Onur ve ahlak..

Türk futbolunun en büyük sorunu hiç kuşkusuz hakemler.. Oyuncu yetişmesi veya yetişen oyuncunun profesyonel kariyerinde yapacağı tercihler eğitilebilir, yatırımla çözülebilir konular arasında görünüyor. Her ne kadar yıllardır yapamasak da.. Ancak futbolu yöneten, yönetecek olan veya karar merkezinde bulunan şahısların artniyetli olmasının önüne geçilmesi yatırımla yada eğitimle olabilecek bir şey değil. Bunun en güzel örneği, Galatasaray - Fenerbahçe arasında oynanılan U17 kategorisindeki derbinin hakemi Onur Mert gibi.

2 hafta önce A takım kategorisinde oynanılan derbinin hakemi Cüneyt Çakır verdiği (aslında vermeye yüreğinin yetmediği) kararlarla derbiye damgasını vururken, bugün U17 kategorisinde bir başka derbi Dereağzı'nda oynandı. U17 Elitler Ligi'nde normal sezonun 9.haftasında karşı karşıya gelen ezeli rakiplerin mücadelesine ne alınan skor ne de ortaya konulan oyun damgasını vurdu. Karşılaşmanın hakemi Onur Mert, mücadelenin 29.dakikasında 2001 doğumlu oyuncumuz Mustafa Fettahoğlu'na Fenerbahçeli genç oyuncu Gürkan Başkan'ın yaptığı müdahalesine sarı kart göstermekle yetindi. Sosyal medyadaki hesabında fanatik derecede Fenerbahçe taraftarı olduğu anlaşılan ve toplantıda gördüğünde "ağabey" diyerek yanına giderek fotoğraf çektireceği diğer hakemlere de hakaret edebilecek düzeyde azılı bir taraftar olduğunu görebiliyoruz. Karate ve tekvando sporları haricinde, dünyanın herhangi bir ülkesinde "oyundan ihraç" olarak sonuçlanması gereken pozisyon Fenerbahçeli fanatik bir hakemin, adına ve soyadına tam zıt bir şekilde yaptığı ahlaksızlıkla birlikte tüm branşlarda "uyarı" anlamına gelen sarı kart ile geçiştirildi.

U17 takımlarında genel itibariyle 2001 ve 2002 doğumlu oyuncular oynar. Kontenjandan dolayı da 2000'li bir kaç oyuncu bulunur. 16 yaşında bir oyuncunun rakibine topla hiç bir alakası olmadan bu şekilde bir faul yapması tabii ki kabul edilemez. Tabir-i caizse adam öldürmeye gelen bir uçuştan bahsediyoruz, ki topla veya oyuncunun top sürdüğü ayakla bir alakası da yok. Direkt olarak dize atılmış bir uçan tekme olarak adlandırabiliriz. Pozisyon dördüncü hakemin yaklaşık 2 metre önünde, maçın orta hakemi ve yan hakeminin de net olarak görüş mesafesinde olan bir pozisyon. Ancak futbolu yönettiğini zanneden ahlaksızlar bu pozisyonda "oyun kuralları içerisinde" olarak yorumladılar. Onursuzca. Korkça. Ahlaksızca. 

Eğitilmesi ve öğretilmesi gereken yaş düzeyinde olan futbolcuların oynadığı kategoride böyle bir sertliğe izin veren, bu hareketi cezalandırmaktan korkan bir şahsın "hakemim ben" diye ortalıkta gezmemesi gerekiyor. Yada daha farklı bir tabirle, federasyon tarafından hakemlik lisansının iptal edilmesi gerekiyor. Bir başka alternatif ise, kendisini hakem zanneden bu arkadaşın bir an evvel düdüğünü asması gerekiyor. Eğer çalamayacaksanız, ağzınıza almayın!

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0