STSL | Kupa kaldırdığımız yerde..

Spor Toto Süper Lig'in dört yıldızlı son şampiyonu Galatasaray, son haftalarda ligde aldığı başarılı sonuçlara bir yenisini daha eklemek istiyor. Süper Lig'in 9.haftasında ezeli rakibi Fenerbahçe'ye konuk olacak olan Galatasaray, hafta içi evinde Benfica karşısısnda sahadan galibiyetle ayrılarak zorlu deplasmana moralli gidiyor. Fırat Aydınus'un yöneteceği karşılaşma 25 Ekim Pazar günü saat 19:00'da başlayacak. Zorlu mücadele öncesi iki takım hakkında son bilgiler, istatistikler ve detaylar..

SÜPER LİG: EN ÇOK ŞAMPİYON OLAN TAKIM VE DÖRT YILDIZ
Spor Toto Süper Lig'de geçtiğimiz sezon oynanılan 34 karşılaşma sonunda 77 puan toplayan Galatasaray, kulüp tarihinin 20. lig şampiyonluğunu elde ederken armasının üzerine 4.yıldızı da eklemeye hak kazandı. Türkiye'de ilklerin ve enlerin sahibi olan sarı-kırmızılı takımımız, 3.yıldızı ilk logosuna takan takım olma başarısından sonra bu başarıyı perçinledi. Sezona teknik direktör Cesaré Prandelli yönetiminde başlayan ancak devre arası öncesinde Hamza Hamzaoğlu'nu göreve getiren takımımız, özellikle son 10 haftada müthiş bir performans ortaya koydu ve bitime 1 hafta kala şampiyonluğunu ilan etmişti. Son 6 haftanın 5'inde kalesini gole kapatan ve üstüste galibiyetlerle liderlik koltuğuna oturan Galatasaray, sondan bir önceki hafta ezeli rakibi Beşiktaş'ı mağlup etmiş ve takipçisinin puan kaybıyla şampiyonluğunu ilan ederek milyonlarca taraftarı sokağa dökmüştü.

1959 yılında başlayan Süper Lig organizasyonunda Galatasaray'a gönül verenler zafer şarkıları söylemek için bir süre beklemek zorunda kaldı. 1961-62 sezonu Türkiye'ye yeni bir şampiyon daha getirdi. Galatasaray, Fenerbahçe'nin dört puan önünde ilk şampiyonluğunu elde ederken, Beşiktaş yine üçüncü sırada yer alıyor ve ligin üç büyük geleneği değişmiyordu. Ertesi sezon da yine Gündüz Kılıç yönetiminde ipi göğüsleyen Galatasaray, üst üste iki kez şampiyon olmayı başaran ilk takım olarak tarihe adını yazdırıyordu. Ancak bu başarıyı egale etmek ve hatta geliştirmek yine Sarı-Kırmızılıların yapacağı bir başarı olacaktı. Bu başarının ardından Galatasaray taraftarları altı yıl kadar beklemek zorunda kaldı, zafer şarkıları söylemek için. Bir sezon sonra üstüste üç sezon boyunca kupalara ambargo koyacak olan Galatasaray'ın ondört sezon boyunca şampiyonluktan uzak kalacağını kimse tahmin bile edemedi.

90'lı yıllara damgasını vuran Galatasaray, hiç kuşkusuz elde ettiği başarılarla Türk futbol tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Milenyum yaklaştıkça, sarı-kırmızılılar kupalara ambargo koymaya başladı. Üstüste dört sezon şampiyon olan tek takım olma başarısı gösteren Galatasaray, takvim yaprakları 2000 yılını gösterdiğinde Avrupa'nın iki numaralı kupası olan UEFA Kupası'nda ve Şampiyonlar Şampiyonu ünvanı taşıyan Süper Kupa'da da mutlu sona ulaşıyordu.

Galatasaray'ın lig tarihinde şampiyonluk yaşadığı yıllar ve antrenörler şu şekilde;
1961-1962, Gündüz Kılıç
1962-1963, Gündüz Kılıç
1968-1969, Toma Kaleperoviç
1970-1971, Brian Birch
1971-1972, Brian Birch
1972-1973, Brian Birch
1986-1987, Jupp Derwall
1987-1988, Mustafa Denizli
1992-1993, Karl Heinz Feldkamp
1993-1994, Rainer Hollmann
1996-1997, Fatih Terim
1997-1998, Fatih Terim
1998-1999, Fatih Terim
1999-2000, Fatih Terim
2001-2002, Mircea Lucescu
2005-2006, Eric Gerets
2007-2008, Cevat Güler
2011-2012, Fatih Terim
2012-2013, Fatih Terim
2014-2015, Hamza Hamzaoğlu

