Dört Köşe | Ilgaz Çınar: Acil eylem planı yada Tolga'ya güvenecekler..

FCN Blog'un kendine has konsepti olan Dört Köşe'de bu hafta Osmanlıspor maçını ve Ndiaye'nin Stoke City'e transferini A Spor ve Lig Radyo yorumcusu Ilgaz Çınar ile konuştuk. Keyifli okumalar.. 

Galatasaray, Osmanlıspor karşısında kazanmasına rağmen oynanan oyun insanları çok memnun etmedi. Siz Galatasaray'ı, Osmanlıspor maçında nasıl buldunuz?
Oyunu sadece bir tarafa göre yorumlamamak gerekir. Oyun, rakibin gözünden de okunduğu zaman değer kazanır. En azından benim görüşüm bu şekilde. Osmanlıspor, Galatasaray'ı merkeze yönelterek sıkıştırıp, burada kazandığı topları direkt paslarla ilerideki atlet hücumcuları ile buluşturarak skor bulmak niyetindeydi. Kısmen de bunu başardıklarını ve Galatasaray takım savunmasını zorladıklarını söylememiz lazım. Genele baktığımızda ise, Galatasaray'ın istediği pozisyonları bulduğu aşikar. Feghouli'nin golüne kadar geçen süreçte Galatasaray, Tolga ve Feghouli ile kale önünden pozisyonlar buldu. Oyunu Mariano, Rodrigues kanadına çevirdiğinde etkili hücumlar da geliştirdi. Ne zaman Osmanlıspor'un istediği oldu, kalesinde tehlikeler de yaşadı. Bu tehlikelerin oluşmasında Galatasaray defansının "high - line" yani defansını rakip sahada kurmasının da etkileri vardı. Ben oyun kurgusuna çok da olumsuz yaklaştığımı söyleyemeyeceğim.

Kayserispor maçında eleştirilen Denayer, Osmanlıspor maçında sahanın en iyi isimlerinden biriydi. Sizin Denayer hakkındaki görüşleriniz nedir? Sizce Denayer, Galatasaray'da ilk 11 çıkabilecek bir isim mi?  
Kayserispor maçında Denayer bazı pozisyonlarda bir stoperin yapmaması gereken hatalar yaptı, bir stoperden beklenen hamleleri ise yaptı. %50 - 50 oynadı diyebiliriz. Osmanlıspor maçında ise bir stoperden ekstra müdahaleleri maçın başında yaptığını gördük. Henüz 2.dakikanın içindeyken gelişen Osmanlıspor hücumunda pasın rotasına girerek hücumu kesmesi, maçın başında oluşacak olağan krizi önledi. 27. dakikada engellediği şut ve ilk yarının uzatma dakikalarında ayakta kalarak Serdar'ın ayak hareketlerine göre şut açısını kapatması oldukça olumluydu. Denayer'in tercih edilme sebebine gelince; stoper ikilisinde aranan "hız-denge" uyumu bence.. Denayer, denge stoperi Maicon'u tamamlayan hız özelliklerine sahip olduğu için tercih ediliyor. 

Badou Ndiaye'nin Stoke City'e transferi an meselesi. Galatasaray'ın Ndiaye'yi kaybetmesi şampiyonluk şansını nasıl etkiler, takımda onun eksikliğini doldurabilecek bir isim var mı?
Ndiaye'den skor olarak Osmanlıspor performansını beklememek gerek. Osmanlıspor'un Mustafa Reşit Akçay dönemi oluşturduğu kompakt yapıda Badou hücumun önemli parçasıydı. Galatasaray'da ise oyun kurgusu aynı değil. Badou, Kayserispor maçının 90.dakikasında topu en kısa sürede rakibin sahasına taşıyan isimdi. Bu işi yapabilecek ikinci bir oyuncu yok. Stoke City transferi gerçekleşir ise, Galatasaray ya acil eylem planını -ki var ise- devreye sokacak ya da o bölgeyi Tolga'ya güvenerek dolduracak. Bu ne kadar efektif olur bilmemekle beraber, oyuncunun da söz sahibi olacağı bir durum. Siz satmak istemeseniz de, oyuncu İngiltere hayalini gerçekleştirmek isteyebilir. Bu da gayet insani bir durum/tercihtir. 

Galatasaray'da bir sol bek sorunu olduğu aşikar. Bu mevkide oynayan Latovlevici'ye taraftarın tepkisi bitmiyor. Latovlevici'nin performansını nasıl buluyorsunuz ve size göre Transfer yapılmaması durumunda bu mevkide kim oynamalı?
Sezon başı Asamoah üzerinde yoğunlaşıldı. Transfere kesin gözüyle bakılırken, Galatasaray'ın dışında gelişen durumlar, transferin bitmesine engel oldu. Scout ekibi ve profesyonellerin muhakkak bir "B" planı vardı bence lakin son güne kadar olan ısrar sebebiyle istenilen özelliklere sahip sol bek alınamayınca, Latovlevici geldi. Genel olarak bakıldığında Asamoah'a bel bağlamak hata mıydı? Üzerinde oldukça tartışabileceğimiz ama benim "evet hataydı" dediğim bir durum. Latovlevici geçen sezon Karabükspor'da bir sol bekten daha fazlasıydı. Takımın oyun kurucusu gibi oynuyordu. Burada Karabükspor kurgusundan bahsetmemiz gerekiyor. Tudor, stoper Barış'a oyun içinde 40-50 metrelik toplu/topsuz özgürlük tanırken, Skulasson Barış'ın bölgesine kayıyor ve Latovlevici set oyununda pas yapabileceği ekstra bir oyuncu buluyordu. Oradaki bu riskli kurguda, Latovlevici savunma sıkıntıları pek göz boyamıyordu zira hücundaki etkinliği, izleyenler üzerinde illüzyon yaratmıştı. Galatasaray'da ise durum tam tersi. Hücum organizasyonları bir değil, bir kaç oyuncu üzerinden geliştiği için, Latovlevici'nin var olan durumu sırıtıyor ve tepki çekiyor. Fatih Terim son maçta bu sıkıntıyı analiz ettiğinden sebep, Selçuk ve Tolga'yı dönüşümlü olarak defans arasına sokarak, Latovlevici'yi Galatasaray sahasındaki aksiyon alanlarından uzak tuttu ve sıkıntıyı en aza indirgemeye çalıştı. Transfer yapılmazsa şu olabilir; Fatih Terim dörtlü olarak gösterdiği savunma formasyonunu tıpkı 98-200 arasında olduğu gibi gizli üçlüye döndürerek, Paok'ta üçlü kurguda sol tarafı 70 metre kullanan  Rodrigues'ten de faydalanabilir. Bu tabi ki benim çıkarımım. Fatih Terim inat edip, kısa sürede olumlu performans da alabilir Latovlevici'den. Bekleyip göreceğiz. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0