Global bir futbol hareketi: Common Goal

Tarih sayfaları 4 Ağustos 2017’yi gösterdiğinde, Manchester United forması giyen İspanyol hücum oyuncusu Juan Mata, “Umarım ki başlattığım bu proje küçük çaplı da olsa dünyayı değiştirir.” cümlesi ile ümit ettiği Common Goal hareketinin startını verdi. Bu hareket ne işe yarar mı diyorsunuz? Oldukça basit. Mata bu hareket ile futbolcuların, gelirlerin %1’ini futbol yardım kuruluşları için bağışlamasını ümit etmekte.. 

Mata yazdığı açıklamada 2012-2013 Şampiyonlar Ligi finaline geri dönüş yapmış; Bayern’in attığı golden sonra Drogba ile nasıl cesaret topladıklarını açıklayan oyuncu maç sonunda kupayı kazandıktan sonra sevinen arkadaşlarına baktığında ise hissettiği duyguyu şöyle özetlemiş; “Etrafıma baktığımda Çek bir kaleci, Brezilyalı ve Sırp savunma oyuncuları, Gana, Nijerya, İspanyol, İngiliz ve Portekizli orta sahalar ve Fildişili muhteşem bir forvet. Dünyanın dört bir noktasından farklı dilleri konuşan, farklı kültürlerde yetişmiş, farklı savaş ortamlarını görmüş insanlar ortak bir amaç doğrultusunda toplanmış ve mücadele ediyorduk.” 

Mata, “Bu iş için bir araya gelip mücadele vermek benim için o kupayı kaldırmaktan çok daha değerliydi.” diye belirttiği o güzel duyguyu gençliğine dönerek ailesinin kendisine nasıl destek verdiğini ve kendi şansını tarif ederek desteklemiş. Bunun akabinde ise kendisine verilen şansı, aile desteğini elde edemeyen çocukların ise bu desteği görebilmeleri için bu şekilde bir proje başlatmaya karar vermiş. Futbol, çocukların bir çoğunun üzerine hayaller kurduğu belki de dünyanın ortak bir noktada buluştuğu, ortak dili konuştuğu nadide şeylerden biri.. Bu hayallerin gerçekleşmesi için ise bu profesyonellerin kazandığı miktarların %1’i kulağa küçük bir miktar gibi gelse de çocuklar için çok şeyler ifade edecektir. Bugüne kadar Mata haricinde Giorgio Chiellini, Dennis Aogo, Mats Hummels gibi sporcuların desteğini alan proje ayrıca meşhur kadın futbolcu Alex Morgan tarafından da destekleniyor. Ayrıca projeye bir de teknik direktör katılmış. Bu isim ise yükselişi herkesçe bilinen Julian Nagelsmann. 

Mata’nın bu projedeki kurucu ortağı ise Jurgen Griesbeck. Griesbeck’in Kolombiya Medellin’de zamanın Kolombiya kaptanı Andres Escobar’ın Dünya Kupası’nda kendi kalesine attığı gol yüzünden kaybetmelerine sebep olan maçtan altı gün sonra otoparkta öldürülmesi olayından etkilenmesi kendisinin futbolun birleştiriciliği üzerinde çalışmasına etken olmuş. Griesback, Kolombiya’da “Barış için Futbol” adlı organizasyonu başlatmış. Bugün ise kendisi bu projede Mata’nın yanında yer alıyor.

“Bu geri dönüşü çok büyük olacak bir yatırım. Gelişmemiş ülkelerdeki birçok insanın bu topluluğun içinde aktif olarak rol almasından bahsediyoruz. Bu insanların çoğu futbola aşık. Bu proje ile yüksek sayıda para toplayıp oldukça akıllı bir yatırım yapabiliriz” diyor Griesbeck.

İki Premier lig oyuncusunun da bu oluşuma katılacağı haberi durulurken oldukça güzel bir haber daha geldi. Common Goal’in 6.farklı ülke ve 10.katılımcısı Fenerbahçe’nin savunma oyuncusu Hasan Ali Kaldırım oldu. Bu mükemmel haber hakkında Mata “Umuyorum bu haber Türk futbolseverleri bizim arkamızda duracak bir şekilde cesaretlendirir. Hasan’ın ekibe katılmasından dolayı çok mutluyum.” açıklamasını yaparken Hasan Ali Kaldırım’ın yorumu ise “Türkiye futbolun en dolu dolu yaşandığı ülkelerden biri. Bu oluşumu takip ediyordum, destek veren ilk Türk olmaktan da gurur duyuyorum ve bu eşsiz takımın bir parçası olacağım için çok heyecanlıyım. Umarım Türk futbolseverler bu destek için bana katılım gösterirler.” şeklinde oldu.

Futbol, eğer büyük konuşacak olursak spor; çocukları, çocuklarımızı şiddet, kötü alışkanlıklar, ümitsizlik ve mutsuzluktan kurtaran nefis bir araç. İmkanlar dahilinde çocuklarımızı spora yöneltmek hem bizim, hem de onların yaşamı için oldukça büyük bir adım. Fakat imkanı olmayan, henüz gelişmemiş ülkelerde spor bazen bırakın izlenip oynanarak keyif alınan bir olgu olmayı; tanınmayan bir tabir bile olabiliyor. İşte bu doğrultuda başta Juan Mata ve Jurgen Griesbeck’i tebrik etmek gerekir. Ardından ise Hasan Ali Kaldırım’a bu düşünceli davranışından ötürü tebriklerimizi sunmak bizim de boynumuzun borcu. Bu tarz güzel oluşumların ise daima arkasında olduğumuzu belirtiriz.

Common Goal 
www.common-goal.org
@CommonGoalOrg

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0