KADIKÖY: KUPA KALDIRDIĞIMIZ YERDEYİZ..
Süper Lig'de son dört sezonda 3 kez mutlu sona ulaşan Galatasaray, bu şampiyonlukların ikisini Kadıköy'de kutlamıştı. 2011-12 sezonunda Süper Lig ve Süper Final'de ezeli rakibinin evinde şampiyonluğunu ilan eden Galatasaray, bir sonraki sezon olan 2012-13 sezonunda da Kadıköy'de kaybetmesine rağmen şampiyonluğunu perçinlemişti. 2014-15 sezonunda Beşiktaş karşısında sahadan galibiyetle ayrılarak Fenerbahçe'nin önünde, bitime bir hafta kala şampiyonluğunu ilan eden Galatasaray böylelikle dördüncü yıldızı logosunun üzerine eklemeyi başardı. Kadıköy'de oynadığı son beş maçta 2 beraberlik - 3 mağlubiyet alan takımımız buna karşın olarak Kadıköy'deki misafir takım soyunma odasının duvarına iki kez "Şampiyon Galatasaray" yazdırdı.

SÜPER LİG | GALİBİYET SERİSİ..
Sezona istediği gibi başlamayan ve arka arkaya puan kayıpları yaşayan Galatasaray, ligde geride kalan 4 haftalık maç sekansında galibiyet serisi elde etti ve zirveye tırmandı. Sivasspor beraberliği ile sezona başlayan, Osmanlıspor karşısında iç sahada şok bir mağlubiyet elde eden Hamzaoğlu'nun öğrencileri, ligdeki ilk galibiyetini 3.hafta Konya deplasmanında elde etmişti. Bu galibiyetin ardından Mersin İdmanyurdu ile iç sahada berabere kalan takımımız devam eden süreçte sırasıyla 5. haftada Trabzonspor, 6. haftada Gaziantepspor, 7. haftada Medipol Başakşehir ve 8.haftada Gençlerbirliği karşısında sahadan 3 puanla ayrılmayı başardı. Bu sezon Türkiye'yi bir numaralı kupa olan Şampiyonlar Ligi'nde temsil eden tek Türk takımı olan Galatasaray, bu turnuvada da grup aşamasında oynadığı 3 maçta 4 puanla üçüncü sırada yer alıyor.

DERBİ TARİHİ: ÜSTÜNLÜK SUYUN KARŞI TARAFINDA..
Fenerbahçe ile Galatasaray futbol takımları, Spor Toto Süper Lig tarihlerinde 381. kez karşı karşıya gelecek. Şimdiki adıyla Ülker Stadyumu'nun bulunduğu "Papazın Çayırı" olarak adlandırılan yerde 17 Ocak 1909 tarihinde yapılan ve Galatasaray'ın 2-0 kazandığı özel maçla başlayan 106 yıllık rekabette, galibiyetlerde ve gol sayısında Fenerbahçe'nin üstünlüğü bulunuyor. Sarı-lacivertliler, geride kalan 380 maçtan 144'ünü kazandı. İki takım 114 maçta ise eşitliği bozamadı. 

Fenerbahçe ile Galatasaray, 58. sezonunu geçiren lig tarihinde 116 kez karşılaştı. Genel toplamdaki üstünlüğünü lig maçlarına da yansıtan Fenerbahçe, rakibine galibiyet sayısında 48-33 üstünlük kurdu. Ligdeki 35 maç da berabere sonuçlandı. Lig maçlarında sarı-lacivertlilerin attığı 150 gole, sarı-kırmızılılar 115 golle karşılık verdi. Fenerbahçe ile Galatasaray arasında Süper Lig'de son 3 sezonda yapılan maçları ev sahibi takımlar kazandı.

WESLEY 'SNIPER' SNEIJDER: DERBİ CANAVARI
2012 - 13 sezonundan itibaren Galatasaray forması giyen Hollandalı yıldız oyuncu Wesley Sneijder, sarı-kırmızılı forma altında oynadığı 10 derbi maçında 8 galibiyet gibi önemli bir istatistiğe sahip oldu. Fenerbahçe karşısında oynadığımız son 3 derbi maçında 2 kez galibiyeti getiren Sneijder, geçtiğimiz sezon deplasmanda tek golle mağlup olduğumuz karşılaşmada ilk kez Şükrü Saraçoğlu Stadyumu'na çıkmıştı. Kariyerinde daha önce Ajax, Real Madrid, Inter gibi dünyanın en önemli takımlarında forma giyen ve özel derbilerde boy gösteren 30 yaşındaki tecrübeli oyuncu hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz sezon ligin ilk yarısında Ali Sami Yen Arena'da oynanılan derbide rakip kaleciyi yaklaşık 30 metreden biri sağa, biri sola olmak üzere iki kez zımbalamıştı. Galatasaray formasıyla oynadığı 10 derbi maçında rakip fileleri 4 kez havalandıran Wesley Sneijder bu gollerin 3'ünü sarı-lacivertli takımın ağlarına bırakırken; geçtiğimiz sezonun sondan bir önceki haftasında Beşiktaş karşısında farkı 2'e çıkartan ve 20. lig şampiyonluğunu müjdeleyen golü kaydetmişti.

