Mini Seri | Rakibimiz, Strateji ve Faktörler

Türkiye'nin en büyük derbisinin ilk defa taşındığı Voleybol Kadınlar Ligi Finali'ne özel oluşturduğumuz mini serinin üçüncü ve son yazısına geldik. İlk iki yazıdan tam ters olarak bu yazıda biraz rakibimizi tanıyacağız. Fenerbahçe bu ligin en kuvvetli üç takımından biri olarak dikkat çekiyor. Gelin biraz rakibimizi, bu sezon ne yaptıklarını ve onlara karşı nasıl önlem alabileceğimize bakalım..

Fenerbahçe'nin voleybolda bu kadar büyük takım haline gelmesi çok uzun vakitlere dayanmıyor. Yaklaşık 10 yıllık bir mazi içerisinde Mehmet Ali Aydınlar'ın olağanüstü destekleri ile bütçesi yükselen takım arka arkaya bulduğu üç şampiyonluk ile büyük takım kültürünü oturttu. Uzun yıllardır Koreli yıldız Kim ve Türk Milli Takımı'nın efsane orta oyuncularından Eda Erdem'in taşıdığı takımda yine en çok dikkat edilmesi gereken iki isim Eda ve Kim olacak. Tüm takım ise; Eda Erdem, Balkestein, Young Kim, Bahar Guidetti, Ergül Avcı, Dicle Nur Babat, Melis Yılmaz, Merve Dalbeler, Meliha İsmailoğlu, Polen Uslupehlivan, Ezgi Dilik, Natalia, Nootsara, Şeyma Ercan'dan oluşuyor.

Toplamda 4 Türkiye Ligi Şampiyonluğu'nun yanı sıra 1 Dünya Şampiyonluğu, 1 Avrupa Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, 1 de Cev Cup Şampiyonluğu bulunan takım başarı sıralamasına göre ligin en iyi üçüncü takımı. Bu sezon sadece üç maç kaybederken ligi ikinci sırada bitiren takım ilk play off etabında Beşiktaş'ı geçti. Yarı finalde Eczacıbaşı ile eşleşen Fenerbahçe ilk maçı kaybettikten sonra ikinci maçta da ilk seti kaybettikten sonra iyi bir geri dönüş ile finali altın sette kazandı ve rakibimiz oldu.

Bu sezon Fenerbahçe ile yaptığımız maçların ilki Galatasaray Park'ta oynandı. Hatırlarsanız ,ilk seti aldıktan sonra ikinci sete oldukça iyi başlamış; set sonuna doğru farkı da oldukça açmıştık. Fakat setin sonunda inanılmaz hatalar yaparak o seti kaybetmiş, o moral bozukluğu ile bir daha oyuna geri dönememiştik. Deplasmanda Metro Enerji'de oynadığımız maçta ise Fenerbahçe yine baskın gelerek 3-1 galip olmuştu.

Aramızda oynanan son 10 maçın istatistiğine bakacak olursak bu maçların hiçbirinde galibiyetimiz bulunmuyor. 3 sezon önce hem erkekler hem de kadınlarda iyi diş geçirebildiğimiz Fenerbahçe'ye son sezonlarda hem erkek hem de kadınlarda bu başarıyı sağlayamamak ayrı bir istatistik. Tabii burada Fenerbahçe'nin kadro kalitesinin daha iyi olduğunu yine belirtelim. Voleybol, futboldan öte kadro kalitesinin skoru daha fazla etkilediği bir spor.

Fenerbahçe, Kim gibi belki de Türkiye voleybolunun görmüş olduğu en efektif oyuncularından birine sahip. Kaptan Eda'nın takımı nasıl taşıdığını da düşünürsek bu iki hücum gücüne azami önlemi almamız gerekiyor. Şüphesiz ki Ataman Hoca'nın Kim'in hücumlarına tıpkı Vakıfbank'ta Zhu'yu kestiğimiz gibi bir müdahalesi oldukça yerinde olacaktır. Bunun dışında, servisteki etkimiz ha keza hayati önem taşıyor. İyi bir servis rakibin rahat oynamasına engel olduğu gibi, bizim potansiyel sayımız için de altlık hazırlıyor. Manşeti zayıf oyuncuların analiz edilip o oyuncuların üzerine atılacak servislerde rakip hataya zorlanacak ve ekstra sayılar hedeflenecektir. 

