Türkiye futbolundan bir duayen geçti..

Türk futbolu bugün en tecrübeli ismini kaybetti. Hani derler ya “futbolun duayeni” diye, işte İlhan Cavcav bu ünvana belki de en yakışan isimdi. Dile kolay tam 36 sene aralıksız kulüp başkanlığı yapmış bir isimden bahsediyoruz. Üçüncü ligden aldığı Gençlerbirliği’ni yıllarca süper ligde tutmuş ve uzun yıllar da başaltı takımı olarak oynatmayı başarmıştır. Türkiye’nin borçsuz tek takımını yaratmış, birçok yıldızın parlamasına ve ülke futboluna kazandırılmasına vesile olmuştur. Son yıllarda edindiği Türk futboluna teknik direktör kazandırma misyonunu da başarıyla yerine getirmiştir.

Beğenirsiniz veya beğenmezsiniz, bugün süper ligde hocalık yapan hatta şampiyonluk yaşayan birçok isim İlhan Başkan’ın rahle-i tedrisinden geçmiştir. Böyle büyük bir futbol adamının ardından bu yazıyı yazmak da naçizane boynumuzun borcudur, futbolseverler olarak İlhan Başkan’a vefa borcumuzdur…

AFRİKA PAZARINI KEŞFETTİ
İlhan Cavcav’ın daha çocuk yaşta elinden tuttuğu birçok futbolcu büyük kulüplere transfer olmuş, büyük başarılar kazanmış; bazılarının dünya çapında hayranları olmuştur. Bırakın Türkiye’yi, daha Avrupa’nın büyük kulüplerinin scoutları bile Afrika futbol pazarını bilmezken İlhan Başkan Kona&Khuse&Moshoeu üçlüsünü Türkiye’ye getirmiş, bu önemli isimleri ligimize kazandırdığı gibi bir de Gençlerbirliği’nin kasasına önemli miktarda para girişi sağlamıştır. Kona attığı gollerle 100’ler kulübüne girmiş, Moshoeu ise oynadığı futbolla Fenerbahçe’ye kadar yükselmiştir. Onu örnek almaya çalışan Galatasaray ve Beşiktaş yöneticileri de Afrika pazarına açılıp Mapeza ve Madida gibi iki büyük kazık yemişler, kendilerini rezil etmişlerdir.

Kona, Kushe, Moshoeu ünlüdür ama Cavcav’ın asıl başarısı ikinci Afrika seferinde keşfettiği Geremi’dir. Öyle ki 19 yaşında bulup getirdiği bu isim Gençlerbirliği’nden direkt Real Madrid’e transfer olmuş; üstelik kadroda yer edinmiş ve Los Galacticos’un bir parçası olarak Zidane, Figo, Ronaldo, Raul gibi isimlerle birlikte oynamıştır. Oradan da Chelsea’ya transfer olup Mourinho’nun takımının parçası olmuştur. Türkiye’de maalesef hala bu çapta bir scout sitemi yoktur, Cavcav bunu tek başına başarmıştır.

ÜLKE FUTBOLUNA BÜYÜK İSİMLER
İlhan Başkan sadece Afrika pazarına değil, Türkiye alt liglerine, gurbetçi futbolculara ve hatta amatör bölgesel liglere de çok hakim bir başkandı. Öyle ki Kilimlispor’dan bulup çıkardığı Ergün Penbe, Türk futbolunun ve Galatasaray’ımızın efsane isimlerinden biri olmuştur. Genç yaşta transfer edip efsane Kona’nın yerine ilk 11’e monte edilmesini sağladığı Ümit Karan da yıllarca Galatasaray’ımızın gol yükünü sırtlamış, forvet hattımızın güvenilir isimlerinden olmuştur. Suskun kaldığı söylenen son yıllarında bile Almanya’dan tutup getirdiği Yasin Öztekin, dördüncü yıldızı taktığımız sezonun sembol ismi olmuştur. Futbolcular sonradan potansiyelinin altında oynayabilir, o teknik direktörün işidir; ancak Cavcav’ın potansiyelli isimleri bulma konusundaki başarısı ortadadır.

