Dursun Özbek gerçekten enkaz mı devraldı?

Dursun Özbek'in başkanlığında geçilen üçüncü yaz transfer dönemini ortaladık. Başkanlığı süresince yaptığı ve yapamadığı transferler ile her daim gündemin ilk sırasında yer alan Özbek'in geldiği günden bu yana yaptığı "fakir edebiyatının", transferde elde edilen gelirlere bakıldığında aslında pek de öyle olmadığı net bir şekilde görülüyor. Gelin şimdi hep birlikte bu fakir edebiyatının boyutlarına bir bakalım.

Mayıs 2015'te başkanlığa seçilen Dursun Özbek, seçim öncesinde iddialı açıklamalar yaparken; göreve geldikten sonra ise bu açıklamalar yerini yavaş yavaş "kasada para yok, enkaz devraldık" biçimine dönüştü. Galatasaray'ın mali boyutta sıkıntıları elbette var ancak elde edilen oyuncu gelirlerine bakarsak kulübün kaynak oluşturamayacak kadar da kötü durumda olmadığını görüyoruz. 

Transfermarkt.com verilerini incelediğimizde Galatasaray, 2015-2016 transfer dönemleri boyunca toplam  20.5M €'luk oyuncu satışı yapmış. Satılan futbolculardan sadece "evrakları yetiştirilemeyen" Kevin Grosskreutz, Dursun Özbek'in kendi alıp kendi sattığı futbolcu. Geri kalan 18.4M €'luk transfer gelirinin hepsinin bir önceki yönetimin oluşturduğu kadrodan olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz.

2016-2017 transfer dönemlerini incelediğimizde ise oyuncu satışından elde edilen toplam gelirin 10.4M € olduğunu görüyoruz. Elde edilen bu gelirden sadece 2.1M €'luk kısım Dursun Özbek döneminde transfer edilen Jose Rodriguez'den kazanılmış. Yani geriye kalan 8.3M €'luk transfer geliri sözde enkaz bırakan bir önceki yönetimin oluşturduğu kadrodan.

Gelelim bu seneki transfer dönemine. Daha transfer dönemi bitmedi ancak yine bugüne kadar ki futbolcu satış rakamları bize bir şeyleri gözler önüne serecektir. Galatasaray şu ana kadar oyuncu satışından 17.3M € gelir etti ve bu gelirin sadece 2.8M €'luk kısmı Dursun Özbek'in oluşturduğu kadrodan elde edilen gelir. Geriye kalan 14.5M €'luk kısım ise yine bir önceki yönetimin yaptığı transferlerin satışından kazanılmış durumda. Kısacası Dursun Özbek ve yönetimi "enkaz bıraktılar" dediği Ünal Aysal'ın oluşturduğu kadronun ekmeğini çok güzel yedi. 

Ünal Aysal'ın birçok yanlışı oldu. Oyuncu sözleşmeleri, yanlış teknik direktör seçimleri, anlamsız transferler gibi... Lâkin Dursun Özbek ve yönetimine bir enkaz bıraktığını asla düşünmüyorum. Dursun Özbek'in 3 yıllık başkanlığı süresince Ünal Aysal ve yönetiminin oluşturduğu kadrodan kazandığı toplam miktar 40.7M €. Galatasaray'ın bu 3 yıllık süreç boyunca yaptığı futbolcu satışından elde ettiği  toplam gelir ise 47.7M €. Yani Dursun Özbek'in kendisinin oluşturduğu kadrodan elde ettiği gelir sadece 7M €.

Yukarıda Dursun Özbek'in yaptığı fakir edebiyatının aslında yersiz olduğunu anlattık, şimdi ise Galatasaray'ın hangi futbolcudan ne kadar kazandığına ya da zarar ettiğine ve bu bağlamda transferde aslında hangi tip oyuncuya yönelmesi gerektiğine bakalım.

Galatasaray, bu üç transfer dönemi boyunca gelir elde ederek satış yaptığı futbolculardan Kevin Grosskreutz, Burak Yılmaz, Bruma, Alex Telles ve Jose Rodriguez'den kar etmiş. Geriye kalan Nordin Amrabat, Lukas Podolski, Cenk Gönen, Blerim Dzemaili ve Felipe Melo transferlerinde ise ya aldığına geri vermiş ya da zarar etmiş. Kar edilen oyunculara baktığımızda Burak Yılmaz transferini değerlendirirken Çin piyasasının uçuk paralar ödediği gerçeğini göz önüne alırsak edilen kârın biraz suni kaldığı söyleyebiliriz. Elde kalan Bruma, Telles, Grosskreutz ve Jose Rodriguez transferlerine bakarsak da Galatasaray'ın aslında belirli bir yaş bandındaki oyunculardan kadrosunda mutlaka bulundurması gerekliliğini çıkartabiliriz. 

Galatasaray bugün kadrosunda yeniden revizyona gitti ve bu revizyonun için gerekli parayı Bruma transferinden buldu. Önümüzdeki senelerde tıpkı geçen sezonki gibi bir başarısızlık yaşandığında Galatasaray kadroda revizyona gitmek istese; şu an Bruma transferinde olduğu gibi kaynak oluşturması mevcut kadro üzerinden zor gibi duruyor. Bu sezon transfer edilen oyuncular içerisinde en genci ve en yüksek transfer bedeli ödenen isim Belhanda. O da 27 yaşında.

Sonuç olarak Galatasaray benzer bir başarısızlık durumunda kadroyu yenilemek isterse satarak kaynak oluşturabileceği isim yok denecek kadar az. Bu sezon yapılan transferlerin hepsi başarılı olmayı mecburiyet haline getiriyor. Östersund maçında gösterilen performans ile de Galatasaray'ın başarılı olacağını düşünen taraftar sayısı bir hayli azaldı. 

Sözün özü Dursun Özbek ve yönetimi tam manasıyla bir enkaz devralmadı ancak tam manasıyla bir enkaz devretme yolunda hızla ilerliyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0