Bitmeyen Dert : Stoper tandemi

Galatasaray'ın son yıllardaki en büyük dertlerinden birisi, Ujfalusi-Semih tandeminden beri süre gelen ideal stoper ikilisini bulamama oldu. Bu sorunu çözmek için çok büyük paralar harcayan Galatasaray, geçen beş sezonda istediğini bulamadı.

Sürekli değişen ikililer, istenileni veremeyen isimlerle dolu geçen transfer sezonlarının ardından bu sezon Galatasaray, bu soruna çözüm bulmak için 7 milyon Euro gibi Türk kulüplerine göre yüksek bir ücretle Sao Paulo'dan Maicon'u kadrosuna kattı. Maicon kendisi için ödenen bu bedelden dolayı stoper tandeminde ilk sıraya yazılacaktır, yanında ise kimin oynayacağına gelin birlikte bakalım.

Sezon başında Galatasaray'ın nasıl bir stopere ihtiyacı var diye sorsalar cevabım, oyun bilgisi yüksek, yanındaki ismin de açıklarını kapatabilecek yetenekte bir isim olurdu ancak şu an stoper tandeminin ilk sırasında olan Maicon'un bu özellikleri barındırdığını düşünmüyorum. Bu sebeple yanındaki ismin çok büyük önemi var.

Öncelikle Brezilyalı'nın özelliklerine bakacak olursak Maicon'un hava hakimiyeti yüksek, sertlik konusunda iyi bir stoper olduğunu söyleyebiliriz. Galatasaray gibi savunmasını önde kurmak zorunda olan takımlarda ise fiziksel olarak ağır kalması büyük bir sorun teşkil ediyor. Brezilyalı stoperin oyun kurma, topu ileri taşıma konusunda da istenilen seviyede olduğunu düşünmüyorum. Bu sorunları ancak yanındaki ve önündeki isimler kapatabilir. Tandemdeki ismin önemi büyük ama ondan daha da önemlisi Maicon'un önünde oynayacak orta saha ikilisi. Hali hazırda Galatasaray'ın orta sahada büyük bir eksikliğinin olduğunu göz önüne alırsak, Maicon'un bu zaaflarını sezon boyunca bolca izleyebiliriz.

Galatasaray, şu an geniş bir stoper rotasyonuna sahip ancak nitelikli oyuncu sayısı az. Örneğin Ahmet Çalık sert ve hava hakimiyeti fena olmayan bir stoper ancak ayaklarını iyi kullanamayan, oyun bilgisi çok iyi olmayan ve ağır diye tabir edilebilecek bir oyuncu. Galatasaray seviyesinde ancak alternatif olarak kullanılabilir. Semih Kaya da keza sadece sertliği olan, kolay çalım yiyen, bolca zamanlama hatası yapan, oyun bilgisi kötü olan bir stoper. Kısacası bunları alt alta koyduğumuzda Maicon'un partneri için en ideal aday Serdar Aziz oluyor.

Serdar'ın oyun bilgisi ve çabukluğunun lig seviyesi için yeterli olduğunu düşünüyorum. Lâkin onun da sakatlık sorunu, istikrarsız oluşu soru işaretlerini doğuruyor. Serdar'ın sezon boyunca sağlam kalması mühim. Zira hali hazırdaki isimler içinde Maicon'un eksiklerini kapatabilecek tek isim Serdar Aziz. Eğer Galatasaray yukarıda belirttiğim özelliklere sahip lider özellikte bir stoper tercih etseydi Serdar'a bu kadar bağlı kalmak zorunda kalmayacaktı. Serdar'ın da ayaklarını çok iyi kullanamadığı aşikar. Bu sebeple yine bu sorunu çözecek yer orta saha oluyor. 

SONUÇ
Galatasaray'ın yıllardır süre gelen bir savunma zaafı var. Savunma kurgusunda lider stoper eksikliği vardı ancak bu zaafı çözmek için alınan Maicon'un ise lider bir stoper olduğunu düşünmüyorum. Brezilyalı'nın açıklarını kapatmak için Serdar Aziz'in sağlıklı kalması mühim. Ayrıca bu ikilinin önünde oynacak orta saha da Galatasaray'ın kaderini belirleyecek. Kısacası sarı-kırmızılıların saha içindeki bütün yolları orta sahaya çıkıyor. Serdar'ın hem sağlıklı kalması elzem olduğu gibi hem de hali hazırdaki orta saha rotasyonu ile Galatasaray'ın savunma sorunlarını çözemeyeceği aşikar.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0