Soru&Cevap | Eren Akın ile E-Spor'u konuştuk..

Geçtiğimiz günlerde E-Spor şubesini kurarak gelişmekte olan bu sektöre adımını Victorius Ace takımının isim hakkını satın alarak atan Galatasaray'ı ve E-Spor'un geleceğini; GSTV yorumcusu ve aynı zamanda tutkulu bir LoL takipçisi olan Eren Akın ile konuştuk.

**E-Spor kulüplerimizin yeni yeni ilgisini çeken ve yönelmeye başladığı bir branş olarak gözüküyor ama Türkiye'de aslında ciddi bir yatırım ve organizasyonun olduğu bir sektör. Sence doğru zamanda mı girdik bu işe?
Türkiye'de e-sporun çok köklü olmasa da bir geçmişi var. Dark Passage önderliğinde başlayan gelişim süreci artık kulüp takımlarının da işin içine girmesiyle başka bir boyut kazandı. Türkiye'de bir e-spora adım atan ilk kulüp takımı 2015'te League of Legends takımı kuran Beşiktaş'tı. Bu sezon ise önce 1907 Fenerbahçe, sonra ise biz takımlarımızı açıkladık. 

E-sporun gelişimi dalgalı bir çizgiyle ilerlemiyor, yukarıya doğru doğrusal bir şekilde aralıksız bir ilerlemesi var. Yani bu demek oluyor ki şu an e-sporun günümüze kadar geldiği en iyi noktadayız. Yatırım için belki de geç bile kaldık, fakat bir seneden bu yana gündemdeydi. Bu sene yapıldı çünkü takım minimum maliyetle kurulmak istendi, nitekim kulübün cebinden hiç para çıkmadan, sadece getiri sağlayacak şekilde bir yol izlenerek takım kuruldu. Kulübün sağlayacağı yarara bakarak doğru zaman olduğunu söylemek yanlış olmaz, aceleye getirilmedi, doğru bir planla yola çıkıldı.

** Son dönemde E-Spor çok büyük sektör haline geldi. Ciddi paraların döndüğü ve saygının olduğu bir alan diye biliyorum. Galatasaray marka olarak buradan bir kazanım elde edebilir mi? 
Bu sorunun cevabının girizgahını ilk soruda yaptık esasen. Zaten Galatasaray aslında isminin büyüklüğünü kullanmak için buraya geldi. Ligde yarışmaya hak kazanan Victorious Ace takımına ismimizi verdik, bu sayede takım çok daha büyük sponsor çekiyor, izleyicisi artıyor. Bunların hepsi gelir demek. Daha geniş pencereden baktığımızda, organizasyonun sahibi Riot Games Galatasaray, Fenerbahçe gibi takımların ligde yer alacak olmasını çok istiyordu zaten, çünkü iki takımın yapacağı maç sonuçta bir derbi ve rekabet nerede olursa olsun ilgi çekiyor. Daha çok izlendikçe hem organizasyonun değeri, hem de takımların kasalarına giren paralar artıyor. Bu yüzden Galatasaray'ın kısa vadede çok fark edilir seviyede olmasa da uzun vadede ciddi kazanım sağlayacağı bir sektör e-spor.

