İnceleme: Süper Lig'de takımların ilk yarı verileri..

34 haftalık lig maratonunda geride kalan 16 hafta sonunda Spor Toto Süper Lig'de ilk yarı tamamlanmış oldu. 36 puan toplayarak ilk yarıyı lider tamamlayan Başakşehir büyük bir sürprize imza atarken, son şampiyon Beşiktaş topladığı 35 puanla ikinci ve Jan Olde Riekerink yönetimindeki Galatasaray devreyi 33 puanla üçüncü sırada tamamladı. İlk yarısı tamamlanan Süper Lig'de takımların dikkat çeken istatistikleri, devrenin panoraması ise şu şekilde..

TOPLA OYNAMA: GALATASARAY
Süper Lig'de geride kalan 16 hafta sonunda topla en çok oynayan takım maç başına 720.9 ortalamayla Galatasaray oldu. İç sahada oynadığı maçlarda maç başına 779.3 ortalama yakalayan Jan Olde Riekerink'in öğrencileri, deplasmanda da 669.8 kez topla oynadı ve istatistiklerde zirvede yer aldı. Topla oynama konusunda istatistik tablosunda zirvede yer alan Galatasaray'ı ezeli rakibi Beşiktaş takip ediyor. İç sahada maç başına 724.7 ortalamayla oynayan siyah-beyazlı takım deplasmanda da 701.5 ortalamaya sahip olarak devreyi maç başına 712.3 ortalama ile tamamlayarak ikinci sırada kaldı. İstatistik tablosunun üçüncü sırasında ise ligin yeni takımlarından Alanyaspor var. Akdeniz ekibi maç başına 578.7 ortalama elde ederek kendisine üçüncü sırada yer buldu.

TOPA SAHİP OLMA: GALATASARAY
Topla oynama konusunda ligin en iyisi konumunda bulunan Galatasaray, topa sahip olma istatistiklerinde de devre boyunca rakiplerine üstünlüğünü kabul ettirdi. İç sahada oynadığı karşılaşmalarda %63 topa sahip olma oranını elde eden Jan Olde Riekerink'in öğrencileri, deplasmanda oynadığı karşılaşmalarda da %56.7 ortalamayla topun sahibi oldu ve devre sonunda %59.7 topa sahip olma istatistiğini elde etti. İlk devre oynadığı maçlarda topun sahibi olan sarı-kırmızılı takımımızı, ezeli rakibi Beşiktaş takip ediyor. Son şampiyon Beşiktaş, bu sezon ligin ilk yarısında iç sahada oynadığı maçlarda %59.6 topa sahip olma oranını elde ederken deplasmanda %59.5 ortalamasını elde etti ve %59.6 topa sahip olma ortalamasıyla ikinci sırada yer aldı. Ligde topa sahip olma ortalaması en iyi olan üçüncü takım ise, Avrupa'da bu sezon peri masalı yazan Osmanlıspor oldu. Mustafa Reşit Akçay'ın öğrencileri iç sahada oynadığı maçlarda %52.8 ortalamaya sahip olurken, deplasmandaki maçlarda bu oran % 51.2 olunca  mor-koyu sarılı takım devreyi %52.1 ortalama ile tamamlayarak bu alanda üçüncü oldu.

EN ÇOK PAS YAPAN: GALATASARAY
Ligin ilk yarısında en çok topla oynayan ve topa sahip olma oranlarında en yüksek ortalamaya sahip olan Galatasaray'ın ligin en çok pas yapan takımı olmasına şaşırmamak gerek. İlk yarıda oynadığı maçlarda çok fazla pas yaparak taraftarının zaman zaman tepkisini çeken Jan Olde Riekerink'in öğrencileri, 16 haftası geride kalan Süper Lig'de maç başına 552 pas ortalamasını elde ederek bu alanda da zirvede yer almayı başardı. Ali Sami Yen Arena'da oynadığı maçlarda maç başına 612 pas ortalamasını elde eden takımımız bu alanda lig ortalamasını neredeyse ikiye katlarken (lig ortalaması 377.2) deplasmanda oynadığı maçlarda maç başına 499.4 ortalamaya sahip oldu. Ligin en çok pas yapan ikinci takımı, tıpkı bir önceki tablolarda olduğu gibi Beşiktaş oldu. Şenol Güneş'in öğrencileri iç sahada oynadığı maçlarda 537.6 kez pas yaparken, deplasmanda oynadığı maçlarda 532.1 ortalamaya sahip oldu ve 16 maç sonunda 534.7 pas ortalamasını elde ederek ikinci sırada yer aldı. Ligin en çok pas yapan üçüncü takımı ise Fenerbahçe. Topla oynama konusunda 571.5 ortalamayla beşinci, topa sahip olma konusunda ise %51.5 ortalamayla dördüncü sırada yer alan sarı-lacivertliler iç sahada 398.6 pas yaparken, deplasmanda bu rakam 385.3 oldu ve devre sonunda 392.4 ortalamayı yakaladı.

