Mustafa Cengiz: Açık ve şeffaf bir yönetim vadediyorum

Galatasaray Spor Kulübü Divan Kurulu'nun Ocak Ayı Toplantısı Gayrettepe Dedeman Otel’de gerçekleşti. Galatasaray Spor Kulübü Başkan Adayları'nın Divan Kurulu'na açıklamada bulunabileceğini belirtmesinin ardından kürsüye önce Galatasaray Spor Kulübü Başkan Adayı Mustafa Cengiz geldi. Açık ve şeffaf bir yönetim vadediyorum diyen Mustafa Cengiz'in açıklamaları şu şekilde..

MADEM ER MEYDANI AÇILDI, BEN ER MEYDANINA ÇIKARIM
İstediğiniz kadar tüzük ve yasaya uygun görünse de, baskın seçim ötesi bir seçim oldu. Bunun hukuki boyutlarıyla uğraşmıyoruz. Madem er meydanı açıldı, ben er meydanına çıkarım. Burayı akademik bir sempozyum havasına da sokmak istemiyorum; kısa dokunuşlar yapmak istiyorum hafızanıza ve beyninize... Benim bütün geçmişim açık. Yaşantım boyunca hazır ya da kurulu bir iş almadım. Gerek kamuda, gerek özel sektörde sıfırdan aldım, her şeyi kendim yapmak durumunda kaldım. Bu çok istenen bir durum mu, değil ama benim kaderim bu.

AÇIK VE ŞEFFAF BİR YÖNETİM VADEDİYORUM
Ben açık ve şeffaf bir yönetim vadediyorum. Asla yalan söylemem, boş vaatlerde bulunmam. Vaatlerin maliyeti sıfırdır. “Şunu şöyle yapacağım, bir yılda hanlar ve kervansaraylar yapacağım, şunu yaptım ve yapacağım” şeklinde söylemlerde bulunmayacağım. Bulunursam uyarabilirsiniz. Ben üç buçuk dönemdir tüzük tadil komisyonu üyesiyim aynı zamanda. Biliyoruz ki, bu yönetim 3,5 yıllık olamaz, şarampole düşüştür bu, teker kaymıştır artık. “Mayıs'ta şampiyon olsak bile seçime gideriz” dedim. Bunu tekrar söylüyorum. Sözümüz zaten senettir. Veremeyeceğimiz söz ağzımızdan çıkmaz. Bizim için Divan'ın özel bir yeri vardır... Desteğinizi almak için değil, bundan da emin olun.

GALATASARAY'I BİR SİSTEME OTURTACAĞIM
100 günümüz hatta efektif olarak 75 günümüz var. Ben her şeyi hallederim, Sportif AŞ’yi kara geçiririm gibi afaki söylemlerde bulunmam. Ben yutabileceğimden daha büyük bir parçayı da ısırmam. Ben ne yapabilirim? Üç şey yaparım... Kısa ya da uzun vade demeyeceğim. Mali, idari ve sportif üç bağlamda çalışmalar yapacağım. Öncelikle Galatasaray'ı bir sisteme oturtacağım. Galatasaray'ı bütün kurumları, çalışma tarzıyla, endüstri haline gelen sporuyla… Zira Galatasaray sadece futbol kulübü değildir, spor kulübüdür... 1400 kusur sporcu ve 800'e yakın personelle birlikte çalıştırıyoruz. 13 branşta faaliyet gösteriyoruz.

ÜÇ YILDA GALATASARAY İKİ KAT BORCA GELDİ
Mali olarak bağımsız bir denetim şirketine koordinatlarımızı bulduracağız. Mali olarak enlemimiz, boylamımız ve derinlik boyumuz ne? Bunun bedelini de cebimden ödeyeceğim. Galatasaray’ın koordinatlarını tespit edeceğiz. En büyük sorunumuz borç yönetimi. Üç yılda Galatasaray iki kat borca geldi. İhale edilen Riva projesinden 508 milyon TL'lik bedeli kırdıktan sora bile finansal borçlarımız düşmedi, hatta TL bazında arttı. 

Mali durum tespiti sonrası borçları yapılandırmamız gerekir. Özellikle döviz bazındaki borçları TL bazına çevirmemiz lazım. Riva ile Florya'ya gelirsek; bunlar elimizdeki iki aset... Süreç henüz bitmedi. Mutlaka değerli bir sözleşmedir. Yönetim Kurulu ve Sayın Dursun Özbek'e güveniyorum ama o projeyi daha iyi hale getirmemiz gerekir. Açık ve net hesap yapalım. Devletimizle oturarak devletin de Galatasaray'ın da kazanacağı şekilde gözden geçirmemiz gerekir. “Florya ile Riva'yı ayırın” dedik ama mümkün olmadığını söylediler. Florya pırlanta bir arazidir. 133 milyon dolarlık bir geliri olmasını tahmin ediyoruz. Bunu incelettik. Riva artı Florya'yı en az 600 milyon dolar seviyesine çıkarmak için devletimizle tekrar oturup konuşacağız. 

