STSL | Sezonun ilk derbisi..

Spor Toto Süper Lig'de geride kalan 4 hafta sonunda topladığı 10 puanla üçüncü sırada bulunan Galatasaray, ligin 5.haftasında Vodafone Arena'daki ilk derbide Beşiktaş ile karşılaşacak. Milli ara öncesinde Beşiktaş deplasmanında sahne alacak olan Galatasaray'da Serdar Aziz ve Kolbeinn Sigthorsson dışında bir eksik bulunmazken; Ali Palabıyık'ın yöneteceği mücadele, 24 Eylül Cumartesi saat 20.00’da başlayacak. Zorlu mücadele öncesinde iki takımın son durumu, istatistikler ve maç önü analizler şu şekilde.. 


SÜPER LİG | 4 HAFTADA 10 PUAN

Geçtiğimiz sezonu kötü bir şekilde kapatan Galatasaray, ilk 4 haftasını geride bıraktığımız Spor Toto Süper Lig'de rakipleri karşısında 10 puan toplamayı başardı. 4 hafta sonunda 10 puan toplayan Galatasaray, rakip filelere 7 gol bırakırken kalesinde de 2 gol gördü. Galatasaray adına ligde en golcü isim 4 maçta rakip fileleri 4 kez havalandıran Eren Derdiyok olurken olurken, yıldız oyuncuyu 4 maçta 2 gol kaydeden Yasin Öztekin takip ediyor. 

DERBİ TARİHİ: ÜSTÜNLÜK GALATASARAY'DA
Beşiktaş ile Galatasaray futbol takımları, Spor Toto Süper Lig tarihlerinde 340. kez karşı karşıya gelecek. Taksim Stadyumunda 22 Ağustos 1924 tarihinde yapılan ve Beşiktaş'ın 2-0 kazandığı karşılaşma ile başlayan 92 yıllık rekabette, galibiyetlerde ve gol sayısında Galatasaray'ın üstünlüğü bulunuyor. Cimbom, geride kalan 339 maçın 120'sini kazandı. İki takım 112 maçta ise eşitliği bozamadı. Beşiktaş ile Galatasaray, 60. sezonunu geçiren lig tarihinde 116 kez karşılaştı. Genel toplamdaki üstünlüğünü lig maçlarına da yansıtan Cimbom, rakibine galibiyet sayısında 43-32 üstünlük kurdu. Ligdeki 41 maç da berabere sonuçlandı. Lig maçlarında siyah-beyazlıların attığı 121 gole, sarı-kırmızılılar 144 golle karşılık verdi. Beşiktaş ile Galatasaray arasında son 10 maçın 5’ini kazanmayı başaran cimbom bu karşılaşmaların yalnızca 2’sinde rakibine mağlup oldu.
KALEDE GÜVEN: FERNANDO MUSLERA
2011-12 sezonunda kendisini Galatasaray'a bağlayan sözleşmeye imza atan Uruguaylı yıldız Fernando Muslera, hiç kuşkusuz takımımızın son yıllarda elde ettiği başarılarda yaptığı kurtarışlarla başrol oynuyor. Galatasaray forması altında mücadele ettiği 14 kupa organizasyonunda 10 kez kupa kaldırma başarısı yaşayan yıldız file bekçisi, adını şimdiden Galatasaray tarihine yazdırmayı başardı. 2011-2012 sezonundan bu yana Beşiktaş ve Fenerbahçe ile oynanılan 28 maçta 14 kez galip tarafta yer alırken sadece altı mağlubiyet yaşayan Fernando Muslera, bu sezona da bıraktığı yerden başladı. Süper Kupa finalinde maç boyun yaptığı kurtarışlarla ve penaltılarda yaptığı kurtarışlarla takımımıza kupayı kazandıran Muslera, bu maçta da takımımızın en büyük umutlarından olacak.

DURDURULAMIYOR: EREN DERDİYOK
Sezon başında Kasımpaşa'dan transfer edilen Türk asıllı İsviçre’li yıldız oyuncu Eren Derdiyok, bu sezon ligde forma giydiği 4 karşılaşmada rakip fileleri 4 kez havalandırırken takımımızın en golcü ismi olmayı başardı. Son olarak geçen hafta Rizespor karşısında takımımıza galibiyeti getiren golleri kaydeden yıldız forvet, böylelikle sarı - kırmızılı forma altında 5. golü kaydetmiş oldu. 4 haftasını geride bıraktığımız ligde rakip kalelere 6 isabetli şut atan Eren, bu şutların 4'ünü gol yapmayı başarak %66 gibi muazzam bir ortalamaya sahip oldu. Geçtiğimiz sezon Galatasaray'ın forvet hattında tek başına oynayan Umut Bulut aynı gol sayısına 27 lig maçında ulaşabilmişti. 

YENİ MAESTRO: TOLGA CİĞERCİ
Sezon başında Almanya’nın Herta Berlin takımından transfer edilen 24 yaşındaki orta saha oyuncusu Tolga Ciğerci, geride kalan 4 haftalık Süper Lig maratonun tamamında Galatasaray formasını giydi. Ortasahanın ortasında oynayan Tolga, sergilediği performansla yeni maestro olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Forma giydiği 4 karşılaşmada kazandığı 29 topla ve kazandığı 39 ikili mücadele ile takımın bu alanlardaki en iyi ismi olan Tolga, ilk günden beri her maçta 11km koşarak da ortasahaya önemli bir enerji kattı. 4 haftalık dilimde takımın en çok topla buluşanı ve en çok başarılı pas yapan ismi olmayı da başaran Tolga, 4 maçta yakaladığı %91,7’lik isabetli pas oranıyla bu alanda Avrupa’nın en iyi 3. ismi olmayı başardı. 

