Dış Köşe | Simurg'un kortlarda hayat bulmuş hali: Roger Federer..

Simurg veya diğer ismiyle Zümrüdü Anka, bu topraklarda bilinen en meşhur adıyla Anka Kuşu. Orijinalde bir yırtıcı kuş olarak bilinir, kartal veya şahine benzetilir ancak halk etimolojisinde bu efsanevi kuşun küllerinden yeniden doğduğu en yaygın söylentilerin başında gelir. Öldüğü düşünülüp, bittiği iddia edildiğinde küllerinden yeniden doğarak en kudretli günlerine geri döndüğü söylenir. Tıpkı, tüm zamanların en iyisi 36 yaşındaki efsane Roger Federer gibi.. 2016 yılını ilk 15'in dışında tamamlayan İsviçreli raket bu yıl geride kalan 3 ayda çıktığı 3 büyük turnuvada şampiyonluğa ulaşırken, en büyük rakibi Rafael Nadal'ı bu süre içerisinde ikisi final olmak üzere 3 kez mağlup etti.

Roger Federer hiç kuşkusuz sadece tenisseverlerin değil, spor dünyasını azıcık takip edenlerin bile tanıyacağı bir isim. 1981 doğumlu İsviçreli raketin kariyerinde bugüne kadar 91 tekler şampiyonluğu bulunurken, tüm bunların dışında 2 olimpiyat madalyası bulunuyor. Tenis tarihinin en iyisi olarak gösterilen Fedex, katıldığı 2008 Pekin Olimpiyatları'nda çiftler kategorisinde altın madalyaya ulaşırken, 2012 Londra Olimpiyatları'nda da tekler kategorisinde gümüş madalyanın sahibi olmuştu. 2016 Olimpiyat Oyunları'nda yaşadığı sakatlık sonrasında 2016 yılının son 6 ayını kortlardan uzak geçiren Roger Federer, yeni yılın ilk büyük turnuvası Avustralya Açık'ta yeniden sahne aldı.

İlerleyen yaşının yanı sıra sakatlık öncesi formsuzluğu ve sakatlıktan nasıl döneceği merakla beklenirken, tüm zamanların en iyisi kendisine yakışır bir dönüş yaptı ve Avustralya'da tarih yazdı. İlk turda Jürgen Melzer, ikinci turda Noah Rubin, üçüncü turda Tomas Berdych, dördüncü turda Kei Nishikori, çeyrek finalde Mischa Zverev'i eleyen Roger Federer yarı finalde 4 numaralı seri başı Stan Wawrinka ile karşılaştı. Baştan sona büyük bir çekişmeye sahne olan karşılaşmada hemşerisini 3-2 mağlup eden Fedex adını finale yazdırırken, ezeli rakibi Rafael Nadal ile tam 6 yıl sonra (2011, Roland Garros) tekrardan finalde karşılaşacaktı. İspanyol raket karşısında 3-2 galip ayrılan Roger Federer sezonun ilk büyük turnuvası olan Avustralya Açık'ı kazanırken, kariyerinde 18. Grand Slam şampiyonluğunu elde ederek yeni bir rekora imza attı. Bu şampiyonluk aynı zamanda 2012 Wimbledon'dan sonra İsviçrelinin kazandığı ilk turnuva oluyordu. Aus Open'daki başarı bununla da bitmedi. Roger Federer tenis tarihinde 3 farklı Grand Slam turnuvasında en az 5 şampiyonluk kazanan ilk erkek tenisçi oldu.

Avustralya Açık'taki başarısının ardından sezonun ikinci büyük turnuvası olan Master 1000: Indian Wells'te sahne alan Roger Federer'in kusursuz formu devam edecekti. İlk turu bay geçen Fedex, ikinci turda Stephane Robert, üçüncü turda Steve Johnson, dördüncü turda Rafael Nadal'ı eleyerek adını çeyrek finale yazdırdı. İkinci turda Novak Djokovic'i eleyerek tüm dikkatleri üzerine çeken 21 yaşındaki Avustralyalı tenisçi Nick Kyrgios’un gıda zehirlenmesi gerekçesiyle çeyrek final maçına çıkamamasının ardından yarı finale yükselen Roger, bu turda da Amerikalı tenisçi Jack Sock'u mağlup ederek finale yükseldi. Finalde klasmanın 3 numaralı seri başı Stan Wawrinka ile karşılaşan Federer, vatandaşına bir kez daha üstünlük sağladı ve kariyerindeki 25.Master şampiyonluğuna ulaştı. Tenis tarihinin en iyisi 11 yıl aradan sonra Aus Open - Indian Wells dublesini tekrarlarken, bu turnuvada 5.kez şampiyonluk yaşayarak Novak Djokovic'e ait olan "En fazla Indian Wells kazanan tenisçi" ünvanına ortak oldu. 36 yaşındaki Roger Federer ayrıca bu başarısıyla "Masters turnuvası kazanan en yaşlı tenisçi" ünvanına sahip oldu.

