Soru-Cevap | "Bu proje iyi bir başlangıç oldu"

Hepimizin malumu genç oyuncularımızı altyapıdan A takım seviyesine çıkartmakta yaşadığımız güçlükler. Türkiye Basketbol Federasyonu da bu soruna çözüm üretmek amacıyla yeni bir proje üretti, Basketbol Gençler Ligi. Biz de altyapıyı yakından takip eden Ömür Özcan ile Gençler Ligi'ni konuştuk. Keyifli okumalar... 

Uzun süredir gençlerimizin altyapıdan A takım seviyesine geçişini sağlayamıyorduk, TBF'nin Gençler Ligi projesi bu soruna çözüm olur mu?
Öncelikle Türkiye Basketbol Federasyonuna bu güzel proje için teşekkür etmemiz gerekiyor. Elbette sadece Gençler Ligi projesi geleceğimizi kurtarmayacak. Birçok önemli konunun ve birçok önemli detayın hala gözden geçirilmesi gerekiyor. Fakat yine de bir yerden başlamak gerekiyordu. Bu proje de iyi bir başlangıç oldu. 

Bu proje genç oyuncularımızın için çok önemli. Daha fazla maç yapacaklar, daha fazla tecrübe kazanacaklar ve işin içinde çok daha fazla olacaklar. Ancak şöyle bir detay daha var. Yetenek olarak bu ligin üstünde olan gençlerimiz de var. İşte onlar için Gençler Ligi’nin pek yararlı olacağını düşünmüyorum. Bu tarz oyuncuların üst seviye basketbolda çok daha fazla yer alması gerekiyor. İşte burada da fiziksel ve zihinsel gelişim ön plana çıkıyor. Yani kısacası genç oyuncularımız kendi kaderlerini yine kendileri belirleyecekler.

İlk hafta maçları geride kaldı ve gördük ki bu ligde rekabet fazla olacak. Oyuncuların daha sert maçlar oynaması ve daha fazla sorumluluk alması gelişimleri açısından kritik. Sence bu seviye lig boyunca devam eder mi?
Basketbol Gençler Ligi’nin açılış maçını canlı izleme fırsatı bulmuştum. O karşılaşmada TOFAŞ ile Beşiktaş kozlarını paylaşmıştı. Bilindiği üzere altyapı basketbolunda sertlik derecesi oldukça düşüktür. Çünkü çoğu genç oyuncu temastan ve darbeden pek hoşlanmaz. Zaten bu sorunu aşan oyuncular A Takım seviyesine bir adım daha yaklaşırlar. Evet, ligdeki sertlik derecesi fena değil, çekişmeli maçların sayısı arttıkça bu sertlik oranı daha da artacaktır. Fakat yine de bana göre yeterli değil. Genç kardeşlerimizin sert darbelere karşı daha dirayetli olması gerekiyor. Tabii mental anlamdaki gelişimi de göz ardı etmemeliyiz. Ancak bu şekilde gençlerimizi A Takım seviyesine biraz daha yaklaştırabiliriz.

Bu ligin amacı temelde genç oyuncularımızın gelişimine katkı sağlamak. Aynı ölçüde koç yetiştirme konusunda da önemli bir proje olarak görebilir miyiz Gençler Ligi'ni?
Öncelikle şunu belirtelim. Bu ligde yer alan tüm takımlar bu projeye çok değer veriyorlar. Bunu sahaya çıkarken giydikleri takım elbiselere bakarak bile anlayabilirsiniz. Ayrıca takımların başında oldukça tecrübeli isimler var. Galatasaray’ın başantrenörü Hasan Serbest, TOFAŞ antrenörü Erhan Toker, Darüşşafaka Genç Takım koçu Yakup Sekizkök bu isimlerden sadece bazıları. İşte böyle tecrübeli antrenörlerin yanında çalışan asistan koçlar için de Gençler Ligi oldukça önemli. Kendilerini geliştirebilmeleri için bundan daha iyi bir fırsat olamaz.