BASKETBOL AŞ VE VOLEYBOL AŞ'Yİ KURACAĞIZ
Mali olarak üzerimizde adı amatör ama kendisi profesyonel şubelerimiz var. Basketbol ve voleybolu mutlaka ayırmamız gerekir. Basketbol AŞ ve Voleybol AŞ’yi kuracağız. TL bazında yıllık ortalama 70-80 milyon TL zararımız olmakta bu şubelerden. Bütün başkanlarımızın çektiği sıkıntı bu... 10 yılda 700-800 milyon TL’lik açığa neden oluyor. Gerçek reel amatör şubeleri zaten karşılarız. Zaten görevimiz de bu. Basketbolda mutlaka ve mutlaka sponsor ile yola çıkacağım.

Voleybolda da keza öyle… Büyüyen bir delikten yana değilim. Otarşik, kendine yeterli bir şube oluşumundan söz ediyorum. Voleybol da kanayan bir yara haline geldi. Sponsor gelirlerimiz çok düşük. Türkiye ve dünya çapında sponsorlar bulacağız. Galatasaray’ı 1-2 daire fiyatına değil gerçek sponsorlarla destekleyeceğiz. Yoksa UNICEF ile Kızılay ile yola çıkarız.

ULUSLARARASI KURULUŞLAR İLE DİRSEK TEMASI HALİNDEYİM
Stadın isim hakkı yenilenecek. O dönem Adnan Polat gerçekleştirmişti. Bunun üstüne daha çıkacak şekilde sponsorlar bulun. Uluslararası kuruluşlar ile dirsek teması halindeyim. Seçilemesem bile Galatasaray için yaparım, Galatasaray için veririm.  Sevgili başkanlarımızı dinliyoruz. Korkunç bir ötekileştirme, ayrıştırma birbirinden hoşnut olmama ve sevgisizlik görüyoruz. Muhalefet, liseli, kafatasçı deniliyor. Kuruluş değerlerimize yapılıyor. Ali Sami Yen ve kurucularımız burada olsaydı inanın ağlarlardı. Galatasaray sosyal bir camia... Para, ün, menfaat peşinde değiliz. Mecnunun duyduğu bir aşk gibi... Lütfen saygılı olalım. Bütün başkanlara saygı duyalım. Hata yapılabilir… Ben bile şu anda yanlış söylemde bulunabilirim. İnsan hata yapmakla mükelleftir. 

Ben idari bağlamda yüksek istişare komisyonunu kurmayı düşünüyorum. Yaşayan başkanların, ikinci başkanların ve divan başkanlarının olacağı bir komisyon… Onlara akıl danışılacak.

ÜYELİK SİSTEMİNİ SADAKATE BAĞLI YAPALIM
Lütfen üyelik sistemini sadakate bağlı yapalım. Tüzük engel değil. Kimler maça gidiyor, kimler deplasmana gidiyor, kimler kombine alıyor. Bunları puantaja bağlayıp onlara üyelikte öncelik verelim. Bağışçılarımıza da artı verelim. Lütfen Galatasaray’a üyeliği sadakate bağlı hale getirelim. Dursun Özbek de kötü ayrılmak istemiyor. Yönetici kardeşlerimiz de öyle. Hepsi benim arkadaşım. Biz muhalefet değiliz, siyasi parti değiliz, tarikatımız mezhebimiz Galatasaray. Yönetimlere ve eski başkanlara saygılı olmalıyız.”

GALATASARAY'IN HEDEFİ ŞAMPİYONLUKTUR
Sportif olarak... Sahada hangi spor dalında olursa olsun Galatasaray’ın hedefi şampiyonluktur. Her ikincilik gelir getiriciyse “eh idari eder” ama biz winner (kazanan) bir kafadayız. Kaybedişten yana değiliz. Galatasaray sürekli kazandığı için buralara geldi. Terinin son damlasına kadar, ölümünü yiğitçe, rakibine saygılı bir ruhla gitmesi gerekir. Biz sipahiler gibi yürekli, akıncılar gibi asil olmalıyız. Pusu kültürü, Bizans oyunlarına tevessül etmemeliyiz. Birtakım isimler geziyor. Taşeron bezirganlar merkezi iktidar adına konuşanlar var. Sakın oyuna gelmeyin. Sevgili Alpaslan’ın dediği gibi; “Kim ki Galatasaray’ın yararına bir taşı bir metre öteye götürür. Biz onlara teşekkür ederiz. Bizim artımız Galatasaray'dır.

HIRSIZLAR BENDEN KORKSUN
Galatasaray artık dev bir kurum. 657 sayılı kanun çıktığında şuna baktık. Eşit ücret, liyakat, ehliyet şart... Ücret yelpazesi şart... Artık Galatasaray sosyal camiadır. Kim eğilip bükülmemiştir; sporcu, yönetici olarak öncelik vermeli ve onurlandırmalıyız. Kimseyi suçlamıyorum. Tek kırmızı çizgim hırsızlık. Hırsızlar benden korksun... Galatasaray dev bir dünya markası… Bizi elitist diye eleştirdiler. Biz snop, züppe takımı değiliz. Biz halkın içindeyiz. Rakiplerimize de kendimize de saygılıyız.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0