinin hikayesi 1994 yılına dayanıyor. O dönemin yönetimi, efsanevi stadyum Ali Sami Yen'in yanında bulunan araziyi 1994 yılında Milli Emlak'tan satın alarak kulübün himayesine kazandırmıştı. Galatasaray Plaza olarak ilk olarak uygulamaya konulan arazi için 2010 yılında ruhsat alındı, ofis ya da otel olarak düşünülen GS Plaza projesinin ofis olmasına karar verilince 25 Mart 2014 tarihinde ruhsat yenilendi. Şimdi yeniden otel olması yönünde fikir değiştirildi ve bir kez daha İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başvuru yapıldı. Peki bu başvuruda neler oldu?
Dün ajanslara bomba gibi düşen "Galatasaray'a şok, otel izni verilmedi!" minvalindeki haberlere aynı saat içerisinde başkan yardımcısı Dursun Özbek'ten yalanlama, daha doğrusu düzeltme geldi. Kulüp olarak tüm belgeleri tamamladıklarını ancak başvuru belgelerinde bazı yazım hataları olduğu ve bu nedenle yanlış anlaşılmalara mahal vermemek adına ruhsat başvurusunun geri çekildiğini dile getirdi. Otel projesiyle yakından ilgilenen ve bu projenin başında olan Özbek bir süredir bu konuda herhangi bir sorun çıkmaması adına çalışmalar yürüttü. Özbek'in yaptığı proje ve ruhsat çalışmaları kapsamında Galatasaray Plaza (veya bir diğer adıyla Ali Sami Yen Oteli)'nın detayları da belli oldu. Galatasaray yönetimi, dosyada gerekli düzenlemeleri yaparak Mayıs ayında yeniden meclise sunacak ve ilgili dosyanın herhangi bir bürokrasiye takılmaması halinde Haziran'ın ilk haftalarında inşaat ruhsatının çıkması bekleniyor. Eğer herşey yolunda giderse, Mecidiyeköy'deki arazide Temmuz ayından itibaren Galatasaray Oteli yükselmeye başlayacak.
İşte o detaylar;
- Mecidiyeköy projesi 2 bin 127 metrekare arsa üzerinde inşa ediliyor.
- Galatasaray Plaza olarak tasarlanan proje ilk başta 21 kat olarak planlandı, ancak belediye meclisinde yapılan görüşmeler sonrasında otel projesinde zemin kat dahil olmak üzere maksimum 15 kata izin verildi. 1199 ada, 385 numaralı parselle ilgili olarak yerin turizm&ticaret alanına alınması, inşaat emsalinin 2.50 olarak belirlenmesi, Büyükdere Caddesi boyuncu 2 metrelik yeşil alan ayrılmasını içeren plan değişikliği teklifi, İmar Komisyonu'ndan İBB Meclisi'ne bazı değişiklikler yapılarak geldi. Bu değişikliklere göre yapılacak olan inşaatın yüksekliği 15 katla sınırlandırıldı. Ayrıca Büyükdere Caddesi'nden 10 metre çekme mesafesi ayrılması ve iskan edilen bodrum katların emsal hesabına dahil edilmesi istendi.
- İlk olarak Galatasaray Plaza olarak tasarlanan projede her katta 600 metrekarelik ofisler bulunacak ve kat yüksekliği 4 metre olacaktı. Otel olarak planlanan projede ise 200 odalı, 5 yıldızlı bir otel yapılacak.
- Otelin işletme modeli "yap - işlet - devret" olacak ve oteli yapan şirket 10 yıl boyunca işletme hakkına sahip olacak. 10 yıl için 50 milyon dolar bedel belirleyen yönetim, otelin yapım aşamasında harcanacak olan 15-17 milyon dolar bedeli düştükten sonra 35 milyon doları kasasına koyacak. 10 yıl sonra otel Galatasaray'ın bünyesine geçecek. Böylece otelin yapım maliyetini kulüp üstlenmiş olacak.
- Daha önce inşaat ruhsatını "ofis ve plaza" olarak Şişli Belediyesi'nden alınan projenin mimarı ise Katar, Ukrayna ve Azerbaycan'ın en yüksek binaları ile Spartak Moskova'nın da stadyumunu yapan Murat Kader. Tecrübeli işadamı, projenin devamında da Dursun Özbek ile dirsek teması halinde.
Hiç yorum yok
Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.