Bir Spor Salonundan Daha Fazlası: The Venue!

Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Özbek, Şubat Ayı Divan Kurulu Toplantısı'nda Ali Sami Yen Spor Kompleksi'nin yeni imcisi olacak The Venue'nun tanıtımını gerçekleştirdi. 15000 seyirci kapasitesine sahip yeni salon sadece sportif amaç için değil, bir yaşam alanı olarak planlanması ile dikkat çekiyor. Gelin hep birlikte bu yaşam kompleksine bir göz atalım.

Konumuz The Venue! Dursun Özbek'in göreve geldiğinden beri sürekli dile getirdiği Türk Telekom Arena'nın yanına yapılması planlanan yeni salonun tanıtımı nihayet gerçekleşti. Salon bir spor kompleksinden öte, bir yaşam merkezi olarak planlanması ile taraftarları sadece maç günleri değil, maçların olmadığı günlerde de ziyaret edilebilecek bir etkinlik merkezi olması ile dikkat çekiyor. Tabii gerçekten bu amaçla kullanılabilirse. Çünkü Türk Telekom Arena açılırken de benzer faaliyetler olabileceğini hepimiz düşünüyorduk, olmadı da değil. Fakat gerçekleşen bir Madonna konseri stadın zaten hafiften kötüye giden çimlerini berbat hale getirmişti.

Salonun tasarımını yorumlamak gerekirse iç tasarım oldukça sıkı bir görünüme sahip. Ana çekirdek oval yapısı ile dikkat çekiyor. Bu oval yapının basketbol salonunun boyutu düşünüldüğünde fazla büyük olmayacağı aşikar. İşte bu sebeple bu oval yapının dik tribün şekli ile birleşmesi bizim en çok istediğimiz şeylerden biri olabilir. Taraftarın salonun dört bir yanını oldukça yakından saracak olması rakip takımlar için ciddi bir korku oluşturacakken bu oval yapı ve dik tribünlerin oluşturacağı ses akustiği de gerçekten çok başarılı olabilir.

Öte yandan bu salonun sadece spor amaçlı değil, etkinlik amaçlı da kullanılacağını belirttim. Tanıtım görsellerinde bir konser önizlemesi de var. O görselde sahanın bir kenarına konumlandırılan sahne gerçekten güzel bir ambiyans ile müthiş bir konser deneyimi yaşatabilir. Bu konuya farklı bir bakış açısı da getireyim, sahnenin salonun tam ortasına konumlandırıldığını düşündüğümüzde 360 derecelik bakış açısı ve performans veren kişinin bütün izleyiciler ile bağlantı kurması çok hoş bir detay olabilir. Bu ambiyansta yine oval ve dik yapılı tribünlerin oldukça büyük faydası olacaktır.

Salondan bağımsız bir şekilde kullanılabilecek oldukça fazla alanımız da mevcut. Baktığımızda toplam 6 kat ticari alan olarak değerlendirilebiliyor. Tanıtımda da dile getirildiği gibi bunun içinde müze de mevcut olacak. Bodrum katlar Galatasaray'ın kuruluşundan başlayan şanlı tarihini tanıtan bir deneyim alanına çevrilebilir. Bugüne kadar tüm branşlarımızda oynanan efsane maçlar projeksiyon görüntüleri ile ziyaretçilere aktarılabilir, personel görevlendirilerek gelen misafirler soru-cevap, mini penaltı gibi çeşitli etkinlikler ile zamanını geçirebilir, ayrıca haftadan haftaya bazı özel misafirler seçilen Galatasaray efsaneleri eşliğinde bütün kompleksi turlayıp unutulmaz bir gün geçirebilirler. 

Öte yandan zemin katta kurulacak yaşam merkezi daha çok yiyecek-içecek endeksli olabilir, yer yer ise sponsor firmaların açacağı küçük ölçekli dükkanlar ile insanların daha keyifli vakit geçirmeleri sağlanabilir. Bu da gerçekten kompleksin sadece spor odaklı olması bir yana, yaşam alanına dönüşmesini sağlayacaktır. Zaten toplantıda inovasyon merkezi, çocukların keyif alacağı alanlar da düşünülmüş. Ayrıca çeşitli sanatçılar ile anlaşılıp çeşitli günlerde mini konserler verilmesi de Galatasaray'a gönül vermiş insanların bu komplekse daha istekli gitmelerini sağlayacaktır. Galatasaray taraftarının senelerdir yerleşmiş bir kültürü olan Nevizade havası, gerçekten planlı bir organizasyon yürütülürse Ali Sami Yen Spor Kompleksi içerisine bir nebze de olsa yerleştirilebilir. Bu imkansız değil. Bunun da en önemli tarafı, taraftarın birbiri ile olan iletişimini artırmak olacaktır.