Yine Vakıfbank örneğini verip bloklara gereken önemi vermemiz gerektiğini hatırlatmalı. Galatasaray genel olarak blok kuvveti ile dikkat çeken bir takım olmasa da bu şekilde başarılara bir takım ekstra performanslar ile ulaşıyorsunuz. Yine en az üç, en fazla beş maçlık bu seride konsantrasyonu önce savunma ve blok temelli sağlarsak; hücumda göstereceğimiz ortalamanın biraz üstünde bir performans bizi Fenerbahçe karşısında galip çıkartacaktır. Ve, orta oyuncumuz Sinead Jack'i daha fazla kullanmalıyız. Hızlı hücumlar ile Fenerbahçe savunmasını açmak anahtarımız olabilir.

Fenerbahçe karşısında dezavantaj yaratacak birkaç noktamız da var tabii. Birincisi ilk lig maçımızda yaşadığımız seti bitirememe sendromu. Ki eğer Vakıfbank maçlarındaki performansımızı sergileyeceksek bundan bahsetmemize hiç gerek kalmayacak. Fakat önderliğimizi koruyamamak, veya geriye düştüğümüzde oyuna olan bağı koparmak bize en büyük zararı verecek etken.

İkinci zayıf noktamız ise taraftar problemi olacaktır. Olası Vakıfbank-Eczacıbaşı eşleşmelerinde rakip takım taraftarları bizim alışkın olduğumuz dişe dokunur bir taraftar performansı sergilemeyince bizim taraftarımıza gün doğuyor; deplasman maçını bile sanki ev sahipliğimizde oynuyormuşuz gibi geliyordu. Fakat bu seride öyle bir durum yaşanmayacaktır. Özellikle iki takımın geçmişte oynadığı maçlarda yaşanan tribün olayları oldukça baş ağrıtmış olduğu için ben rakip taraftarın sahaya alınacağını düşünmüyorum.

Bir diğer zayıf nokta fikstür zaafiyeti. Ne yazık ki ev sahibi olacağımız iki maç da hafta içine denk geliyor ve maçlar saat tam 6'da. Geçtiğimiz hafta bununla alakalı eleştrilerimi içeren bir yazı yazmıştım fakat bu çok büyük bir ayıp. Tarihte ilk defa finalde karşı karşıya gelen iki kulübün maçlarını bu şekilde programlamak ne yazık ki federasyon adına oldukça talihsiz bir durum oldu. Takımımız maalesef maçlarını dolu tribünlere oynayamayacak, çünkü o saatte insanlar işlerinden yeni çıkıyor olacak.

Fenerbahçe özelinde gördüğüm zayıf noktalar ise birincil olarak Kim'in son dönemde her zamanki formundan bir kademe uzak olması; ki son maçta bunu toparladı. Bunun dışında ise Fenerbahçe taraftarının çok sevmediği bir koç olan Marcelo Abbondanza faktörü. Fakat bu faktör oyuna büyük bir etki ile tesir etmeyecektir kanaatindeyim.

Rakibimizi de kısa bir şekilde tanıyıp, şahsi fikirlerime göre izlenebilecek stratejileri belirtmiş olduk. Ayrıca yine kanaatimce yer alan avantajlar ve dezavantajlara değinip takımımız için anahtar olabilecek ufak nüanslara da yer verdik. Böylece bu mini serimizin de sonuna gelmiş olduk.

Belirtmem gerekirse, bu benim için ayrı bir gurur. Buraya kadar getirip finalde şampiyonluk ipini göğüslemek gerçekten çok önemli ama Galatasaray'ın Vakıfbank'ı devirmesi benim gözümde oldukça parlak bir başarı. Fakat bununla yetinemiyor, şampiyonluğu istiyorum. Tıpkı sizler ve takımımızdaki her oyuncunun, her teknik bireyin istediği gibi.

Umuyorum ki her şey takımımızın istediği gibi olur. Sonuna kadar savaşır, sonunda da yıllardır hasret olduğumuz o kupayı müzemize götürme fırsatını buluruz. FCNBlog olarak sonuna kadar arkanızdayız kızlar, yapabileceğinizi biliyoruz. 

Takımımıza sonsuz başarılar dileklerimizle.

Vestel Venüs Sultanlar Ligi Final Etabı 1. Maçı
Fenerbahçe - Galatasaray
27/04/2017 , 18:00
Burhan Felek Spor Salonu, Üsküdar

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0