Sezonun ikinci Masters 1000 turnuvası olan Miami Açık'ta sahne alan Roger Federer'in üstüste üçüncü büyük turnuvasında ne yapacağı merakla bekleniyordu. Novak Djokovic'in sakatlığı sebebiyle çekildiği turnuvanın ilk turunu bay geçen Ekselansları, ikinci turda Amerikalı rakibi France Tiafoe'yi turnuvanın dışına itti. Üçüncü turda Juan Martin del Potro, dördüncü turda İspanyol raket Roberto Bautista Agut'u eleyen Roger Federer çeyrek final turunda Tomas Berdych karşısında korttan 2-1 galip ayrılarak adını yarı finale yazdırdı. Yarı final etabında Avustralyalı raket Nick Kyrgios karşısında tüm setlerinde tie-break oynanılan son derece epik bir maç izledik ancak Roger Federer korttan 2-1 galip ayrılarak adını bir kez daha finale yazdırdı ve ezeli rakibi Rafael Nadal'ın karşısına çıktı. 2017 yılının ilk 2 büyük turnuvasında (Aus Open - IW Masters) kupayı kazanan Fedex, finalde Nadal karşısında sert zeminde 2-0 galip gelerek üçlemeyi tamamladı. Burada 11 yıl sonra mutlu sona ulaşan Federer, Masters turnuvalarındaki 26, kariyerindeki 91. tekler şampiyonluğunu elde etti.

2017 yılına ATP sıralamasında 17.sırada giren Roger Federer üstüste kazandığı büyük turnuvalarla 4.sıraya kadar yükseldi ve ait olduğu zirveye geri döndü. 2017 yılının ilk 3 büyük turnuvasında şampiyonluğa ulaşan Roger Federer, geride kalan 3 aylık süre içerisinde 20 karşılaşmaya çıktı ve sadece 1 kez kaybetti. Ekselansları mücadele ettiği Aus Open, IW Masters ve Miami Open'da şampiyonluğa ulaşırken; ATP Dünya Turu 500 Serisi kapsamında katıldığı Dubai Kupası'nda ikinci turda Rus raket Evgeny Donskoy'a kaybetti.

2017 öncesinde Roger Federer'in biyografisine baktığınızda son başarısı 2012 yılında kazandığı Wimbledon olmuş, onun öncesinde de 2011 yılında kazanılan Avustralya Açık'tan başka bir kupa bulunmuyordu. Tüm zamanların en iyi tenisçisi kariyerinin son 5 yılında büyük turnuvalarda herhangi bir başarı elde edememiş ve ilerleyen yaşının yanı sıra sakatlıklardan dönüşü, formsuzluğu, Wawrinka - Djokovic ve Murray gibi genç kuşağın yakaladığı popülarite eleştirilerin sertleşmesine sebep olmuştu. Bırakma zamanı gelmişti, kimilerine göre.. 2016 yılında yaşadığı sakatlığın ardından sezonun ikinci yarısını rehabilitasyon ile geçiren Majesteleri tüm zamanların rekorlarını kırmaya ant içmiş gibi, oyununu üst seviyeye taşıyarak geri döndü. Başlıkta da belirttiğimiz gibi, mitolojide yer alan efsanevi Simurg gibi küllerinden doğdu. Fedex bu yılın sonunda kişisel kariyerine Wimbledon ekler mi veya kariyerinde 100. kupasını elde edene kadar kortlarda kalır mı bilinmez. Ancak bilinen bir şey var ki, tüm zamanların en büyük sporcusunu izliyoruz. 5 yıl aradan sonra kazandığı kupanın teşekkür konuşmasında ilk cümlesini "Devam et Rafa, durma. Tenisin saha ihtiyacı var. Eğer teniste beraberlik olsaydı, bu maçın hakkı beraberlikti." diye kuracak kadar klas, centilmen bir sporcu.

36 yaşında yeniden kortlara hükmeden Majestelerine saygıyla.
Devam et Roger.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0