Mercek Altında: Maicon neleri değiştirecek?

Geçtiğimiz sezon ligin en çok hava topundan gol yiyen takımı konumunda bulunan ve savunmasında ciddi sorunlarla uğraşan Galatasaray, yeni sezon öncesi kadrosuna önemli bir stoper takviyesi yaptı. Gelecek yıl şampiyonluk yolunda mücadele edecek olan takımımız kariyerinde daha önce Porto ve Sao Paulo takımlarında forma giyen Maicon Pereira Roque'yi renklerine bağladı. 28 yaşındaki savunma oyuncusunun takımımıza saha içinde katabileceklerini mercek altına aldık.

Geçtiğimiz sezon savunmasında ciddi sorunlar yaşayan Galatasaray'da transfer döneminin bir numaralı gündem maddesi hiç kuşkusuz savunmaya yapılacak takviyelerdi. Sezon sonunda sözleşmesi sona eren Aurelien Chedjou ile yollarını ayıran kulübümüzde teknik direktör Igor Tudor ilerleyen yaşı nedeniyle Hakan Balta ve geçtiğimiz sezon yaşadığı sakatlık nedeniyle hazır durumda bulunmayan Koray Günter'i yeni sezonda kadroda düşünmüyor. Bu kapsamda savunmanın ortasına "lider ruhlu, mücadeleci, savunmayı toparlayacak" bir isim arayan Galatasaray, kulüp tarihine geçebilecek önemli bir bonservis bedeliyle Sao Paulo takımında forma giyen Maicon'u renklerine kattı. Kariyerinde uzun bir süre Porto'da forma giyen ve futbolseverlerin yakından tanıdığı Brezilyalı savunmacının istatistiklerine göz attığımız zaman hiç kuşkusuz geçtiğimiz sezon ciddi sorunlar yaşayan Galatasaray savunmasının toparlanmasında başrol oynayacaktır. Ancak takdir edersiniz ki, futbol basketbol gibi istatistikler üzerinden oynanabilecek bir oyundan ziyade topsuz oyunun fazlasıyla önemli olduğu bir mecra..

Geçtiğimiz sezon ligin en çok kafa golü yiyen Galatasaray'da takımın en iyi hava topuna çıkan oyuncusu maç başına 2.75 ortalama ile Semih Kaya olurken, hava topu kazanma yüzdesi %64 olan Ahmet Çalık bu alanda öne çıkan bir başka isimdi. Ancak bu rakamlara rağmen bu sezon kalesinde 17 kez duran toptan gol gören Galatasaray'ın yeni transferi Maicon bu alanda gerek maç başına hava topu kazanma ortalaması (2.62) ve gerekse hava topu kazanma yüzdesi (%72) olarak dikkat çekiyor. 1.91 boyundaki Brezilyalı savunmacının hava toplarındaki başarısının geride bıraktığımız sezonda takımdaki tüm oyunculardan daha iyi olduğunu görüyoruz.

Maicon'un öne çıkan bir başka özelliği ise, birebir pozisyonda rakipleriyle girdiği ikili mücadelelerde top kazanması ve bu mücadelelerin genelindeki başarı yüzdesi oldu. Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısından itibaren Galatasaray'da savunma tandemini oluşturan Ahmet Çalık - Semih Kaya ikilisinin top çalma ortalaması maç başına 1'in altında kalırken; Maicon için bu rakam maç başına 1.17 olarak dikkat çekiyor. Brezilyalı savunmacı ayrıca rakipleriyle girdiği ikili mücadelelerin %66'sında ayakta kalan isim olurken, Galatasaray adına bu alanda en iyi isim %55 ile Aurelien Chedjou olmuştu.

28 yaşında olmasına rağmen üst düzey tecrübesi yüksek olan Maicon, genç yaşında uzun yıllar Porto'da oynamasına rağmen mavi-beyazlı takımın savunmasında sorumluluk almaktan çekinmiyordu. Geçtiğimiz sezon kiralık olarak Sao Paulo takımına giden Maicon burada da kaptanlık bandını koluna taktı. Tomas Ujfalusi'nin ardından savunmada bir lider arayan Galatasaray bu hamleyle birlikte bu özlemini dindirmeye hazırlanıyor ancak bir başka özlemi de noktalaması söz konusu olacak. Felipe Melo'nun ardından sahada ateşli - enerjik bir oyuncu arayan Galatasaray tribünleri Maicon ile birlikte bu hasretini de dindireceğe benziyor.

Duran top zaafiyetine büyük ölçüde son vermesi beklenen Maicon, yerden ve havadan oldukça etkili. Pozisyon bilgisi, kademe anlayışıyla göz dolduran Brezilyalı stoper kayarak yaptığı müdahalelerde zamanlamasıyla öne çıkıyor. Akan oyunda ve birebirlerde rakiplerine kolay kolay geçit vermeyen Maicon sert ve agresif oyunuyla rakip forvetlerin üzerinde baskı kuruyor. Sağ ayaklı olmasına rağmen genelde sol stoper olarak kullanılan Maicon kesici özellikleri ve hiç risk almayan oyunuyla dikkat çekiyor. Uzun topları uzaklaştırmada, çalımlarla ceza alanına doğru kat eden rakiplere karşı hamle zamanlaması konusunda da oldukça başarılı. Bir stopere göre iyi sayılabilecek top hakimiyeti var. Uzun bacakları ve fuleleriyle forvet ile arasındaki mesafeyi çabuk kapatabiliyor. Tereyağından kıl çeker gibi müdahaleleri olmasına rağmen, rakip için tehlike oluşturan ve karta davetiye çıkaran sertlikleri de olmuyor değil. Kaleciye geri paslarda zaman zaman aksadığı da gözleniyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0