Gelelim dış tasarıma. Salonun tribün kabuğunun bir vazo olarak yükseldiği görselde, dış cephe ise giydirme paneller ile donatılmış. Bu panellerin arasındaki çubuk tasarımı mimariyi oldukça modern kılıyor. Ayrıca giydirme cam cephenin sağlayacağı avantaj ise muazzam olacaktır. İçeride gerçekleşen aktivitelerin dışarıdan görünmesi hem diğer taraftarlar için ilgi çekici olacak, hem de içeride etkinlikte olan taraftarların dışarıyı görmesi sağlanarak insanların sıkılmasının önüne geçilmiş olacak.

Salon bu dış tasarımı ile oldukça modern bir müzeyi andırıyor. Türk Telekom Arena ile bitişik olması benzersiz bir deneyimi bizlere yaşatabilir. Ayrıca komplekse ek olarak inşaa edilebilecek basketbol sahası, mini futbol sahası, koşu parkuru gibi sportif alanlar ile taraftarların sadece izlemek için alanı ziyaret etmenin yanı sıra, kendilerinin de spor yapmaları ve keyifli vakit geçirmeleri sağlanabilir. 

Çok şeyler anlatıyoruz. Bunlar gerçekten bu hedefleri gerçekleştirmek için çalışan kişiler sayesinde olacak şeyler. Bu etkinliklerin hiçbirinin kendiliğinden oluşmasını bekleyemeyiz. Bu yüzden bu saydığım güzel şeylerin gerçekleştirilmesi için bizim çabamızın yanı sıra inşaat tamamlandığında görevde olacak yönetimin de bu kompleksi bir yaşam merkezi haline getirebilmesi için ciddi bir çalışma gerekli olacaktır.

Ali Sami Yen Stadı'nı bırakıp giderken gözü yaş dolmamış kimse olmamıştır herhalde. Bu duygusal bağın Türk Telekom Arena için oluşması belki yıllar alacak. TTArena modern standartlara uygun koşulları ile eksikliklerine rağmen Galatasaray'a yakışan bir stadyum. Bugün eksiklikler tamamlansa, bazı tatsızlıklar yaşanmasa, projelendirilmesi daha güzel yapılsa daha kaliteli bir görünüm ortaya çıkamaz mıydı, muhakkak çıkardı. Ama Avrupa ve Dünya'da Türkiye'yi en iyi temsil eden markalardan biri için tıpkı TT Arena gibi The Venue'de ciddi bir önem taşımakta. Abdi İpekçi Arena'nın Galatasaraylılar için yeri özeldir fakat, The Venue'yi özel kılacak kişiler yine bizleriz. Oraya yerleştireceğimiz kültür, orada sergileyeceğimiz güzel taraftar performansları dışarıda hem bizleri müthiş bir atmosfer olarak tanımlayacak hem de salonun deneyimini artıracak. 

The Venue, Galatasaray Spor Kulübü'nün kendine ait özel bir mabedi olacak. Futbol kültürü yerleşmiş bir takım için oturtmaya çalıştığımız basketbol kültürü ve halen üvey evlat muamelesi gören voleybol ve diğer branşlar için muazzam bir imkan oluşturacak salonumuz ileride ulaşımın biraz daha imkanlı hale gelmesi ile beraber dolu tribünler ile keyifli vakit geçirilecek eşsiz bir mekan olmak zorunda. Umarım hem bizler, hem de bu proje ile beraber kulübü yönetecek kişiler bu projeye sahip çıkabilir, Galatasaray'a muazzam bir kompleks bırakmanın yanı sıra; ileride oturmasını temenni ettiğim Ali Sami Yen Spor Kompleksi kültürünün öncüleri oluruz.

The Venue, tüm Galatasaray camiasına hayırlı olsun.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0