Euroleague Nostalji | 2. Sıra: Zoran Erceg

Euroleague nostalji listemizde zirveye yaklaşırken 2. sırada kimine göre vurdumduymaz kimine göre ise kadife bilek, Zoran Erceg var. 2013-2014 sezonunda Galatasaray'a gelen ve oynadığı iki sezonda Ergin Ataman'ın hücumda en güvendiği isimlerin başında gelen Zoran Erceg, Galatasaray formasıyla en çok Euroleague maçına çıkan isimlerden birisi.



İNİŞ ÇIKIŞLARLA DOLU KARİYER
Kariyerine ülkesinin önemli altyapılarından birine sahip ve sayısız oyuncu yetiştirmiş FMP Zeleznik'te başlayan Zoran Erceg, burada gösterdiği başarılı performansla o zamanlarda yatırımlarını arttıran ve önemli bütçelere kadro kuran Olympiacos'a transfer oldu. 23 yaşında geldiği Yunan kulübünde 1 sezon Panionios'a kiralanan Erceg, bir türlü istikrarlı forma şansı bulamayınca Ergin Ataman yönetimindeki Beşiktaş'a transfer oldu. Burada Mensah Bonsu, Arroyo gibi daha sonra bizim formamız altında birlikte oynayacağı isimlerle FIBA Eurochallenge şampiyonluğu kazanan Erceg, Beşiktaş'ta ki başarılı performansını taçlandırarak Rus devi CSKA Moskova'nın yolunu tuttu. Sezona formda başlayan ancak daha sonra yaşadığı sakatlık nedeniyle uzun süre sahalardan uzak kalan ve döndüğünde Rus ekibinin geniş kadrosu içerisinde kendisine istediği şansı bulamayan Erceg Euroleague'de Final-Four gördüğü sezonun ardından Ergin Ataman yönetimindeki Galatasaray'a katıldı.

2012-2013 sezonunda bir senelik aranın ardından yeniden Euroleague'e dönen Galatasaray'da vatandaşı Milan Macvan ile uzun forvet pozisyonunu paylaşan Sırp uzun, iyi başlayamadığı sezonda Top 16 aşamasında form tutarak önemli katkılar vermeye başladı. Özellikle Top 16 aşamasında Rusya deplasmanında eski takımı CSKA Moskova'nın potasına 7/9 üçlükle 35 sayı bırakıp 9'da ribaund çeken Erceg, uzatmalarda gelen 86-85'lik mağlubiyete engel olamasa bile eski takımına iyi bir mesaj göndermişti. O sezon Top 8 yapan ve önemli başarılar elde eden Galatasaray'da 25 maçta süre alan ve ortalama 27 dakika sahada kalan Zoran Erceg 11.2 sayı, 4.9 ribaund ortalamaları ile oynamıştı.

2014-2015 sezonunda ise kadro istikrarını bir türlü yakalayamayan ve unutmak istediği bir Euroleague sezonu oynayan Galatasaray'da Ergin hocanın özellikle Carlos Arroyo'nun ayrılmasının ardından bir numaralı skor opsiyonu olan Zoran Erceg kariyerinin bireysel anlamda en verimli sezonunu yaşadı. 22 karşılaşmada forma giyip ortalama 30.4 dakika sahada kalan Erceg, 15 sayı, 4.3 ribaund istatistikleri ile oynarken yay gerisinden de %38.8'lik bir yüzde tutturdu(50/129). 

KADİFE BİLEKLİ UZUN
Galatasaray taraftarlarını ikiye bölen, bir kısmının sevdiği ve güzel anılarla hatırladığı bir kısmının ise gitmesinin ardından neredeyse sevinç turlarına çıktığı Erceg, ne olursa olsun, Avrupa'nın o zamanki en iyi dış şutuna sahip uzunlarından birisiydi. 

Ergin hocanın alan paylaşımı esaslı sisteminde çok kilit bir yere sahip olan uzun forvetten dış şut tehdidini fazlasıyla karşılayan 2.11 metre boyundaki uzun forvet, set hücumlarında bazen adeta bir kısa oyuncu gibi perdelemelerden çıkarak şut atıyordu. Galatasaray'da geçirdiği ikinci sezonda özellikle yaşanan mali krizden sonra eksilen kadro içerisinde bir numaralı skor opsiyonu halin gelen Erceg, sadece dış şut olarak değil, komple bir skorer olarak oynamaya başlamıştı.

Tabi, gülü seven dikenine katlanır misali Zoran Erceg'in de çok belirgin defoları vardı. İlk paragrafta belirttiğim üzere bir çok taraftar tarafından eleştiren Zoran Erceg, işin hücum kısmında sayısını atarken işin savunma kısmında ise pek etliye sütlüye karışmayan bir oyuncuydu. Savunma, ribaund gibi ikili mücadele ve temas gerektiren saha içi aktivitelerden uzak durmaya çalışan Erceg, bu yönleriyle taraftarlar tarafından sıkça eleştiriliyordu.

ÖNEMLİ PERFORMANSLAR
Zoran Erceg dediğimizde aklımızda bir çırpıda sayabileceğimiz 3-4 karşılaşma vardır. Ancak ilk akıllara gelen neredeyse orta sahadan attığı üçlükle maçı uzatmalara taşıdığı ve sonra kazandığımız Kızılyıldız maçı gelir. Maç öncesinde ne yazık ki bir Sırp taraftarın çıkan olaylarda öldürüldüğü, oldukça gergin bir atmosferde oynanan karşılaşmada normal sürenin sonunda neredeyse orta sahadan attığı üçlükle maçı uzatmalara götüren ve iki uzatmanın oynandığı karşılaşmada 41.25 dakika sahada kalan Zoran Erceg, 4/7 üçlükle 32 sayı atıp,  7'de ribaund çekerek topladığı 41 verimlilik puanıyla haftanın en iyi oyuncusu seçilmişti. 

Zoran Erceg'in önemli Euroleague performanslarını yazının daha önceki kısmında bahsettiğim ve attığı 35 sayı ile kariyer sayı rekoru kırdığı CSKA Moskova karşılaşması, 6/9 üçlükle 24 sayı attığı Laboral Kutxa maçı, Real Madrid'e karşı 38 dakika sahada kalarak 4/8 üçlükle attığı 24 sayılık maçı, 10/12 serbest atış kullanarak 29 sayı attığı ama mağlubiyeti engelleyemediği Maccabi Electra karşılaşmaları gibi maçlarla arttırabiliriz. 

İşte Erceg'in akılda kalan bazı performansları..

Erceg'in 24 sayı, 5 ribaund ile oynadığı Real Madrid performansı..

Kariyer sayı rekorunu kırıp 35 sayı attığı CSKA Moskova deplasmanı..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0