Süper Lig: Oyunu yönlendiren olmayınca mağlubiyet kaçınılmaz..

Süper Lig'de sezonun 20.haftasında Galatasaray deplasmanda Sivasspor ile karşılaştı. Şampiyonluk adaylarının hepsinin puan kaybettiği haftada Galatasaray adına bu maç çok daha fazla önem kazanmıştı. Maç öncesinde Fatih Terim, Fernando'nun sakatlığı ve Ndiaye'nin ayrılışı sonrası orta sahada Donk-Tolga ikilisine şans verdi. Önlerinde Garry-Feghouli-Yasin üçlüsüne yer verdi. Diğer bölgelerde ise ideal isimlerle maça başladı..

Galatasaray maça ilk 10 dakika hariç 3.bölgede pres yapmamayı tercih etti. Bu lig adına kritik karar.. Çünkü ligde 3.bölgede pres yapan kazanıyor ancak Galatasaray bugün bunu uygulamadı. İkinci bölgede kazanılan topları kenarlara yayarak hızlı oyuncularla skora gitmeyi amaçladı ancak bu fazlasıyla tahmin edilebilir bir durum. Galatasaray adına bugün en az merkezden hücum ettiği maç oldu. Ligde Beşiktaş'ın, Fenerbahçe'nin merkezden hücum edememenin nasıl sorunlar oluşturduğunu çok güzel görüyoruz. Bu sebeple merkezden hücum edememek takımları fena halde tahmin edilebilir kılıyor.

Hücum yönleri
Yukarıda bahsettiğim sorunun ana sebebi de ilk 11'de topu yönlendirecek futbolcunun 1 tane olmasından kaynaklıydı. Galatasaray golü kendi kalesinde görene kadar 4-2-3-1 gibi dizildi ve Tolga-Donk ikilisi iki tane 6 numara gibi oynadı. Galatasaray bu dönemde rakip alanda çok az topla buluştu. Topu 3.bölgeye taşımakta bu kadar zorlandığı maç pek olmamıştı bu sezon. Golden sonra ise Fatih Terim, bu soruna çözüm üretmek adına Feghouli'yi biraz daha derinde kullanmaya başladı ve Galatasaray oyunu biraz olsun olumlu anlamda düzelme göstermeye başladı. Bu değişiklik sonrası Galatasaray 4-1-4-1 gibi dizilmeye başladı. Orta sahada şöyle bir görüntü meydana geldi: Donk ön libero, önlerinde sağ iç Feghouli, sol iç Tolga. Sağ kenarda hücum organizasyonları görmeye başladık ancak sol kenarda hiçbir etkinlik yoktu. Topu sadece ve sadece Feghouli yönlendirdi. İlk yarıyı da Galatasaray bu şekilde tamamladı.

Sivasspor'un ilk golüne kadar oyun bölgelerinde topla oynama yüzdeleri
İkinci yarıda Fatih Terim'in Selçuk veya Belhanda hamlesi ile geleceğini tahmin ediyordum ancak Fatih Hoca hiçbir değişiklik yapmadı. Bir farkla Galatasaray yine aynı oyunu oynamaya devam etti. Bu kez Sivasspor skoru koruma güdüsüyle daha geride yerleşiyor ve topu Galatasaray'a bırakmış, 2.bölgede kazanılan topları hızlı şekilde 3.bölgeye taşıyarak kontra-atak arama peşindeydi. Sivasspor bu süreçte iyi pozisyonlar üretemedi. Sivasspor'a yardım Denayer'den geldi. Saçmasapan bir pozisyonda penaltıyı yaptırdı ve Sivasspor 2.golü buldu. Oyunda sorunlar bu kadar bariz olmasına rağmen Fatih Terim 2.golden sonra değişikliğe gitti ancak bu panik değişikliğiydi. Çünkü Galatasaray'ın sorunu topu yönlendirme sorunu vardı ama Fatih Terim oyundan Tolga'yı alıp Eren'i oyuna sürdü. Bu değişiklik sonrası Galatasaray tamamen oyundan kopmaya orta sahası kolayca geçilmeye başladı. 5 oyuncu ileride 5 oyuncu geride gibi bir yerleşim olmaya başladı. Skor ne olursa olsun 60.dakikadan sonraki bu kopukluk kesinlikle açıklanamaz. Galatasaray daha iyi yerleşim yapmalı. 68.dakikada ise Belhanda'yı, Feghouli yerine oyuna sürdü ancak bu da bence hatalı bir değişiklik oldu. Feghouli o dakikaya kadar takımın en iyisiydi burası kişiden kişiye göre değişebilir ancak Feghouli o dakikaya kadar sahadaki tek topu yönlendiren oyuncuydu ve Galatasaray adına sorun da buydu. Hocanın sahaya bir tane daha koşuyu ödüllendirebilecek futbolcuyu daha sahaya süreceğini düşünürken hoca birini oyundan alıp diğerini oyuna sürdü. Hücumdaki sorun buydu. Takımda koşu yapacak futbolcu vardı ama koşuyu ödüllendirecek futbolcu sayısı sadece birdi. Belhanda oyuna girdikten sonra ise Galatasaray biraz daha fazla üretken olmaya başladı. Golü bulduktan sonra da birçok gol pozisyonuna girdi ancak beraberlik golünü bulamadı ve 2-1 mağlup oldu.

Galatasaray taraftarı her ne kadar bu maçta Gomis'i eleştirse de Gomis ceza sahasından bu kadar uzak oynarsa iyi oynayamaz. Premier Lig'de tutunamamasının sebebi de bu.. Gomis'in bu sezon kötü oynadığı maçların hepsinde kaleden uzaktı. Şöyle bir göz önüne getirin; Beşiktaş, Trabzonspor, Fenerbahçe hepsinde ceza sahasından uzaktı. Bir başka konu ise Belhanda'nın durumu. Fatih Terim geldiğinden beri ilk 11'den kesik yedi lakin Ndiaye'nin ayrılığı sonrası geri dönmesi gerekiyor. Galatasaray'da çok net şekilde topu iyi kullanabilecek futbolcu eksikliği yaşanıyor. Selçuk yaşı ve fiziksel durumu itibariyle 2.5 yıldır iyi performans gösteremiyor. Tolga, Donk hatta Fernando asla topu yönlendiren isimler olmadılar. Elde Feghouli ve Belhanda dışında bu role yatkın hiç kimse yok. Sezon başında Ndiaye ve Belhanda'nın sürekli oynaması gerektiğini düşünüyordum şu an ise Belhanda ve Feghouli sürekli oynamaları gerek. Hücumda üretkenlik adına Galatasaray adına bu bir mecburiyet gibi gözüküyor.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0