Stoperlerin Önünde Merkezin Gerisinde: Fernando

Dünya Kupası eleme maçları nedeniyle liglere verilen milli ara öncesinde Süper Lig'de ilk 3 maçını kazanarak 9 puanla zirveye kurulan Galatasaray'da yeni transferler göz doldururken, Manchester City takımından transfer edilen Fernando kusursuz savunma performansıyla öne çıktı. Igor Tudor'un taktik formasyonunda iki stoperin önünde adeta "çapa" görevi gören 30 yaşındaki Brezilyalı orta saha oyuncusu sıradan bir defansif orta saha oyuncusundan daha fazlasına imza attı.

Östersunds faciası sonrasında transfer piyasasının adeta altını üstüne getiren Galatasaray'da imza rüzgarına kapılan ilk isimlerden birisi olan Fernando, futbolseverlerin takdir ettiği hamlelerin başında geliyordu. 30 yaşındaki Brezilyalı oyuncu ikinci kamp döneminde Hertha Berlin karşısında gösterdiği 45 dakikalık performansla taraftarların ağzına bir parmak bal çalarken, Süper Lig'de geride kalan 3 maç sonunda Galatasaray adına orta sahayı adeta domine ediyor. Kusursuza yakın oyun görüşünün yanı sıra, teknik direktör Igor Tudor'un formasyonunda iki stoperin önünde iki merkez oyuncusunun gerisinde oynayan Brezilyalı oyuncu takım savunmasının yanı sıra hücuma geçişlerinde de başrol oynuyor. Porto döneminde biraz daha ofansif oynamasına karşın Manchester City'de oyunu geride oynamaya başlayan Fernando, orta alanda savunma sertliğini ve takımın agresifliğini arttırmasının yanı sıra hücuma geçişlerde zaman kaybetmeden topu ileriye taşıması - kusursuz pasları ve oyun bilgisiyle de adeta geriden joystickle takımı yönetiyor. Brezilyalı oyuncu başlayan Galatasaray hücumlarında ilk istasyon olurken, Süper Lig'de geride kalan 3 maçta takımın en çok topla buluşan ismi oldu.

Felipe Melo'nun gidişinin ardından orta alanda aradığı sertliği ve agresifliği bulamayan Galatasaray, son yıllarda merkezde ciddi sıkıntılar yaşadı. Selçuk İnan'ın freni patlamış kamyon misali yokuş aşağıya giden form grafiğinin yanı sıra tercih edilen isimlerin aranılan o bölgeyi kotarabilecek oyuncu olmaması (Jose Rodriguez, Hamit Altıntop, Tolga Ciğerci, Nigel de Jong) bu bölgenin adeta bir karadelik olmasını sağlıyordu. Galatasaray formasıyla Süper Lig'de bu sezon 3 maça çıkan ve 262 dakika sahada kalan Fernando'nun savunma becerisinin ne kadar iyi olduğu rakamlarla da ortaya çıkıyor. Bu karşılaşmalarda maç başına 4.3 top çalma - 1 pas arası - 1 top kesme/engelleme - 1 hava topu - 3 uzaklaştırma ortalamalarına ulaşan Brezilyalı yıldız oyuncunun pas ortalaması ise %91 olarak dikkat çekti. Fernando'nun en büyük özelliği ise bu paslarının %72'lik kısmının ileriye - ön alana olması.. Oyunun defansif bölümünde olmasına karşın zaman zaman rakip ceza alanına hareketlenen Fernando'nun maç başına 0.3 şut - 0.7 dribling - 0.5 adam geçme - 0.3 kilit pas - 0.3 ara pas ortalamalarına sahip olduğunu da belirtelim..

Kayseri: 93 buluşma - 75/79 pas - 2/2 top kapma - 4/8 mücadele - 5 uzaklaştırma - 1 pas arası
Osmanlı: 126 buluşma - 101/109 pas - 2/6 top kapma - 8/15 mücadele - 3 uzaklaştırma - 1 pas arası
Sivas: 81 buluşma - 61/70 pas - 4/5 top kapma - 9/12 mücadele - 1 uzaklaştırma - 1 pas arası

Igor Tudor tarafından bu sezon Galatasaray'ın takım savunmasında önemli bir rol oynayan Fernando, rakipleriyle orta alanda girdiği ikili mücadelelerin %64'ünde ayakta kalmayı başardı. Brezilyalı yıldız oyuncu ayrıca geride kalan 3 maçta takımın en çok topla buluşan ismi olurken, pas yüzdesi en yüksek isim olarak dikkat çekti.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0