Euroleague | Ergin Ataman'ın keskin nişancıları..

Geçtiğimiz sezonu EuroCup şampiyonu olarak kapatan ve bu yıl yeniden Euroleague'e dönen Galatasaray Odeabank'ta başantrenör Ergin Ataman, zorlu geçecek ve her zamankinden daha yoğun; daha kısa zamanda daha fazla maçın oynanacağı Euroleague sezonu için geniş ve yetenek baremi yüksek bir kadro kurdu. Peki bu kadronun dikkat çeken taraflarından biri ne dersiniz? Keskin Nişancılar..

ŞUTÖR OYUNCULARIN ERGİN ATAMAN TAKIMINDAKİ YERİ
Ergin Ataman'ın doğru saha içi yerleşimine dayalı, ikili oyun temelli hücum setleri için en önemli faktörlerden birisi oyunu açacak, yardım gelmesini engelleyecek ve yardım geldiğinde ise üç sayı çizgisinin gerisinden cezayı kesebilecek şutörler.. Takım mühendisliği yaparken genelde rol ve görev paylaşımını çok keskin yapan Ergin hoca, oyuncu rotasyonunda mutlaka bir şut temelli kısa oyuncu bulundururken genelde kaliteli set şutörleri ile çalışmaktan keyif alıyor. Hücum setleri içinde mutlaka şutörüne çizilmiş özel bir seti bulunan Ergin Ataman, uzun forvet seçiminde ise alan açan ve maç başına 4-5 üçlük denemekten çekinmeyecek, bileği düzgün, üç sayı yüzdesi yüksek oyuncuları tercih ediyor. Kısacası Ergin hoca, uzun forvetten gelecek dış şut katkısını ekstra olarak görmüyor, oyun planının temeline yerleştiriyor..(Bkz. Erceg)

ERGİN ATAMAN'IN KESKİN NİŞANCILARI
Ergin Ataman'ın zorlu Euroleague sezonu için kurduğu, kendi alışkanlıkları dışında geniş bir rotasyona sahip, Galatasaray Odeabank kadrosu oyuncu sayısı ve yetenek skalası olarak geniş olmasının yanında birçok önemli şutörü de içinde barındırıyor. Bunlardan birisi de kuşkusuz Justin Dentmon.. Euroleague'de daha önce sadece tek bir sezon geçirmiş olan ve oynadığı o sezonda Zalgiris Kaunas formasıyla süre aldığı 24 maçın tamamında en az bir üçlük isabeti yakalayan Justin Dentmon, attığı toplam 74 üç sayılık basketle(%44 yüzde) Euroleague tarihinin Milos Teodosic'ten sonra bir sezonda en çok üçlük isabeti bulan oyuncusu konumunda.*

Ergin Ataman'ın şut temelli kısa oyuncularla çalışmayı sevdiğinden bahsetmişken bu seneki keskin nişancısı Jon Diebler'dan söz etmezsek olmaz. Oyuncu profili tamamen şut atmak üzerine kurulmuş, 5 yıllık profesyonel kariyeri boyunca hiç %41.9 üçlük yüzdesinin altına inmemiş olan Diebler, hem topsuz katlar sonrası perdelemelerden çıkıp hemde sabit set şutörü olarak oldukça etkili bir şutör. Jon Diebler bu özelliklerini sahaya yansıtma konusunda da oldukça başarılıyken Anadolu Efes formasıyla geçtiğimiz sezon %49.5 üçlük yüzdesi(52/105) yakalayarak Euroleague'in en yüksek yüzdeyle üç sayılık atan oyuncusu oldu.

Galatasaray Odeabnk'ın kurduğu geniş rotasyonda ise bir isim var ki geri kalan tüm oyuncuların yanında bir adım daha öne çıkıyor. Bu isim kim mi? Tabi ki Austin Daye.. Onu sadece şut atan, alan açan uzun forvet(stretch 4) olarak tanımlamak haksızlık olur. Savunma ribaundu aldıktan sonra hızlı hücumu başlatması, oyun görüşünün üst seviyede olması ve gördüğü oyunculara pas atma konusunda hiçbir sorun yaşamaması ayrıca kusursuz fundemantalı Daye'i oldukça özel kılıyor. Ancak şutörlerden bahsettiğimiz bu yazıda onun biraz şut özelliğini ön plana çıkartacağım. Hem sabit şutör hemde perdelemelerden çıkıp hareketli şutör olarak oynayabilen Austin Daye, bir önceki bölümde anlattığım Ergin Ataman'ın uzun forvet tanımına uyuyor hatta fazlasını yapıyor.. (Geçtiğimiz sezonu İtalya'nın Pesaro takımında tamamlayan Austin Daye, maç başına 2.2 üçlük isabeti(%36.4 yüzde) ile oynamıştı.)

Şutör temalı bir yazı yazmışken soğukkanlı köşe şutörü Vladimir Micov'dan bahsetmeden geçmeyelim. Sırp yıldızımız saha içinde o kadar çok şeyi, o kadar gösterişsiz yapıyor ki çoğu zaman onun ne kadar değerli olduğunu unutabiliyoruz. Set şutörü olarak da oldukça tehlikeli bir silah olan Vlado, CSKA Moskova yıllarında üçlük yüzdesini %48'lere kadar yükseltmişti. Takımızda ayrıca Blake Schilb de önemli bir üç sayı tehdidi oluşturuyor. Zaman zaman istikrar sorunu yaşasa da Schilb'in geçtiğimiz sezon EuroCup Son-32 turunu %56 üçlük yüzdesi(19/34) ile tamamladığını unutmamak gerekli.

_________
* Kaynak: Eurohoops

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0