Mini Seri | Takımımızı tanıyalım...

Galatasaray Kadın Voleybol Takımı'nın final maçları öncesi üç yazı üzerinden planladığımız mini serinin ikinci yazısına geldik. Dün organizasyon, kısa bir yakın tarih ve turnuva derecelerine değinmiştik. Bu bölümde de takımımızı kısaca tanıyacağız, oluşan kimyaya ve oyun stilimize değineceğiz.

Takım 13 oyuncudan oluşuyor. Genel olarak Centoni-Leys-Güldeniz-Seda-Gamze-Nihan-Jack-Aslı rotasyonu ile mücadele eden takımımızın yaş ortalaması 25,5 civarında. Tüm kadro genç oyuncular ile tecrübeli isimlerin karması olarak dikkat çekiyor. İlk olarak kaptanlardan Nadia Centoni ile başlamak gerek herhalde. Takımımızın skor yükünü çeken 36 yaşındaki tecrübe abidesi Nadia Centoni, 3 sezondur takımımıza kattığı enerji ile gönüllerde taht kurmuş vaziyette. Alçak gönüllülüğünden ve hırsından ödün vermeden mücadelesine devam eden pasör çaprazı takımın skor yükünü elinde tutuyor.

Hücum yükünü çeken Nadia'ya savunmada ise diğer bir kaptanımız, ayrıca da sportif direktörümüz Nihan Güneyligil yardımcı oluyor. İkili takımın hem ablalığını yaparken hem de oyunun iki yönünde de en kritik oyuncularımız olarak dikkat çekiyorlar. Nihan bu sene benim gözümde tartışmasız ligin en değerli liberosu.

Takımda smaçör olarak Charlotte Leys görev yapıyor. 28 yaşındaki Belçikalı oyuncu hücum yönü Nadia kadar kuvvetli olan bir oyuncu olmasa da savunmadaki başarısı bizim hücuma daha iyi başlangıç yapabilmemiz için çok büyük bir avantaj. Voleybol gibi, hücumdan önce savunmanın önem arz ettiği bir sporda manşetin iyi gelmesi iyi bir hücumun yapı taşı olduğu için Leys'in iki sezondur takım savunmasına verdiği katkı yadsınamaz.

Diğer smaçörlerimiz Seda ve Güldeniz ise tecrübeli Türk oyuncularımız. Genç oyuncularımız için güzel bir akademi olan takımımızda Seda ve Güldeniz gibi geçmişi büyük takımlarda geçmiş oyuncuların olması kritik anlarda takımın sayı şansını arttırıyor. İki oyuncu da hücumda etkili oynadığında fark yaratabilecek oyuncular.

Belki de en kaliteli rotasyonumuz orta oyuncu rotasyonu. Geçtiğimiz yıl Şampiyonlar Ligi'nde gösterdiği performans ile dikkat çeken Sinead Jack etkili hücum gücü ile ortada iyi performans gösteriyor. Aslı Kalaç ise hırs ve performansın canlı hali olarak taraftarın sevgililerinden biri. Bulgar oyuncumuz Ruseva ise tam bir blok canavarı. Ruseva, kritik anlarda yaptığı bloklar ile bu sezon önemli bir katkı verdi.

Takımın Barbolini döneminden kalan 2 oyuncusu Ezgi ve Gamze. 2010'da takımımıza katılan oyuncular altyapıda geçirdikleri birkaç yılın ardından A takıma yükseldiler. Gamze Barbolini döneminde Lo Bianco'nun ardında bazen şans bulsa da; Vakıfbank karşısında kaybedilen o epik yarı finalde Lo Bianco'nun sakatlığı ardından gösterdiği performans ile göz doldurmuştu. Ataman Hoca döneminde de as pasör olarak boy gösteren Gamze iyi gününde gerçekten kaliteli paslar çıkarabilen bir pasör. Ezgi ise geçtiğimiz sezonlarda fazla forma şansı bulamayan, bu sezon da tıpkı geçtiğimiz sezonlardaki gibi rotasyondaki yerini koruyan oyuncumuz.

Kalıyor genç kadromuz. Nursevil Aydınlar, Ada Germen, Işıl Öz ise takımı bu sezon tamamlayan gençler. Nursevil çok yönlü oyunu ile bazen şans bulup şansını iyi değerlendirenlerden. Ada Germen'i ise daha çok servis kullanmak için oyuna alındığında görüyoruz. Kritik sayılarda attığı önemli servislerle iyi bir silah haline gelen Ada gelecek için umut veren isimlerden. Işıl ise yedek liberomuz olarak dikkat çekiyor. Kendisini rölantiye döndüğümüz zamanlar izlesek de şu an takımdaki misyonunun kaptan Nihan'dan tecrübelerini kazanmak olduğunu düşündüğümüzde çalıştığı zaman gelecekte takıma entegrasyonu oldukça mümkün görünüyor.