** Galatasaray yeni sezonda LoL Şampiyonluk Ligi'nde mücadele edecek. Biraz olayın işleyişinden bahseder misin? Bu yerel bir lig mi yoksa uluslar arası alanda mı oynayacağız?
League of Legends Türkiye Şampiyonluk Ligi Kış Mevsimi var önümüzde. Çift devreli lig usulü oynanacak yerel ligde 8 takım yer alıyor. Ligde ilk 6 sırayı alan takımlar, sezon sonunda playoff oynamaya hak kazanacaklar. 3 ve 6. sıra arasındaki takımlar çeyrek final oynayacaklar ve kazananlar yarı finalde 1 ve 2. sıradaki takımların rakibi olacaklar. Yarı final galipleri de finalde karşılaşıp Kış Mevsimi şampiyonunu belirleyecekler. Kış Mevsimi şampiyonu olacak takım MSI sponsorluğunda düzenlenen Mid-Season Invitational'da ülkemizi temsil etmek için uluslarası wild-card turnuvasına katılmaya hak kazanacak. Bizim bölgemizin şampiyonu doğrudan bu turnuvaya katılamıyor çünkü biz henüz ana bölgelerden biri değiliz, ana bölge olmayan ülkelerin şampiyonları, sezon ortası turnuvasına ve Dünya Şampiyonası'na katılabilmek için wild-card turnuvalarına katılıyorlar öncelikle. Kış Mevsimi sonrası oynanan Yaz Mevsimi de aynı formatta oynanacak fakat bu kez takımlar sezon ortası turnuvasına değil, herkesin asıl hayali olan Dünya Şampiyonası'na gitmek için uğraşacaklar. Zaten yerel liglerden ziyade herkesin uğraştığı şey Dünya Şampiyonası'nda var olmak. Ülkemizde bunu başarabilen tek takım 2014'te, yani sezon 4'te Dark Passage olmuştu.

** Biraz da takımdan bahsedersek, sıfırdan kurulduk ve çok kısa zamanda gelişti her şey. Oyuncularımız ve antrenörümüz, iyi isimler mi bunlar? 
Kadromuzu geçtiğimiz günlerde açıkladık. Kadroyu yukarıdan aşağı doğru sayacak olursak; üst koridorda Sergen "Broken Blade" Çelik, ormanda Lounis "Kanani" Khouani, orta koridorda Felix "Abbedagge" Braun yer alırken; alt koridor ikilimiz nişancı pozisyonunda Arda "KillerEs" Subaşı ve destek pozisyonunda Egehan "Madagger" Özçelik olacak. Takımımızın koçu ise Hollandalı Ruben "Daisyx" Korte.

Takımı değerlendirecek olursak, öncelikle beklentiyi doğru ayarlamamız gereken bir sezon olacak. Bu beş isimden KillerEs harici dördü, bu sezon bizim adımızı verdiğimiz Victorious Ace takımını Şampiyonluk Ligi'ne çıkartan takımda yer alıyorlardı. Yani birbirlerini tanıyan isimler. Ormancımız Kanani ve nişancımız KillerEs, daha önce Şampiyonluk Ligi'nde forma giymiş tecrübeli isimler fakat diğer isimlerin şu ana dek böyle bir tecrübesi yok. Ancak özellikle Broken Blade ve Abbedagge üzerinde müthiş bir beklenti var çünkü gerçekten çok potansiyelli iki gençten bahsediyoruz ve henüz yaşları 16. Mekanik olarak çok üst düzey iki isim ama makro anlamda oyunu anlama noktasında, Victorious Ace'te oynarken sorun yaşadıklarını görmüştüm. Bu yıl bu konuda gelişim gösterirlerse takımın seviyesini bir değil bir kaç tık yukarı atabilirler. Şunu söylemek lazım; Supermassive, Dark Passage ve 1907 Fenerbahçe kağıt üzerinde daha pahalı kadrolar ve bizden daha önde görünüyorlar şu anda fakat oyunun dinamikleri çok farklı. En pahalı takımlar şampiyon olsalardı Çin takımlarının bütün şampiyonlukları toplaması gerekirdi, fakat şu ana dek tek Dünya Şampiyonlukları yok 6 sezon sonunda. Bu kadar genç ve potansiyelli bir takımın ulaşacağı nokta, doğrudan koç Daisyx'in ellerine bakıyor. Nitekim oyuncular da ne kadar büyük bir takıma geldiklerinin farkında ve inanılmaz heyecanlı ve aç gözüküyorlar.  Ben bu takımın gelişimini izlemeyi sabırsızlıkla bekliyorum açıkçası, ve ligin başlamasına sadece 12 gün kaldı. 

