Kusursuz fırtına..

Yeni sezona yeniden yapılanma mottosuyla giren ve bu doğrultuda takımın başına Marina Maljkovic'i getiren Galatasaray Kadın Basketbol Takımı, bu sezon oynadığı 5 resmi maçtan da galip ayrılırken, oynanan basketbol ise göz doldurdu. Biz de Sarayın Sultanları'nın bu 5 maçta öne çıkan istatistiklerini ve analizini sizler için yaptık...

HÜCUMDA İŞLEYEN DÜZEN
Marina Maljkovic'in gelişiyle kabuk değiştiren Galatasaray, savunmada olduğu kadar hücumda sahaya yayılış, pas trafiği ve hızlı hücumlarla sayı üretmeyi başarırken, ligde 3 maçta rakiplerinin potasına ortalama 92,3 sayı gönderdi ve ligin en çok sayı atan takımı olmayı başardı. Bu 92,3 sayının yanında yapılan ortalama 22 asist ise göz kamaştırıcı durumda. Eurocup'ta ise 2 maçta ortalama 83,5 sayı bulan takımımız bu alanda Eurocup'ın en iyi ikinci takımı olurken, bunları maç başına ortalama 19 asist üzerinden üretmeyi başardı. Marina Maljkovic'in öğrencileri geride kalan beş karşılaşmada rakiplerine karşı öyle bir dominasyon sergilemiş ki oynanan hiçbir periyotu geride kapatmamış, hepsinde rakiplerine üstünlük kurmuş.*

Hücumda bu üretkenliğin sağlanmasının temel sebeplerinden birisi oynanan hızlı basketbol. Öyle ki sarı kırmızılılar, oynadığı 5 maçta topu ortalama 74 kez rakip potaya göndermiş. Maçlara da 3 guard (Işıl Alben, Moriah Jefferson, Pınar Demirok/Yvonne Anderson), 1 atıcı uzun forvet ve ayakları hızlı, dış atışlarda da isabet bulabilen pivotla başlayan Marina Maljkovic, bu sayede hücumda alan paylaşımı ile doğru atıcıyı doğru zamanda buluşturabiliyor. Oyundaki 3 guardın potaya gidebilmelerinin yanı sıra, Kristine Vitola'nın birebirde adamını geçebilmesi de şutörleri doğru yerde buluşturabilen diğer etkenlerden.

SAVUNMADAKİ KARARLILIK
Marina Maljkovic'in felsefesine dayalı olarak guardların ciddi roller üstlendiği takımımızda, öne çıkan şeylerden birisi de ön sahada baskı. Özellikle Moriah Jefferson, Pınar Demirok ve Işıl Alben'in başını çektiği rakip kısalara baskıyı benchten giren her oyuncumuzun devam ettirmesi, Galatasaray'ın savunmada yarattığı direnci sürdürülebilir kılan en önemli faktörlerden birisi.

Bu sezon oynadığı 5 maçta ortalama 13 top çalma istatistiği yakalayan takımız, çalınan toplardan sonra yapılan hızlı hücumlar ile rakibi sindirebiliyor. Mersin Bld. maçının ikinci çeyreğinde başlayan savunma direnci, Eurocup'ta oynadığımız Canik deplasmanında yaptığımız baskı buna verilebilecek en somut örneklerden.

Öte yandan, dikkat çekici ve geliştirmemiz gereken taraf ise rakibe verilen hücum ribaundları. Geçen 5 maça baktığımızda, aldığımız ortalama 24 savunma ribaunduna karşın rakibe ortalama 13 hücum ribaundu verdiğimizi görüyoruz. Bu da potadaki 3 ribaundun 1'inde rakibimize ekstra bir hücum şansı vermek demek. Özellikle Galatasaray gibi hücumda hızlı ve kolay basketlere giden bir takım için bu kabul edilebilir bir durum değil. Kısalardan alabildiğimiz ribaund katkısına rağmen iki uzunumuz Papova-Vitola'nın katkıları bu noktada belli bir seviyede kalıyor. Burada önem arz eden bir diğer nokta ise benchten gelecek ribaund katkıları. Oyunda oldukları sürece özellikle Cansu Köksal ve Deniz Çolakoğlu'ndan maksimum ribaund katkısı almak zorundayız. Aynı şeyleri, aldıkları süre boyunca İrem Naz, Yağmur ve Eda'dan da beklemek şart, İnci için ise rotasyonun neresinde yer alacak konusu şu an için belirsiz, sakatlığı sebebiyle henüz süre almadı.

ÖNE ÇIKAN OYUNCU PERFORMANSLARI
Galatasaray'ın genç kadrosuyla yeni sezonda çıktığı macerada hiç şüphesiz ki Işıl Alben'in takıma yapacağı liderlik, takımın bu sezon ki performansını etkileyecek faktörlerden biri olacaktı. Geride kalan 5 maçın ardından, istatistikler bir kenara dursun Galatasaray'ın kaptanının aldığı sorumluluk gerçekten örnek olacak cinsten.

Moriah Jefferson ise Avrupa'daki çaylak yılında henüz 5 maç geride kalmasına rağmen gösterdiği performansla takım için ne kadar önemli bir oyuncu olduğunu kanıtlamayı başardı. Henüz yolun başında olan Moriah için sergilediği performans sadece onun kariyer filminin bir fragmanı olacak cinsten. Savunmada ön sahada yapılan baskıda önemli rol oynayan Moriah, takımın akışkan hücum etmesinde de baş faktör. Skor bulmakta zorlanmayan, ribaund çekebilen, top çalabilen, asist yapabilen bir oyuncunuz varsa işler her zaman bir nebze daha kolaylaşıyor.

Maryia Papova ise bu sezon takımın şutör uzun forveti konumunda. Papova'nın şut özelliği kısalara alan da açabiliyor. Ortalama 30 dakikanın üstünde süre bulan Papova'nın bu çizgisini istikrarlı bir şekilde sürdürebilmesi bu sezon Galatasaray için kilit noktalardan biri olacak.

MARINA MALJKOVIC
Başarısız geçen bir sezonun ardından genç kadrosuyla yeniden yapılanma sürecine giren Galatasaray'a Marina Maljkovic'in sihirli elleri değmeye başladı. Özellikle guardlar konusunda yaptığı kusursuza yakın seçimler, Sırp koçun takımının savunmada ve hücumda istediği direnci gösterdi. Henüz 5 maç geride kalmasına rağmen taraftarlara ve oyuncularına hissettirdiği güvenin karşılığını alacaktır.

Yeni takımıyla yeni yolculuğunda henüz yolun başında olan Maljkovic, gün geçtikçe taraftarın da gönlünde taht kurmaya başladı. Bu sevgiyi gerçekten göstermek ve Maljkovic'in başında olduğu bu genç ve güzel takımımızı yalnız bırakmamak için, maçlara daha çok ilgi gösterilmeli..

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0