CEZA ALANINA ATILAN TOP: BEŞİKTAŞ
Ligde ilk yarıyı lider Başakşehir'in bir puan gerisinde ikinci sırada tamamlayan siyah-beyazlı takım, 16 hafta üzerinden oynanılan ilk yarı sonunda ceza alanına en çok top gönderen takım olarak bu istatistik alanında zirvede yer aldı. Oynadığı hücum futboluyla dikkat çeken Beşiktaş, iç sahada maç başına 49 kez rakip ceza alanına top gönderirken, deplasmanda bu rakam 43.5 oldu ve siyah-beyazlılar devre sonunda maç başına 46.1 ortalamaya sahip olarak ligin en iyisi konumunda yer aldı. Bu alanda ligin en iyi ikinci takımı ise, şaşırtıcı bir şekilde Trabzonspor oldu. Tarihinin en başarısız dönemlerinden birisini yaşayan bordo-mavili ekip, 16 hafta sonunda rakip ceza alanına maç başına 45.4 kez top göndererek istatistik tablosunda kendisine yer bulurken, iç sahada oynadıkları karşılaşmalarda elde ettikleri ortalama onları bu tabloda yukarıya taşımış görünüyor. Ersun Yanal'ın öğrencileri iç sahada oynadıkları karşılaşmada rakip ceza sahasına 53 kez top gönderirken, deplasmanda bu oran %38.8 olarak göze çarpıyor. Bu alanda ligin en iyi üçüncü takımı ise Fenerbahçe oldu. Sarı-lacivertli takım iç sahadaki maçlarda 48.6, deplasmanda oynadığı maçlarda ise 40 kez olmak üzere maç başına ligde ortalama 44.6 kez rakip ceza alanına top göndererek bu alanda üçüncü sırada yer aldı. Topa sahip olma, pasla oynama ve pas yapma istatistiklerinde ligin zirvesinde yer alan Galatasaray ise bu alanda ligin en iyi 6. takımı konumunda yer alıyor. Jan Olde Riekerink'in öğrencileri, hücumsal anlamda rakip ceza alanına maç başı 42.1 ortalamayla oynadı. İç sahada taraftarının da desteğiyle 50.4 ortalamaya sahip olan takımımız, deplasmanda oynadığı maçlarda 34.8 kez rakip ceza alanına top gönderme ortalamasını elde ederek 35.5 olan lig ortalamasının da altında kaldı.

EN ÇOK ŞUT ATAN TAKIM: GALATASARAY
Ligin son haftasında Alanyaspor karşısında 5 gol bularak devreyi gollü bir şekilde kapatan Galatasaray, geride kalan 16 hafta sonunda ligin en çok şut atan takımı ünvanına ortak oldu. İç sahada oynadığı maçlarda maç başına 17.7 kez rakip kaleyi yoklayan Jan Olde Riekerink'in öğrencileri, deplasmanda oynadığı maçlarda da 11.4 kez rakip kaleye şut çekerek ilk yarı sonunda maç başına 14.3 ortalamaya sahip olarak zirvede yer aldı. Zirvenin bir diğer sahibi ise Mustafa Reşit Akçay önderliğinde bu sezon önemli işler yapan Osmanlıspor oldu. Ankara temsilcisi ligin ilk yarısında evinde oynadığı maçlarda 14.1 ortalamayla rakip kaleye şut atarken, deplasmandaki maçlarda 14.4 ortalamaya sahip oldu ve maç başına 14.3 ortalamayla bu alanda zirveye ortak oldu. Hücum futboluyla dikkat çeken bir kimliğe sahip olan Beşiktaş ise devre sona erdiğinde maç başına 13.9 şut ortalamasına sahip oldu ve bu alanda ligin en iyi 3. takımı olmayı başardı. Şenol Güneş'in öğrencileri iç sahada oynadıkları karşılaşmalarda rakip kaleye maç başına 15.3 şut atarak iç sahada ligin en iyi ikinci performansını (Trabzonspor, iç sahada 17.7 şut ortalaması) sergilerken, deplasmanda maç başına 12.8 ortalamaya sahip oldu.

EN ÇOK KORNER KULLANAN TAKIM: BEŞİKTAŞ
Süper Lig'de ilk yarı sona ererken, rakip ceza alanına en çok top gönderen takım olmayı başaran Siyah-Beyazlılar, bir başka hücumsal istatistikte de zirvede yer aldı. Beşiktaş geride kalan 16 hafta sonunda ligin en çok korner kullanan takımı olurken, maç başına 6.1 korner kullanan Şenol Güneş'in öğrencilerini, ligin flaş ekiplerinden KDÇ Karabükspor takip etti. Igor Tudor yönetiminde başarılı bir görüntü çizen Karabükspor geride kalan 16 hafta sonunda maç başına 6 korner kullanarak bu alanda ligde ikinci sırada yer aldı. Süper Lig'de ilk yarıyı namağlup lider bitiren Başakşehir ise ilk kez bir istatistik tablosunda kendisine yer buldu ve maç başına 5.9 korner ortalamasına sahip olarak ligde bu alanda üçüncü sırada yer aldı. Jan Olde Riekerink yönetimindeki Galatasaray ise, ilk yarıda maç başına 5.5 korner kullanma ortalamasına sahip olarak dördüncü sırada kendisine yer buldu.

