Derbi Özel | Tottiler Messiler ekibi konuğumuz oldu...

FCN Blog olarak Cumartesi günü oynanacak olan Fenerbahçe derbisi öncesinden özel içerikler üretmeye devam ediyoruz. Bu bağlamda Farklı Kaydet'in sevilen podcasti Tottiler Messiler ekibi konuğumuz oldu. Biz sorduk, onlar cevapladı ortaya doyurucu bir sohbet çıktı...

Galatasaray'ın sezonun ilk yarısında baskı geldiğinde geriden topla oyunu kuramama sorunu vardı. Fenerbahçe'nin de Başakşehir maçında ön alanda etkili pres yapabildiğini gördük. Bu bağlamda Galatasaray baskı yapılırsa bu sorunu nasıl çözer? 
Fritz Fassbender: İlk yarıdaki maçlarda 11'inin neredeyse tamamı birbiriyle ilk defa yanyana oynayan, topsuz oyunda kimin nerede duracağına dair gelişme aşamasında olan bir takımın baskı yiyince sorun yaşaması normaldi. Özellikle takımın en net hücum planı Mariano'nun oyun kuruculuğundaki sağ kanatı kapatmak bile sorun yaratmaya yetiyordu. Fernando ve Maicon gibi oyuncuların kalitelerinin aşağısında kalıp gereğinden fazla panik yapmaları da bir etkendi. Şimdiyse Terim, Mariano'ya bağımlı olmayan hücum seçenekleri yarattı. Bu sebeple baskı yiyen oyuncunun daha fazla pas opsiyonu olacaktır. Ayrıca rakip bizden daha uzun o yüzden yüksek atmayalım diyerek Başakşehir'in düştüğü hataya da düşüleceğini sanmıyorum. Eğer Fernando oynarsa bütün zaaflarına rağmen yakınında çok top kaybı yapan N'diaye ya da Belhanda yerine Selçuk'la oynayacak olması da ilk yarıda kalitesine yakışmayan panik hali yaşamamasını sağlayabilir. 

Koray Gök: Fenerbahçe sert ve tempolu bir takım, ön alan presine uygun bazı oyuncuları da var ama ben Başakşehir maçındaki oyunun biraz abartıldığını düşünüyorum. Başakşehir savunmasına Fenerbahçe maçından sonra da bu baskıyı yapan takımlar oldu ve çoğu sonuç, hatta puan aldı. İçeride 13 maçta 19 gol yiyen Fenerbahçe’nin, 25 maçta 61 gol atmış Galatasaray’a karşı bu kadar sert bir pres yapacağını hiç sanmıyorum. Sadece Maicon ve Fernando’ya kilit vurmaya çalışacaklardır ki Galatasaray bu durumdan hem sahayı beklerle enine açarak, hem de Gomis-Rodrigues ikilisinin arasına uzun top atarak sıyrılabilir. Kadıköy atmosferi bu planların uygulanmasına ne kadar izin verir bilmiyorum ama Fenerbahçe ile ilgili korkulacak şeyler arasında pres bence ilk üçe girmez.

Hüseyin Kıyıcı: Galatasaray'ın bu sezon deplasman ve derbi fobisi malum.. Sakin kalarak kendi oyununu rakibe kabul ettirmesi için öncelikle pas istasyonları bütünlüğünden çıkmaması gerekiyor. Fatih hocanın özellikle Fernando'yu bu maça özel olarak riske etmediğini tahmin edebiliriz. Fernando, Galatasaray omurgası için hem sertlik hem de reputation açısından önem arz eden bir oyuncu...

Fenerbahçe'nin aşırı baskılı oyun sergileyebileceğini düşünmüyorum. Zaten en çok eleştirildikleri konu oyunu rakip kaleye yıkamamaları. 2 taraf açısından bakarsak tansiyonu düşmeyen, rus ruleti gibi bir maç olacaktır.

