Betsy Bailey ve Marina Maljkovic Üzerine...

Zordur bir şeyi başarmak, "İşte bu gurur duyduğunuz şey var ya, onu ben yaptım" diyebilmek. Emek ister, yürek ister, fedakarlık ister. Kendinizden kısar, başarı için odaklandığınız şeye verirsiniz. En iyisi olmak için, daha yukarılara çıkmak için mücadele edersiniz. Yukarıdan o esere baktığınızda ise hem sizin için hem de sizi izleyen, size inanan herkes için gurur duyulası bir tablo bırakırsınız ardınızda, gelecek kuşaklar için de seyredilmesi zevk verecek bir tablo...

Kadınlar Basketbol Ligi'nin 9 sezonu geride kalmışken, Galatasaray'ın sadece 1 şampiyonluğu vardı, o şampiyonluğu da lige ilk kez yer aldığı 1987-1988 sezonunda kazanmıştı. Galatasaray gibi büyük bir camiada hedefler de elbet büyük olmalıydı. 1988-1989 sezonunda İstanbul Üniversitesi ligi şampiyon olarak tamamladı. 1989 yazında ise Galatasaray kadın basketbol takımının kaderini değiştirecek, "Yenilmez Armada Efsanesi"ni kadın basketbola taşıyacak bir isim sarı kırmızılı camianın kapılarından içeri girdi: Amerikalı koç Betsy Ann Bailey. İstanbul'a ayak bastığında çok genç bir koç olan Bailey'i takımın başına getirmek belki ütopik gelebilir ama bu genç kadının kadın basketbolunda yaptığı devrim, gelecek sezonlar için bir yol gösterici oldu. 

Galatasaray kadın basketbolunun gelecek sezonlarına ışık tutmakta olan bu kadının bir de yardımcısı vardı: o dönem 20 yaşında olan, sonradan onu yetiştirecek kulüple Avrupa'nın en büyüğü olacak bir koça dönüşecek olan Ekrem Memnun.

İşte bu ekip, göreve geldiği andan itibaren çok çalıştı, bu takımı en yükseğe taşıyabilmenin mücadelesini verdi. Saha içinde yapılan taktiksel detaylar bir kenara dursun, saha dışında da etkin rol oynayan Bailey, Galatasaray'da kadın basketbol kültürünü oluşturmaya başladı yavaş yavaş. Lige çıktığı ilk sene ligdeki en iyi oyuncuları toplayarak şampiyon olan takımı toplama takım olmaktan çıkardı, kazanmayı bilen bir takım yarattı. Öyle ki Bailey'in temelini oluşturduğu takım ligde maç kaybetmeden 7 sezon üst üste şampiyon oldu. 1998-1999 sezonunda ise 1988 sezonunda Bailey'in yardımcısı olan ve 4 sene Amerikalı koçla çalışan Ekrem Memnun, Galatasaray'a Euroleague Women'da Final Four oynattı, takımı Avrupa üçüncüsü yaptı.

Marina Maljkovic ise bundan 5 sene önce Sırbistan milli takımının başına geçerken bu denli başarılı olacağını kestiremezdi belki de... Sırp kadın basketbolunu neredeyse dipten aldı, Avrupa şampiyonluğuna kadar uzandı. Yetmedi, olimpiyat madalyasını da aldı. Gençlere verdiği önemle kadın basketbolunun önemli isimlerinden biri haline geldi, gittiği her kulüpte kadın basketbolu için çok önemli işlere imza attı. Şu anda Marina Maljkovic 35 yaşında. Yeni bir yapılanmaya giden Galatasaray'ın başında. Saç stiliyle de, saha kenarındaki duruşuyla da Betsy Bailey'i andırmakta.

Betsy Bailey Kadınlar Basketbol Ligi tarihinde şampiyonluk yaşayan ilk ve tek kadın koç. O hep ilk olarak kalacak ama Maljkovic "tek" unvanını Betsy'den alıp Galatasaray tarihine geçebilecek mi, göreceğiz...

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0