İlhan Cavcav’ın Gençlerbirliği sadece Galatasaray’a değil diğer büyüklerin kadrolarına da önemli isimler kazandırmıştır. Fenerbahçe kaptanı ve efsanelerinden Ümit Özat da Cavcav scoutinginin bir ürünüdür. Deniz Barış, Tarık Daşgün (ki Fenerbahçe’ye transferi efsanedir) Fenerbahçe’ye kazandırdığı isimlerden bazılarıdır. Hele bir de Serkan Balcı’yı keşfetme hikayesi vardır ki örnek olarak kitaplara yazılacak bir hikayedir. İlhan Cavcav’a  rakı-balık yaptığı mekanın garsonu ”başkanım amatörde bir futbolcu var, bir izleyin” diye öneride bulunuyor ve büyük başkan bunu ciddiye alıp gidip Serkan Balcı’yı izliyor. Ertesi gün de kolundan tutup Ankara’ya getiriyor, gerisi hepimizin malumu…

Gençlerbirliği’nin bir diğer en meşhur ve sansasyonel transferlerinden biri hiç kuşkusuz Okan Koç’tur. 2002-03 sezonunda Ersun Yanal’ın çalıştırdığı takımda harikalar yaratan 20 yaşındaki genç isim için Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş kıyasıya rekabete giriyor ve kazanan daha yeni 100. yılında şampiyonluğa ulaşmış olan Beşiktaş oluyor. Cavcav bu transfere şiddetle karşı çıkıyor; Okan İstanbul’u kaldırabilecek kapasitede değil, ona kötülük yapıyorsunuz diyor. Fakat Beşiktaş yöneticileri bu transferi bitirip Okan’a imza attırıyor. Sonuç İlhan Cavcav’ı haklı çıkarıyor ve Türk futbolunun önemli potansiyellerinden biri bu şekilde yok olup gidiyor.

Suleymane Youla, Rahim Zafer, Ali Eren Beşerler, Osman Coşkun, Erkan Sözeri, Ahmed Hassan, Veysel Cihan, Mustafa Pektemek, Orhan Şam, İlhan Cavcav’ın keşfedip üç büyüklere kazandırdığı isimlerden bazılarıdır. Bu isimler arasında alt yapı ürünü olanlar da vardır. Nitekim Gençlerbirliği altyapısı da bu konuda oldukça başarılıdır. Son olarak Galatasaray’a transfer ettiğimiz Ahmet Çalık, 7 yaşında Cavcav’ın kanatları altına girmiş ve büyük başkanın son günlerinde İstanbul’un yolunu tutmuştur.

ÜLKE FUTBOLUNUN EN BÜYÜK FİGÜRLERİNDEN BİRİSİ
İlhan Cavcav Türk futbolunun en büyük figürlerinden biridir. Gençlerbirliği’ni borçsuz yönettiği gibi kırmızı siyahlı kulübe birçok tesis kazandırmıştır. Bugüne kadar başkanlığı bırakmamasını yerine koltuğu devralacak birinin olmamasına bağlamıştır. Son günlerinde bunu iyice dillendirmiş, yöneticilerinin bazılarının maçlara bile gelmediğinden yakınmıştır. Umarım Cavcav’ın yerine bayrağı devralacak isim nasıl büyük bir mirasın ve sorumluluğun altına girdiğinin bilinciyle hareket eder, Türk futbolunun bu güzide kulübü yok olup gitmez. Futbol federasyonundan ricamız 2017-18 sezonunun “İlhan Cavcav Sezonu” olarak oynanmasıdır.

Türk futbolu bugün çok önemli bir değerini kaybetti. Allah gani gani rahmet eylesin. Işıklar içinde uyu büyük başkan!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0