İlk hafta sonunda projede senin gördüğün eksiklikler neler? TBF projenin uygulanması açısından birçok kolaylık sağladı ama lig boyunca uygulamada çeşitli sorunlar çıkar mı sence?
Organizasyonda ilk iki haftayı geride bıraktık. Bir-iki karşılaşmayı da canlı olarak takip etme fırsatı buldum. Açıkçası şu ana kadar organizasyon gayet iyi gidiyor. Takımların lige olan yaklaşımlarını beğendiğimi itiraf etmeliyim. Ayrıca her karşılaşmadan canlı istatistiklere ulaşabiliyoruz. Bu da önemli bir detay. 

Uzun vadede ise bir iki tatsız durum yaşanma ihtimali var. Gençler Ligi esasları açıklanırken takımların tüm deplasman masraflarının ve yol masraflarının TBF tarafından karşılanacağı belirtilmişti. Eğer bu konuda bir pürüz yaşanmazsa, her anlamda çok güzel bir yıl bizleri bekliyor olabilir.

Hepimiz biliyoruz ki bizim ülkemizde yöneticiler oyuncu gelişimindense alınacak kupaları daha mühim görüyor. Bir süre sonra kulüplerimiz ligin amacından sapıp başarı yarışına kalkışırlar mı?
Güzel bir noktaya değindiniz. Açıkçası ben de bundan korkuyorum. Tabii ki başarılı olmak, kupa kaldırmak her takımın hakkı. Ancak daha önemli bir hedef varsa o da genç oyuncularımızı A Takım seviyesine çıkartmak. Tüm takımlarımızın bunun için çalışması gerekiyor.  Ayrıca asıl amacı oyuncu yetiştirmek olan kulüpler zaten yolun sonunda madalya yarışının en ön sıralarında oluyorlar. Projemiz güzel, lütfen bu projeyi amacından saptırmayalım ve asıl hedefimize konsantre olalım!

Biraz da Galatasaray U-18 takımından bahsedersek, ileride A takım seviyesine çıkacak kimler var sence kadroda? Bu çocuğu mutlaka takip etmelisiniz dediğin isimler kimler?
Galatasaray, altyapı basketbolu anlamında geçtiğimiz yıl çok önemli bir yapılanmanın içerisine girdi. Altyapının başına Hasan Serbest getirilmişti. Hasan Serbest’i yıllardır tanıyan ve takip eden bir insanım. Altyapı Milli Takımları ile çok önemli başarılar kazanmış, harika bir insan. Aynı zamanda da şu an Galatasaray Genç Takımı’nın başantrenörü. Sezonun ilk maçında, Muratbey Uşak karşısında çok önemli bir galibiyet aldılar. Çünkü o karşılaşma ile birlikte gençler ilk kez deplasman yolunu görmüş oldu. Onlar adına iyi bir tecrübeydi. İkinci hafta ise Sakarya BŞB karşısında rahat bir galibiyete imza attılar. Oynayacakları karar karşılaşmaları ile birlikte Galatasaray hakkında daha net tespitlerde bulunabiliriz.

Oyuncu bazında değerlendirecek olursak da takımın en önemli potansiyeli Serkan Aydın. Serkan, 2000 doğumlu bir guard. Gelişime açık fiziği ile dikkat çekiyor. Zaten zaman zaman A Takım’da da yer aldığı için dikkatinizden kaçmamıştır. Serkan Aydın haricinde de Kerem Utku Karabacak ve Mehmet Utku Tuğsal ikilisi sezona oldukça iddia başladılar ve bu ligde iyi işler yapabilirler. Uzun pozisyonunda yer alan Arjin Şahin ve Serhat Tüzinoğlu ikilisi ise diğer önemli isimler. Bu iki oyuncu da henüz 16 yaşında. Arjin Şahin mobil bir uzun olarak dikkat çekiyor. Serhat Tüzinoğlu da oldukça yetenekli bir genç. 

1 yorum:

  1. merhaba emeginiz için teşekkürler,yalnız tüm genç takımları bayan erkek,yaş,pozisyon boy ve özellikleri ile tanıtan bir yazı bekliyoruz sizlerden.

    YanıtlaSil

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0