Sarı kırmızılı formayla ikinci kez Şükrü Saracoğlu Stadı'na çıkacak olan Hollandalı yıldız, derbide gol atarsa Fenerbahçe'ye en fazla gol atan yabancı unvanını tek başına elde etmiş olacak. 1982-1984 yılları arasında Galatasaray forması giyen Yugoslav forvet Mirza Sejdic de Fenerbahçe filelerini 3 kez havalandırmıştı.

Hollandalı yıldız oyuncu bu sezon Galatasaray formasıyla 8 maçta forma giyerken 2 gol - 2 asistlik performansa imza attı. Maç başına rakip kaleye 3.3 şut atan Sneijder, bu alanda takımın en dikkat çeken ismi olmayı başardı. Galatasasaray formasıyla son golünü Ağustos ayında kaydeden Sneijder, özellikle son maçlarda saha içinde gösterdiği performansla 5 maçlık galibiyet serisinin oluşmasında büyük pay sahibi olmuştu.

SELÇUK 'MAESTRO' İNAN: KAPTAN
2011-12 sezonunda kendisini Galatasaray'a bağlayan sözleşmeye imza atan Selçuk İnan, hiç kuşkusuz Türk futbolunda son yıllarda takım arkadaşı Burak Yılmaz ile birlikte başrol oynuyor. Galatasaray forması altında mücadele ettiği 12 kupa organizasyonunda 8 kez kupa kaldırma başarısı yaşayan tecrübeli orta saha oyuncusu, Galatasaray tarihinde ilk dört sezonun her birinde en az 40 maça çıkmayı başaran tek yerli isim oldu. 2011-2012 sezonundan bu yana Beşiktaş ve Fenerbahçe ile oynanılan 23 maçta 13 kez galip tarafta yer alırken sadece dört mağlubiyet yaşayan Selçuk İnan, son haftalarda yükselen formuyla dikkat çekiyor. İzlanda karşısında son dakikada kaydettiği frikik golüyle Milli Takımımızı direkt olarak Avrupa Şampiyonası'na götüren Selçuk, hafta içerisinde oynadığımız Benfica maçında da takımımızın ilk golünü kaydetmişti.

EN GOLCÜ İSİM: LUKAS PODOLSKI
Sezon başında Arsenal'den transfer edilen Alman yıldız oyuncu Lukas Podolski, bu sezon ligde forma giydiği 8 karşılaşmada rakip fileleri 4 kez havalandırırken takımımızın en golcü ismi olmayı başardı. Son olarak hafta içerisinde Benfica karşısında takımımıza galibiyeti getiren golü kaydeden Alman yıldız, böylelikle sarı - kırmızılı forma altında 5. golü kaydetmiş oldu. Ligde maç başına 3 şut atan Podolski, bu şutların 2'sinde rakip kalede gol tehlikesi yaratıyor.  Ligdeki dokuz maçta 17 gol atarak ligde en skorer ikinci takım olan Galatasaray’da Lukas Podolski dört, Burak Yılmaz üç, Selçuk İnan, Wesley Sneijder ve Umut Bulut ikişer gol kaydederken Semih Kaya, Bilal Kısa ve Aurelien Chedjou birer gol kaydetti. 

EN ÇOK TOP KAZANAN İSİM: JOSE RODRIGUEZ
Sezon başında Real Madrid'den transfer edilen 20 yaşındaki orta saha oyuncusu Jose Rodriguez, geride kalan 8 haftalık Süper Lig maratonunda 6 maçta Galatasaray forması giydi. Ortasahanın ortasında oynayan İspanyol oyuncu bu karşılaşmalarda maç başına 2.2 top çalma oranıyla Galatasaray adına bu sezon en fazla top çalan isim olurken, genç oyuncuyu 1.7 top çalma oranıyla Jason Denayer ve Lionel Carole takip ediyor. Maç başına %89 pas isabetiyle oynayan Jose Rodriguez, oynadığı bu karşılaşmalarda maç başına 46 isabetli pas yapmasının yanı sıra orta alanda rakipleriyle girdiği ikili mücadelelerin %55'ini kazandı. 

SAVUNMADAN HÜCUM KATKISI: 9/17 GOL
Süper Lig’de bu sezon 17 gol kaydeden Galatasaray adına savunma oyuncuları, dokuz gole direkt katkıda bulundu. Ligin ilk haftasında Lukas Podolski’nin Sivasspor ağlarına gönderdiği golün asistini Alex Telles yaparken Sabri Sarıoğlu, Osmanlıspor maçında Selçuk İnan’a, Torku Konyaspor maçında ise Burak Yılmaz’a ve Wesley Sneijder’a birer gol attırdı

Bu karşılaşmada stoperlerimizden Semih Kaya da rakip ağları sarsmayı başardı. Gaziantepspor maçında her iki golün de pası savunma oyuncularından gelirken Jason Denayer ve Hakan Balta servisi yapan isimler oldu. Aurelien Chedjou ise Gençlerbirliği karşılaşmasında bir gol ve bir asistle galibiyete katkıda bulundu. Chedjou son olarak Benfica karşılaşmasında yaklaşık 50 metrelik nefis bir pasla Podolski'nin golünde pay sahibi olmuştu.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0