Analiz: Duran top kurgusu..

Süper Lig'de 11 hafta geride kalırken rakip filelere 26 gol bırakan Galatasaray bu gollerin 6'sını duran toptan kaydetti. Igor Tudor'un öğrencileri geçtiğimiz hafta Gençlerbirliği karşısında sahadan 5 gollü galibiyetle ayrılarak bu sezonun en golcü performansını sergilerken oyun içerisinde rakip kalede tehlike yaratabilecek duran toplardaki kurgu dikkat çekti. Brezilyalı stoper Maicon attığı golün yanı sıra bir pozisyonda da üst direğe takıldı.

Geride bıraktığımız sezondan itibaren kalesinde gördüğü gollerin çok büyük bir kısmını (yaklaşık %80 oranında) duran toptan yiyen Galatasaray bu sezon savunma performansını yukarıya çekerken, Maicon - Serdar ikilisinin hava toplarındaki başarısıyla birlikte bu sayıyı azami seviyeye indirmeye başladı. Süper Lig'de geride kalan 11 maçta kalesinde 9 gol gören ve bunların 5'inde duran toptan yiyen Igor Tudor'un öğrencileri, savunmada duran toplardaki başarısızlığını hücumda aynı şekilde etkili olarak tolere etmeye çalışaıyor. Galatasaraylı oyuncular bu sezon attığı gollerin %23'ünü duran toptan kaydederken, 3 kez de penaltıdan gol sevinci yaşadı. Açık oyunda bu sezon 17 gol atan takımımızda geride bıraktığımız hafta sonu oynadığımız Gençlerbirliği maçında duran toptaki varyasyonlar dikkat çekti.

Bariz bir şekilde çalıştığı anlaşılan ve duran top kurgusu olarak adlandıracağımız pozisyonda Fernando rakip savunmacılara basketbolda gördüğümüz şekilde perdeleme yaparken, ön direk ve altı pasa doğru hareketlenen oyuncu (ki en iyi kafa vuran Eren ve Maicon) yükselerek vuruş yapıyor. Gelin hep birlikte inceleyelim.. (Dipnot: Orjinal boyut olan 1900 * 300 piksel görüntü için resmin üzerine tıklayınız)

DAKİKA 30, ÖNCE DİREK!
Gençlerbirliği karşısında 6.dakikada Mariano'nun golüyle öne geçen Galatasaray bu golün ardından kalesinde bazı pozisyonlar vermesine karşın rakip kalede ikinci golü arıyordu. Karşılaşmanın 30.dakikasında kazanılan serbest vuruşta Younes Belhanda topun başına geçerken, Faslı yıldızın ceza sahasına kestiği ortaya yükselen Maicon nefis bir kafa vuruşuyla topu kaleye göndermişti ancak top üst direkten patladı. Ancak bu pozisyonda dikkat çeken bir detay var. Belhanda serbest vuruşu kullanmadan önce Fernando ceza sahası ön çizgisinde ilk olarak ofsayt pozisyonunda bulunuyor. Belhanda vuruş yapmadan önce Brezilyalı oyuncu birkaç adım geriye gelerek Maicon'a adam markajı yapan rakip takım oyuncusunun pozisyonunu bozarak (basketboldaki perdeleme misali) Brezilyalı stoperin bomboş durumda kafa vuruşu yapmasını sağlıyor. Maicon'un altı pasa yakın bir noktadan yaptığı kafa vuruşu direkte patlayıp, dışarıya çıkmıştı.

DAKİKA 43, BU SEFER GOL!
Konuk takım karşısında 1-0 önde olmasına karşın savunmada zaman zaman açıklar veren Galatasaray farkı açmak için rakip kaleye yüklendiği sıralarda 13 dakika evvel kullandığı serbest vuruşa hemen hemen aynı noktadan bir serbest vuruş daha kazandı. Topun başındaki isim yine Belhanda'ydı ve hemen hemen aynı dizilişle Galatasaraylı oyuncular rakip ceza alanındaki yerini aldı. Faslı yıldız serbest vuruşu kullanmadan ceza sahası içerisinde yerini almaya çalışan Fernando, topsuz oyunda Eren Derdiyok ve Maicon'un adam markajındaki rakiplerine perdeleme yapmak için ceza sahası çizgisi üzerine çıktı. Eren'in rakibine perdeleme yapan Brezilyalı orta saha oyuncusu Maicon'un adamının da perdeye takılmasını sağladı ve vatandaşına 1-2 adımlık zaman kazandırdı. Eren Derdiyok bomboş pozisyonda altı pasın üzerinde topa hareketlenirken 1 metre gerideki Maicon müsait pozisyonda kafayı vurdu ve topu ağlarla buluşturdu.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0