Mercek Altında: Luis Pedro Cavanda neleri değiştirecek?

Yeni sezon öncesinde kadrosunu güçlendirmeye çalışan Galatasaray, kadrosunu Trabzonspor'da forma giyen 1991 doğumlu savunma oyuncusu Luis Pedro Cavanda ile güçlendirdi. Sağ bek orjinli olan Cavanda, savunmanın sol tarafında görev yapmasının yanı sıra ön alanda da forma giyebiliyor. İsviçre ve Danimarka kamplarının ardından yönetimden savunmanın sağında oynayan bir isim isteyen Jan Olde Riekerink adaylar arasında Angola asıllı Belçikalı oyuncunun kadroya katılmasını kabul etti. Standart Liege altyapısında yetişen ve Lazio tecrübesi yaşayan Cavanda'nın yeni sezonda Galatasaray'a neler kazandırabileceğini mercek altına almak istedik..

SAHA İÇİ: GÜÇLÜ, HIZLI, DAYANIKLI..
Luis Pedro Cavanda'nın geçtiğimiz sezon Trabzonspor forması altında pek başarılı bir sezon geçirdiğini söyleyemeyiz ancak bunda bordo-mavili ekipte yaşanan sirkülasyon, bitmek bilmeyen polemiklerin payı oldukça büyüktü. Jose Bosingwa'nın sakatlığı sonrasında transfer edilen ve direkt ilk 11 oyuncusu beklentisiyle sezona başlayan 1.80 boyundaki Cavanda, alışagelmişin dışında oldukça güçlü ve süratli bir bek görüntüsü çizdi. Ligin ilk haftalarında taraflı - tarafsız tüm futbolseverlerin takdirini kazanan Angola asıllı Belçika vatandaşlığı bulunan sağ bek ilerleyen haftalarda yaşadığı sorunlar sonrasında camianın tepkisini çekmeye başladı. Lazio dönemlerinde savunmanın solunda da forma giyebilen Cavanda, geçtiğimiz sezon zaman zaman bu bölgede forma giydi. Belçika milli takımının oyuncu havuzunda olan ve kısa bir süre önce kadroda kendisine yer bulan genç savunmacının büyük bir potansiyeli olduğunu söylemek mümkün. Oyunun savunma tarafında iyi, hücum tarafında ise tamamen temposu üzerine kurulu repertuarı olduğunu, sürekli çizgiye bindirerek içeriye kestiği ortalarla veya içeriye bıraktığı paslarıyla arkadaşlarına pozisyon yarattığını gördük. Ebouevari bir oyuncu olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz, keza bileklerine son derece hakim olan Cavanda. Zaman zaman pas oyunu içerisinde topu sağına alıp içeriye doğru drive eder - orta alandan dikine doğru kaleye hareket eder veya kanat oyununda rakibini ekarte edip bir anda önünü açar. Ancak şut tehdidi olduğunu söylemek zor. Savunma tarafında ise, bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ve temposuyla rakip takımın kanat oyuncularına zor anlar yaşatıyor. Cavanda eğer mental olarak iyiyse, savunmada onu geçmek fazlasıyla zor. Savunmadaki kademe anlayışı, pas arasına girmesi ve topu kazandıktan sonra süratli bir şekilde takımını atağa taşıması, süratiyle rakip takımın kanat veya bekini kovalaması, birebirde güçlü fiziğini avantaja çevirmesi kapsamında Cavanda geçilmesi zor bir bek oyuncusuna dönüşüyor. Ancak tüm bunlar için Cavanda'nın mental olarak iyi durumda olması lazım. Mental olarak iyi olmadığı zaman Cavanda adeta çekilmez bir hal alıyor, sürekli arkasına adam kaçıran bir görüntü çiziyor.
SAHA DIŞI: SORUNLU KİŞİLİK..
Saha içinde mental olarak iyi olduğunda son derece iyi bir görüntü çizdiğini belirttiğimiz Cavanda'nın mental anlamda ciddi sorunları var. Lazio döneminde sezona son derece iyi başlayan ve ilk 11'de düzenli olara forma bulan Cavanda, sezonun ikinci yarısında teknik direktör Petkovic ile yaşadığı sorun sonrasında kadro dışı bırakılmıştı. Geçtiğimiz sezon Trabzonspor'da sezonun son bölümünde "performans yetersizliği" nedeniyle kadro dışı kalan 25 yaşındaki oyuncu hakkında son olarak tesislerde çıplak dolaştığı ifade ediliyordu. İlgili haberler spor kamuoyunu fazlasıyla meşgul etse de, Cavanda bu haberleri yalanlamıştı. Geçtiğimiz sezon bordo-mavili ekipte en çok forma giyen isimlerin başında gelen Cavanda'nın geçmiş yıllardaki vukuatları da göz önüne alındığında mental olarak sorunlu bir karaktere sahip olduğunu görebiliyoruz.

İSTATİSTİK: %74 TOP KAPMA, EN ÇOK ÇALIM ATAN..
Geçtiğimiz sezon Trabzonspor forması altında 25 lig maçında forma giyen Cavanda bu karşılaşmalarda girdiği ikili mücadelelerin %49'unda ayakta kalırken, maç başına 1.9 top çaldı ve yine maç başına 2.3 ikili mücadele kazanma ortalamasını yakaladı. Sezon boyunca 58 kez pas arası yapan ve %74 top kapma ortalaması ile öne çıkan Cavanda, atağa çıkartırken 39 kez rakip oyuncuyu çalımlayarak bu alanda Trabzonspor'un en iyi oyuncusu olma başarısını gösterdi. Savunmanın sağında forma giyen 25 yaşındaki oyuncu maç başına 35.8 pas ortalamasının yanı sıra sezonu %82 pas isabeti ile tamamlayarak bu alanda ligde öne çıkan savunma oyuncuları arasında kendisine yer buldu. Geçen sezon 20 maçta forma giyen oyuncumuz Sabri Sarıoğlu ile birlikte karşılaştırdığımızda Cavanda'nın defansif özelliklerinin bir hayli öne çıktığını görüyoruz. Sabri'nin maç başına 1 top çalma ortalaması, maç başına 30 isabetli pas ve %78 pas ortalaması iel karşımıza çıkarken; hücumda Sabri'nin daha efektif olduğu ve 5 asist yaptığını görüyoruz. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0