** Bildiğim kadarıyla Fenerbahçe de LoL takımı kurdu. Her ne kadar onlar resmi olarak yapmasalar bile 1907 Fenerbahçeliler Derneği ilgilenecek sanırım ama bu alanda da iki takım arasında rekabetin olması neler katacak sence taraftara?
Evet Fenerbahçe'de Fenerbahçeliler Derneği'nin kurduğu bir takım var, 1907 Fenerbahçe adını verdiler ve kulüp doğrudan bir yatırım yapmadı. Ama derneğin ciddi bir yatırımı söz konusu. Nitekim Kore'den oldukça üst düzey bir orta koridor oyuncusu olan Frozen'ı getirdiler. Kore'nin açık farkla dünyanın en güçlü bölgesi olduğunu söylemekte yarar var, yani Frozen'ı rahatlıkla dünya çapında sınıfına sokabiliriz. Öyle bir ismi buraya getirmek için ciddi bir ücret ödediklerini düşünmek yanlış olmaz.

Galatasaray-Fenerbahçe rekabetine gelecek olursak; bu iki takım nerede karşılaşırsa karşılaşsın her zaman o platformun değeri katlanıyor. Bugün bu rekabetin olmadığı bir Spor Toto Süper Ligi ve Spor Toto Basketbol Ligi düşünebilir misiniz? Ligin değeri dibe vurur. Basketboldaki yatırımın ve başarının, beklentinin arttığı yılların Galatasaray ve Fenerbahçe'nin yatırımı arttırdığı yıllar olması tesadüf mü? Kesinlikle değil. O yüzden günden güne e-spor alanındaki rekabete de ilgi artacak ve çok daha keyifli bir süreç takip edeceğiz. Yaz Mevsimi sezonu sonunda yapılan Türkiye Büyük Finali Sinan Erdem veya Ülker Sports Arena gibi salonlarda oynanıyor. O finallerde bu iki takım yokken bile biletler bir kaç saat içinde tükenirken bu iki takımın taraftar desteği altında oynadığını düşünün. Muazzam mücadeleler bizi bekliyor.

** Son olarak da E-Spor'un kulübümüzdeki geleceğini nasıl görüyorsun? Bu bir heves olarak mı kalacak sence yoksa devamı gelebilir mi, Ya da gelmeli mi?
Açıkçası bir heves olmadığını düşünüyorum ve umuyorum. Çünkü bu bir hevesle verilmiş bir karar değil. Yanılmıyorsam 1.5 yıl evvel ilk olarak Kaan Kural'ın kulübe davet edilip brifing istenmesiyle başlayan sürecin sonunda kurulan bir takımdan bahsediyoruz. Yani anlık bir hamle değil bu, uzun bir sürecin sonu. O yüzden planlı, programlı şekilde yürüyen ve günden güne gelişecek bir branş bekliyorum ben ve bu beni heyecanlandırıyor. 

E-spor sadece League of Legends'tan ibaret değil. Eğer taraftar gereken ilgiyi gösterirse zaten kulüp de gereğini yapar; hem yatırım artar, hem de diğer oyunlara, CS:GO, Dota 2, Overwatch gibi, takım kurulur. Her şey ilgiyle alakalı. Umut ediyorum ki kulübün selameti açısından da böylesine büyük bir sektörde büyümeye çalışılır.

21 Ocak'ta Türkiye Şampiyonluk Ligi başlıyor ve Galatasaray arması ilk e-spor arenasına çıkıyor, "Vadi"ye iniyor. Galatasaray armasının olduğu her yere desteğini esirgemeyen taraftarın buraya da destek vereceğinden hiçbir şüphem yok. Küçük bir hatırlatma: maçlar twitch.tv/riotgamesturkish ve youtube.com/lolespor adresinden yayınlanacak. 

1 yorum:

  1. Sonradan espor dunyasini izleyici olarak kesfetmis biri olarak takimimin maclarini heyecanla bekliyorum. Umarim gelecek vaaden bu kadroyla cok basarili oluruz...

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0