Gomis'in Fatih Terim geldikten sonra rolü değişti. Hep derbilerde etkisiz olduğu konuşulan Gomis, yeni rolüyle bu derbide neler yapar, etkisi nasıl olur? 
Fritz Fassbender: Derbilerden ziyada genel bir deplasman sıkıntısı olduğu bir gerçek ama bu Gomis'den çok takımla alakalı bir durum. Gomis bir ceza sahası golcüsü, topu oraya ne kadar sık ve ne kadar kaliteli getirdiğiniz belirler Gomis'in performansını. İçerideki maçlarda bol varyasyonla ve çok adamla rakip ceza alanına çökülürken deplasmanlarda bayramda tanımadığı uzak akrabanın ziyaretine gidince mahçuplaşan utangaç çocuklara dönüşen bir Galatasaray var. O yüzden bence Gomis'in rolünü değiştirmeye çalışmaktan önce deplasman oyunu problemini çözmek lazım. Ama elbette Gomis'in fiziksel mücadelelere daha çok girmesi, pas istasyonu olmaya çabalaması, daha çok al ver yapması böyle maçlarda artı olarak yazabilir. Yorulup, bitiriciliğini etkilememesi şartıyla. 

Koray Gök: Badou Ndiaye'nin ayrılığının üzerine Fernando’nun sakatlanması Galatasaray orta sahasının dinamizmini çok düşürdü, bu da Gomis-Feghouli ikilisine ek sorumluluklar yükledi. Gomis’in sadece bir skor tehdidi olması yetmiyor, takımı öne taşıyan oyunculardan biri olması gerekiyor. Fenerbahçe gibi ligin fizikli ve sert takımlarından birine karşı Gomis’in saha içi etkinliği hayati önem taşıyor. Fenerbahçe çok sorunlu bir savunma dörtlüsüne sahip, kuvvetli ama pozisyon alma konusunda problemli dört savunmacıyla oynuyorlar. Gomis gibi kurt bir santraforun bu dörtlüyü oyun bilgisiyle nasıl zorlayacağı çok önemli, skor tabelasında ismini görmesek dahi çok etkili bir Gomis performansı izleyebiliriz.

Hüseyin Kıyıcı: Bunun için keskin bir şey söylemek elbette zor neticede bu bir derbidir. Ancak Galatasaray arzu ettiği boşlukları yakalarsa Gomis üzerine düşeni yapar diye düşünüyorum. Neticede Fransız en etkiliği olduğu nitelik ceza sahasında işi bitirmek..

Fenerbahçe duran toplardan 18 gol atmış durumda. Öteki taraftan Galatasaray'ın ise duran top sorunu hepimizin malumu. Fatih hoca derbide bu sorunu nasıl çözebilir sizce? 
Fritz Fassbender: Galatasaray'ın duran top sorunu. Bu olay o kadar uzun zamandır çözülemiyor ki bu isim tamlaması futbolla ilgili birşeyden ziyade yeni nesil, duygusal müzik yapan indie rock grubu ismiymiş gibi geliyor bana: Galatasaray'ın duran top sorunu. Bu kadar değişik teknik adamın, bir dolu değişik oyuncu tipiyle çözemediği bir soruna benim bir çözüm önerisinde bulunmam komik olur. Bütün Galatasaray oyuncuları kale çizgisine dizilsin, Muslera önlerinde gelen topu tokatlamaya çalışsın, bir de öyle deneyelim mesela. Her türlü yiyoruz zira. 

Koray Gök: Galatasaray’ın duran top sorunu bir teknik direktör sorunu değil, personel sorunu. keza Fenerbahçe’nin de bu konudaki avantajı personelinden kaynaklanıyor. Galatasaray’da Maicon dışında hava toplarında koşulsuz güveneceğiniz kimse yokken Fenerbahçe duran toplara iki stoperi üzerine Topal-Souza gibi havadan etkili bir ikili üzerine Fernandao gibi bir hedef santraforla geliyor. Fenerbahçe için duran top kazanmak ana hücum opsiyonlarından biri olacaktır ve buna Galatasaray’ın herhangi bir çözüm üretebileceğini sanmıyorum.

Hüseyin Kıyıcı: Önceki maçlara göre biraz daha ciddiyet ve yüksek konsantrasyon olacaktır elbette ama bu durumun tedavisi bu sezon cidden muamma!

Son olarak klasik bir soru sorayım. Sizin derbi tahmininiz nedir yani o sene bu sene mi?
Fritz Fassbender: Fenerbahçe 1 - Galatasaray 2

Koray Gök: Kalbim ‘’Kadıköy’den ne zaman çıkabildiniz ki şimdi çıkacaksınız 2-0 yenilir dönersiniz evinize koçum’’ diyor, ama aklım ‘’ilk golü atar panikletir 2-1 kazanırız’’ diyor, ben de hangisini dinleyeceğimi seçemedim henüz. :) 

Hüseyin Kıyıcı: Galatasaray kazanır...

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0