Takımımızın antrenörü ise Ataman Güneyligil. Massimo Barbolini döneminde yardımcı antrenör olan hocamız tam anlamıyla bu şubenin insanı. Sıkı Galatasaraylılığı ve çalışma azmi ile özellikle benim büyük saygımı kazanan Güneyligil, taraftarın da sevdiği bir isim. Ataman Hoca'nın yardımcılıklarını ise Hakan Keçeli ve Cihan Çintay yapıyor. Yalçın Özbek ve Enes Özmert alan antrenörleri, Mert Altıntaş istatistik antrenörü. Turgay Aslanyürek kondisyoner, Dinçer Kaya fizyoterapist, Emrah Cihangir ise masör olarak görev yapmakta.

Takımı tanıdık; peki ya oyun stili? Galatasaray genç ve dinamik bir ekip. Nadia Centoni skor yükünü taşıyor gibi lanse etsek de takımımız büyük takımlar gibi hiçbir zaman tek kişinin eline bakan bir takım haline gelmedi. Bunda takım oyununun oldukça önemi var. Kazanırken böyle kazanıyoruz, kaybederken yine güzel bir takım oyunu ile kaybediyoruz. Leys, Seda ve Güldeniz'in hücumda Nadia'nın yükünü paylaşmasının yanı sıra özellikle Güldeniz ve Leys'in savunmadaki etkisi yadsınamaz. Galatasaray son beş senedir iyi savunma yapan bir ekip. Üstelik bunu yaparken blok performansı büyük takımlar seviyesine çıkamıyor. Buna rağmen bazen savunmadan inanılmaz toplar çıkıyor. Bunda Nihan Kaptan'ın ise etkisi yadsınamaz.

Takımın en kuvvetli yönü şüphesiz kenetlenmiş olması ve muhteşem savunması. Ayrıca bu özellik iyi servis attığımız bir güne denk geldiğinde kaybetmesi güç bir takım haline geliyoruz. Takımımızın ligin en iyi servis takımlarından biri olmasının avantajı önemli. Zayıf yönümüz ise bana göre orta pozisyonu biraz az kullanıyor olmamız ve blokta zaman zaman yaşadığımız düşüklük.

Bir de bahsetmemiz gereken Ataman Hoca'nın stratejisi var. Ataman Hoca'nın takımı Vakıfbank'a hazırlaması oldukça dikkatimi çekmişti. Rakibin zayıf yönünü tespit edip, o yönün üzerine oynamak oldukça etkili bir hamle oluyor; özellikle de rakip sizden kuvvetliyse. Vakıfbank'ın etkili hücum silahlarına karşı blokları iyi çalışan ve defansta daha aktif bir takım gördük. Üstelik etkili servislerle de rakibin hücum gücünü minimum seviyeye indirmeye çalıştık. Geriye düştüğümüzde oyundan kopmamamız, ufak avantajlarımızı da korumamız bizi kusursuz oyuna yönlendirdi ve Vakıfbank'ı saf dışı bırakmayı başardık.

Ve takım kimyası. Her zaman bahsederim, Ataman Hoca'dan sonra takımdaki hava iyileşti, gelişti diye. Her sezon takım içi dostluğun daha üst düzeye çıktığını görüyoruz. Bunda kemik kadronun korunması kadar genç oyuncularımızın da takımda olmasının katkısı büyük. Ayrıca takımda vurdumduymaz olarak nitelendirebileceğimiz oyuncu yok. İşte bu, birçok şeyin anahtarı haline gelmiş durumda. Takımımız Nadia, Güldeniz, Nihan ve Seda gibi sayısız başarıyı tatmış oyuncuları bulunduruyor fakat ego olmadan gençlere önderlik ederek takımın yükünü bu oyuncular çekiyor.

Aynı zamanda maç esnasında kenarda olan oyuncularımızın taraftar şarkıları ile ve kendileriyle iletişimi gerçekten muhteşem. Maç sonu takımın taraftarına koşması, selamlaması ve galibiyet de mağlubiyet de olsa hırsını yitirmemesi kimyanın tuttuğunun göstergesi. Tabii bunda antrenörlerin ve idari kadronun takıma gösterdiği özen de çok etkili vaziyette.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0