Bir garip yayın ihalesi ve yönetime sorular..

Son günlerde spor kamuoyunu meşgul eden en önemli konu hiç kuşkusuz Süper Lig'in yayın ihalesi hakkında Kulüpler Birliği Vakfı ve Fenerbahçe kulübü başkanı arasında yaşanan tartışma oldu. Ancak bu konu hakkında ufak - tefek bir araştırma yapıldığında, Galatasaray yönetiminin ekonomik sorunlar yaşamasına rağmen Galatasaray'ın kazancının azalmasına göz yumduğunu görüyoruz. Son dönemde kulübün ekonomik olarak yaşadığı sıkıntılar göz önüne alındığında hiç kuşkusuz bu durum kabul edilemez ve hiç bir mantıkla açıklanamaz!

21 Kasım 2016 tarihinde TFF tarafından gerçekleştirilen ve Kulüpler Birliği Vakfı'nın da katıldığı yayın ihalesini yıllık 500 milyon dolar + KDV ücretiyle birlikte Digiturk kazanmış ve 1 Haziran 2017'den itibaren geçerli olmak üzere 5 yıl sürecek olan yayın hakları ilgili şirket tarafından satın alınmıştı. "Türk futbol tarihinin en büyük yayın ihalesi" olarak lanse edilen satış bedeli sonrasında kulüplerin kazancının yaklaşık olarak %50 seviyesinde artması beklenmekteydi. Ancak son günlerde spor kamuoyununda yaşanan tartışma sonrasında Kulüpler Birliği Vakfı başkanı Göksel Gümüşdağ ve konuyu dile getiren Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım bir televizyon programında karşılıklı açıklamalarda bulundu. Göksel Gümüşdağ'ın açıklamalarında en dikkat çeken detay; yayıncı kuruluş tarafından döviz üzerinden ödenecek olan yıllık bedelin 21 Haziran 2016 tarihindeki dolar kuru (3.26 TL) üzerinden ödenme isteğinin Galatasaray dahil olmak üzere Süper Lig'de mücadele eden 17 kulübün yöneticilerinin kabul ettiği sadece Fenerbahçe başkanı Aziz Yıldırım'ın buna karşı çıktığı bilgisi oldu.

İhale sürecindeki teknik şartname Kulüpler Birliği Vakfı tarafından açıklanmadığı için bunun üzerinden yorum yapmak pek doğru olmaz ancak dünya üzerindeki hiç bir ihalede 1 yıl öncesinin (yayın hakkı 1 Haziran 2017'de başlıyor) döviz kuru sabit bir değer alınarak hesaplanmaz. Bu ihale şartlarına aykırıdır, keza sözleşmenin başlayacağı gün geçerli kur referans alınır. Tıpkı futbolcularla yapılan sözleşmeler gibi.. Ayrıca, yine aynı televizyon programında teknik şartnamede "ihale günü geçerli olan döviz kuru ihale şartlarında geçerlidir" ifadesinin yer aldığı Göksel Gümüşdağ tarafından ifade edilmektedir.İhalenin yapıldığı gün kurun 3.36 olduğu ancak yaşanan ekonomik süreçler nedeniyle yayıncı kuruluşa "jest" yapmak için kulüplerin 3.26 üzerinden dolar kurunu kabul ettiğini belirten bir feragatname imzaladıklarını aleni bir şekilde belirtildi. Bugüne baktığımızda döviz kurunun 3.73 TL olduğunu görüyoruz, ki bu artışın 2017 Haziran'ın da ne seviyede olacağı aşikar.

Süper Lig'de gelir dağılımına baktığımızda, 2017-22 yılları arasında federasyonun payı %12 seviyesinden %4 seviyesine düşürüldüğünü görüyoruz. Bu oran yaklaşık 35-40milyon $ arası bir rakama tekabul ediyor, ki bu meblağ kulüplere dağıtılacak. Süper Lig kulüplerine havuzun %35'lik kısmı katılım payı olarak 18 kulübe eşit olarak bölünecek. %45'lik kısmı ise toplanan puanlara göre, %11'lik kısmı geçmiş şampiyonluk sayılarına, kalan %9'luk kısmı da ligin ilk beş sırasındaki takımlara sıralama ödülü olarak verilecek. Kısacası üç büyüklerden herhangi takım, 2017-18 sezonundan itibaren şampiyon olarak tamamladığı sezon için naklen yayın geliri ve performans bedeli olarak yaklaşık 50milyon $ kasasına koyacak. Geçen sezon ligde şampiyonluk sevinci yaşayan Beşiktaş'ın naklen yayın geliri 96milyon TL olmuştu.

Şimdi ufak bir bakkal hesabı yapmak gerekirse;
Galatasaray sezon sonunda 20 galibiyet - 5 beraberlik - 5 mağlubiyet ile şampiyon olması halinde yukarıdaki tablodaki rakamlar geçerli olacak. İhale bedeli kapsamında yapılmaya çalışılan değişiklik nedeniyle Galatasaray minimum 5milyon TL, bugünün kur farkına göre 18.4milyon TL gibi oldukça önemli bir miktarda zarara uğramış olacak. Peki, her seferinde "Galatasaray'ın bir kuruşunu bile düşünüyorum" diyen başkan Dursun Özbek'e soruyoruz..

1) Hangi hak ve mantığa dayanarak, Galatasaray'ın ekonomik haklarından feragat ediyorsunuz?
2) Yayıncı kuruluşa yapacağınız jest, Galatasaray'ın çıkarlarından daha mı değerlidir?
3) Galatasaray'ın ekonomik buhran yaşadığı dönemlerde hangi hakka dayanarak ve nasıl yıllık (ligi ilk beşte bitirse bile) en az 1 milyon dolar gelirden feragat edebiliyorsunuz?
4) UEFA tarafından verilen FFP cezası kapsamında Cenevre'ye giderek yaptığınız savunmada "kur artışından kaynaklı" sebepleri mazeret olarak sunmadınız mı?
5) Kendi şirketleriniz için aynı anlaşmanın altına imza atar veya feragat mektubu verir miydiniz?
6) Kulübün çıkarlarını gözetmesi gerekenlerin Galatasaray'ın menfaatlerine aykırı hareket etmesini nasıl açıklayacaksınız?

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0