TOPUN SAHİBİ: %63.1 TOPLA OYNAMA
Süper Lig'de geride kalan 4 haftalık maç sekansında Galatasaray maç başına %63.1 topla oynama oranına sahip olarak önemli bir veriyi istatistik hanesine ekledi. Rakipleriyle oynadığı karşılaşmalarda oyunun büyük bir kısmını kontrol eden, topun hakimi olan Riekerink Bey’in öğrencileri rakip kaleye maç başına 14.3 şut atarken bu şutların 6.5'sinde isabet buldu. Bu alanlarda ligin lideri olmayı başaran Cimbom, ceza alanına top gönderme konusunda ise 40.8 ile bu alanda 5.sırada yer aldı. 
KİLİT ADAMLAR: SNEIJDER VE BRUMA
Süper Ligde geride kalan 4 haftanın sonun yaptığı 3 asist ile ligin en çok asist yapan oyucusu konumda olan Sneijder, gol asistlerinin yanı sıra 14 pasının da şut asisti olduğunu ve bu alanda da ligin lideri olmuş durumda. Ceza alanına top gönderme alanında da ligin lideri olan Sneijder(58), Beşiktaş’a attığımız son 4 golün üçünde katkısı bulunan Sneijder (2 gol, 1 asist) bu maçta da takımımızın en önemli silahı ve umudu konumunda. Takımın en hızlı ve en etkili isimlerini başında gelen Bruma, 4 haftalık dilimde attığı 1 gol ve yaptığı 2 asist ile takımın attığı 7 golün 3’üne etki etmeyi başardı. Geride kalan 4 haftada hücumdaki en büyük kozlarımızın başında gelen Bruma, sağ tarafta oynarsa karşısında oynayacak Caner’in hücumcu bir bek olduğunu düşündüğümüzde kontra ataklarda bulabileceği en önemli boşlukları iyi değerlendirmesi bizim açımızdan çok kritik noktalardan biri konumunda.

HÜCUMLAR İYİ, SAVUNMALAR SIKINTI
24 Eylül Cumartesi günü saat 20.00’da karşılasacak olan Beşiktaş ve Galatasaray’ın en önemli ortak noktası iki takımında hücum hatları güven verirken, savunma hatlarının defolarının mevcut olması. 4 haftada 4 gol yiyen Beşiktaş’ın, savunmasının ortasında geçen sezon takımın solbeki konumda olan Tosic ve Marcelo görev yapıyor. Galatasaray’a baktığımızda ise savunmanın ortasında oynanan Chedjou-Hakan Balta ikilisinden özellikle Chedjou kritik anlarda yaptığı hatalarla güven vermiyor. Sağbekte de sorun yaşayan Cimbom, geçen sezon devre arasında transfer ettiği Linnes’te umduğunu bulamayınca ve sezon başı transfer edilen Cavanda da sakatlık yaşayınca bu bölgeyi yeniden Sabri’ye verdi. Hücum yönü daha kuvvetli olan Sabri, savunma yönünün zayıf olmasından dolayı önemli bir soru işareti durumunda. 

DERBİNİN ŞİFRESİ: SAKİN KALMAK ÖNEMLİ
Vodafone Arena’da oynanacak olan ilk derbi önemine sahip olan karşılaşmaya taraftarının da desteğiyle Beşiktaş tempolu, baskılı çıkacaktır. Bu bakımdan oyunun ilk 20 dakikalık bölümünde akıllıca oynamamız, topu mümkün olduğunca ayağımızda tutarak tempoyu düşürmemiz çok önemli olacaktır. Bunun yanında forvette Eren gibi topu indirebilen, saklayabilen ve duvar olabilen bir oyuncumuz olduğunu da unutmamak gerekiyor. Oyunun sıkıştığı bölümlerde ona göndereceğimiz uzun toplarla rahatlayabiliriz. Maç boyu sakin kalmak ve en iyi yaptığımız iş olan pas oyununu uygulamamız da çok önemli olacaktır. Kanatlarda Bruma ve Yasin ile başlamamız bekleniyor bu iki oyuncunun karşısında oynayacak olan beklerden özellikle Caner’in hücuma gitmeyi seven tipte bir oyuncu olduğunu düşünürsek ve üstte de bahsettiğimiz Beşiktaş’ın savunma sıkıntısını hatırlarsak bu iki oyuncunun performansı çok kritik olacaktır. Bu iki oyuncunun hızlarını kullanarak kontra ataklarda çok etkili olabiliriz. Bizim açımızdan en kritik isimlerin basında üstte de belirtiğim gibi Sneijder geliyor. 4 haftalık dilimde daha çok attığı paslarla etkili olan Sneijder’in geçen hafta kaleye hiç şut çekmemesi bizim açımızdan önemli sorunlardan biriydi diye düşünüyorum. Takımın lideri konumunda olan Hollandalı yıldızın Vodafone Arena deplasmanında attığı kilit pasların yanına, sniper lakabına yakışır şekilde çekeceği şutları da eklemesi çok kritik olacaktır. Öte yandan gçen hafta oynadığı oyunla hem Tolga’nın yükünü hafifleten hem de takımın sahada daha iyi bir görüntü sergilemesine yardımcı olan Selçuk’un bu haftada bu oyuna devam etmesi çok önemli olacaktır. Kayserispor ve Rizespor karşılaşmalarında oyuncu değişikliklerinde hataları olan Riekerink’in bu maçta çok dikkatlı olması gerecek. Yapılacak olan hatalı değişiklik de, geç kalınan değişiklik de bu maçta pahalıya mal olacaktır bu anlamda teknik heyetin çok dikkatli olması gerekiyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0