EN ÇOK İSABETLİ ŞUT ATAN TAKIM: GALATASARAY
Spor Toto Süper Lig'de ilk yarı sonunda rakip filelere 30 gol bırakarak ligin en golcü 3. takımı olan Galatasaray, rakip kaleye maç başına en çok şut atan takım unvanının yanı sıra ligin en çok isabetli şut atan takımı sıralamasında da zirvede yer alıyor. Maç başına rakip kaleye 17.7 şut atan Jan Olde Riekerink'in öğrencileri bu denemelerinin 6.5 tanesinde isabet bulurken, iç sahada elde ettiği 7.6 ortalamayla bu alanda ligin en iyisi konumunda yer alıyor. İç sahadaki hücumcu performansının yanı sıra Galatasaray deplasmanda oynadığı maçlarda rakip kaleye 5.6 isabetle şut atıyor. Galatasaray'ı bu alanda da takip eden takım Mustafa Reşit Akçay önderliğindeki Osmanlıspor oldu. Başkent temsilcisi bu sezon ligde oynadığı 16 karşılaşmada rakip kaleye 6.3 isabetli şut atarken, iç sahada oynadığı maçlarda 5.9 ortalama elde etmesine karşın deplasmanda daha başarılı bir görüntü çizdi ve maç başına 6.9 ortalamayla bu alanda ligin en iyisi oldu. Ligin en çok isabetli şut atan takımı sıralamasında Beşiktaş ise üçüncü oldu. Şenol Güneş'in öğrencileri maç başına 6.1 isabet bulurken, iç sahada oynadığı maçlarda 6.4 ortalama elde etmesinin yanı sıra deplasmanda bu oran 5.9 olarak karşımıza çıktı.

EN ÇOK İKİLİ MÜCADELE KAZANAN: GALATASARAY
Süper Lig'de ilk yarı geneline baktığımızda istatistik tablolarının neredeyse tamamında zirvede yer alan Galatasaray, pas oyunu ve hücum performansının yanı sıra rakipleriyle girdiği ikili mücadelelerde de öne çıktı. Jan Olde Riekerink'in öğrencileri ligin ilk yarısında girdiği ikili mücadelelerin %53.8'inde ayakta kalan taraf oldu ve bu alanda ligin en iyisi olmayı başardı. Galatasaraylı oyuncuları bu alanda takip eden takım ise ligin ilk yarısında girdiği ikili mücadelelerin %52.3'ünde ayakta kalan Fenerbahçeli oyuncular oldu. İstatistik tablosunda şaşırtıcı bir şekilde, Çaykur Rizesporlu oyuncular girdikleri mücadelelerin %51.6'lık kısmında ayakta kalarak ligde bu alanda en iyi üçüncü takım olmayı başardı.

EN ÇOK HAVA TOPU KAZANAN: BEŞİKTAŞ
Süper Lig'de ilk yarıyı lider Başakşehir'in ardından ikinci sırada tamamlayan Beşiktaş, ilk devre sona erdiğinde hava toplarında en etkili takım olarak öne çıktı. Şenol Güneş'in öğrencileri, ilk devrede oynadığı 16 karşılaşmada girdiği hava topu mücadelelerinin %56.1'inde rakiplerine üstünlük kurarak bu alanda ligin en iyi takımı olmayı başardı. Siyah-beyazlı takımı, ligin ikili mücadelelerinde en iyi üçüncü takım olarak istatistik tablosunda yer alan Hikmet Karaman yönetimindeki Çaykur Rizespor takip etti. Karadeniz temsilcisi ilk yarıda oynadığı karşılaşmalarda rakiplerine karşı girdiği hava topu mücadelelerinin %55.7'sinde topa hakim olan taraf olurken, bir başka Karadeniz temsilcisi Trabzonspor takımının oyuncuları da girdiği hava topu mücadelelerinin %55.6'sında rakiplerine üstünlük kurarak bu alanda ligin en iyi üçüncü takımı olmayı başardı. Bu sezon hava topu karşılama konusunda ciddi sıkıntılar yaşayan Galatasaray, ligin ilk yarısında girdiği hava topu mücadelelerinde rakipleri karşısında %55 ortalamaya sahip olarak ligin en iyi dördüncü performansına imza attı.


Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0