Video Analiz | Jon Diebler'in saha içi özellikleri..
Önümüzdeki sezon Euroleague'de mücadele edecek olan Yenilmez Armada transfer çalışmalarına devam ederken karoya katılan son isim Jon Diebler oldu. 2012-2013 sezonundan beri ülkemizde forma giyen ve basketbolseverlerin yakından tanıdığı Diebler yay gerisinden mesafesiz attığı şutlarla tanınıyor. Birazdan Jon Diebler'ın şut yeteneğini ve sahada başka neler yaptığını daha yakından inceleyeceğim.
TAM BİR ŞUT MAKİNESİ
Jon Diebler dediğimiz zaman basketbolu yakından takip eden hemen herkesin aklına ilk olarak yay gerisinden ne kadar tehlikeli olduğu gelir. Lise kariyerinden beri her zaman keskin şutör olarak tanımlanan Diebler'in en önemli özelliği büyük bir şutör olması tabi ki. Set şutörü olarak, hareketli şekilde perdeden çıkarak yüksek yüzdeyle şut atabilen Diebler ritmini bulduğu zaman zaman üst üste şutları sokabiliyor. Kendisine pozisyon yaratıldığında isabet yüzdesi yüksek olan Diebler topla kendi şutunu yaratma konusunda ise sabit şutör olarak olduğu kadar yüksek yüzdeye sahip dahil.
İzlediğimiz pozisyonlarda set şutörü olarak aldığı toplarda özellikle içeriden dışarıya çıkan paslarda üçlüklerini atan Diebler, son pozisyonda ise penetre eden Strawberry'e karşı dibe topsuz koşu yaparak kendisine boş pozisyon yaratıyor. Diebler'in şut özelliğiyle ilgili en önemli noktalardan birisi kesinlikle bu. Topla hareket eden oyuncuya göre topsuz pozisyonunu iyi ayarlayarak kendisine her zaman şut atabilmek için en uygun pozisyonu yaratıyor.
Diebler set şutörü olduğu kadar hareketli olarakta önemli bir şut tehdidi. Perdelemelerden çıktıktan sonra hızlı bir şekilde şuta kalkan ve topu elinden hızlı çıkartan Diebler önümüzdeki sene hücum çeşitliliği olarak önemli bir opsiyon oluşturacak.
Videolarda ki pozisyonlarda gördüğümüz üzere gerek set düzeni içinde perdelemelerden çıkıp gerekse kenar oyunu olarak perdelemelerden çıkarak şut atan Jon Diebler topsuz oyundaki koşularıyla yarı sahadaki durağan oyunumuza hareket getirecek ve ikili oyun temelli hücum setlerimizi çeşitlendirecek.
Galatasaray Odeabank geçen sene hücum düzenlerini alan paylaşımı temelli tepede oynanan ikili oyunlar üzerine kurmuştu. Bu sistemde hücumun keskinleşmesi için ters tarafa yerleştirilen oyuncuların şut tehdidinin olması çok önemli. Diebler'da o açıdan adeta bulunmaz nimet konumunda oyunculardan bir tanesi.
Videoda izlediğimiz pozisyonların ilkinde yüksekte oynanan ikili oyun sonrasında boyalı alana penetre eden Dixon'a yapılan yardımı cezalandıran Diebler, daha sonraki pozisyonlarda ikili oyun sonrasında dönen topta savunmacısının yardıma gitmesini cezalandırıyor. Son pozisyonda ise hücumun ters tarafında boşta kalan Diebler bu pozisyonda şutu sokamasa bile doğru atışı buluyor.
Jon Diebler gibi saf şutörlerin en önemli eksisi çok iyi şut atmaları dışında oyunlarında başka bir özelliğin bulunmaması. Jon Diebler ise burada muadillerinden biraz ayrılıyor. Bencil olmayan, topu yere vurabilen ve topla ilişkisi fena olmayan Diebler, forvette şut atmak için perdelemeden çıktığında rakibinin pozisyonunu doğru okuyup devrilen uzuna pası çıkartabiliyor.
İlk pozisyonda sol forvette perdeden çıkan Diebler Gabriel'i beslerken diğer iki pozisyonda ise sağ forvette perdeden çıkarken şutu olmasına rağmen en doğru pozisyonu kovalayarak asisti yapıyor. Bu şekilde kendisine hazırlanan pozisyonlarda sadece şut odaklı değilde savunmacısının durumuna göre pası da düşünüyor olması Diebler'in saha içinde savunulmasını zorlaştırıyor.
Jon Diebler yarı sahada önemli bir şut tehdidi olmasının yanı sıra açık saha basketbolunda verimini arttırıyor. Pınar Karşıyaka sisteminde açık sahada oynamaya alışan Diebler, tempolu geldiğinde şut yüzdesini daha çok arttırıyor. Geçiş hücumlarında koşan ve kulvarları iyi dolduran Diebler şut atmak için her zaman kendi pozisyonunu hazırlıyor.
YARATICI DEĞİL, BİTİRİCİ
Kendisine pozisyon yaratıldığında önemli bir bitirici olan Jon Diebler buna rağmen kendi pozisyonunu yaratmakta o kadar başarılı değil. Topu yere vurabilen, topla fena bir ilişkisi olmayan Diebler buna rağmen hücum düzenlerinde başlatıcı ve yönlendirici rolde değilde bitirici rolde kullanıldığında verim veriyor. Geçtiğimiz sezon çoğu zaman Schilb ve Micov'dan tepe ikili oyunlarıyla yaratıcılık bekleyen Ergin Ataman bu hücum setlerini Jon Diebler üzerinde revize etmek zorunda olacak.
SAVUNMADA NE KATAR?
Jon Diebler'ın şu ana kadar hücum profilinden bahsettik. Birazda savunmada neler yapabileceğinden bahsedersek aslında anlatacaklarımız çokta uzun değil. Atletizmi düşük seviyede olan, lateral çabukluğu düşük ve patlayıcılığı olmayan Diebler fiziksel olarak iyi savunma yapmaya çok müsait değil. Geçen sene onu Anadolu Efes'te zaman zaman topu getiren oyuncuya baskı yaparken görmüştük ancak burada da çok fazla yıpratıcı değil ve gereksiz efor sarf ediyor. İlk adımı kendinden hızlı oyuncular karşısında sorun yaşayan Diebler savunmada zaman zaman kolay geçilebiliyor. Ancak her şeye rağmen onun için "kötü savunmacı" tanımını yapmak doğru değil. Jon Diebler bireysel olarak iyi savunmacı olmasa bile takım savunması içerisinde kendisinden bekleneni yerine getirmeye çalışıyor. Pozisyon bilgisi fena olmayan ve savunmada çok fazla konsantrasyon kaybı yaşamayan Diebler mücadele etmekten de kaçmıyor.
Manuchar Markoishvili'nin ayrılmasından sonra takımımızda net şutör oyuncu eksikliğini yaşıyorduk. Her ne kadar Markoishvili ile çok farklı özelliklere sahip olsalar bile Jon Diebler önümüzdeki sene bu açığı kapatmaya çalışacak. Ergin Ataman sisteminde yapılacak guard hamlesine bağlı olarak Jon Diebler'in verim vereceğini düşünüyorum. Umarım sakatlıksız ve güzel bir sezon olur iki taraf adına da.
Hiç yorum yok
Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.