Galatasaray tarihinde bir ilk: Igor Tudor

Jan Olde Riekerink'in görevden alınmasının ardından geçtiğimiz hafta Galatasaray'da teknik direktörlük görevine getirilen Igor Tudor kulüp tarihi açısından bir ilke imza attı. Sarı-kırmızılı camia altında ilk haftasını geride bırakmaya hazırlanan 39 yaşındaki genç teknik adam kulüp tarihinde teknik direktör olarak görev yapan ilk Hırvat çalıştırıcı oldu. 

Kurulduğu günden bugüne geçici teknik direktörler dahil olmak üzere 16 farklı milletten 65 teknik adamın görev yaptığı Galatasaray'da bugüne kadar en çok yerli antrenörler görev yaptı. 24 farklı yerli teknik adamla çalışan takımımızda en çok görev yapan yabancı teknik adamlar ise İngilizler oldu. 11 kez takımı İngiliz antrenörlere emanet eden Galatasaray'da, tarihi başarılara imza atan Alman teknik adamların toplam sayısı ise 6 olarak dikkat çekti. Galatasaray'da görev yapan teknik adamların ülkelerinin sıralamaları şu şekilde;
  • Türkiye - 24
  • İngiltere - 11
  • Almanya - 6
  • Macaristan - 4
  • İtalya ve İskoçya - 3
  • Hollanda, Romanya, Yugoslavya, Avusturya - 2
  • Belçika, Brezilya, Bulgaristan, Polonya, Yunanistan, Hırvatistan - 1

Galatasaray'da kulüp tarihinde ilk yabancı çalıştırıcı, kurulduğu dönemlerde Bulgar sporcu Boris Nikolof olmuştu. Kulübün 13 kurucusundan birisi olan Bulgar kökenli Nikolof her ne kadar 1913 yılında kulüp üyeliğinden çıkarılsa da Galatasaray tarihinin ilk resmi maçında gol atmasının yanı sıra, kulüp tarihindeki ilk yabancı teknik adamdır. Boris Nikolof ayrıca kulübümüzün ilk kaptanı olarak tarihteki yerini almaktadır.

Galatasaray'a ilk lig şampiyonluğunu kazandıran yabancı teknik adam ise, İngiliz antrenör Horace Armitage oldu. 1904 yılında  James LaFontaine'in önderliğinde kurulan İstanbul Futbol Ligi'nin de kurucuları arasında yer alan olan Armitage, kulübümüze katılmasının ardından 1908-1911 yılları arasında teknik direktör olarak görev yapmış, bu süre içerisinde üstüste 3 sezon şampiyon olmamızda başrol oynamıştı.

*1983-84 sezonunda görev yapan Tomislav Ivić o dönem Yugoslavya Krallığı vatandaşıydı. Yugoslavya Krallığı'nda yer alan Hırvatistan bağımsızlığını 1991 yılında ilan etti.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0