Dört Köşe | ''Fatih Terim farklı bir oyun ve kadro yapısı tercih etti.''

FCN Blog'un kendine has konsepti olan Dört Köşe'de bu hafta içimizden birisi olan Mücahit Mintemur ile Başakşehir maçında alınan galibiyeti ve Alanyaspor deplasmanını konuştuk.

Ölüm kalım maçı olarak nitelendirebileceğimiz maçta Galatasaray, Başakşehir'i mağlup ederek liderliği geri aldı. Bu maçta Galatasaray'in oyununu nasıl buldun? 
Fatih Terim bu kez kendi idealist tavrından vazgeçip farklı bir oyun ve kadro yapısı tercih etti. Öncelik Başakşehir'e alan bırakmamak ve Başakşehir'e oyun oynatmamaya yönelikti. Bunu Donk ve Denayer tercihlerinden de anlayabiliriz. Donk, Adebayor'a atılacak uzun topların sonrası için, Denayer ise Mariano'nun hücuma gittikten sonra arkada verdiği boşlukları kapatmak için kullandı. Savunma planı iyiydi ancak hücumda ise takım ne yapacağını bilmez, bireysel becerilere fazlaca dayalı bir görüntü çizdi. Orta sahadaki tercihlerinden dolayı hücuma topu taşımada çok zorlandı. Eğer sadece takımın savunma planını göz önüne alırsak Fatih Terim iyi bir karşılaşma çıkarttı ama işin hücum kısmında ise fazlaca vasat bir oyun izlettirdi.

Fatih Terim, Başakşehir maçında ilk 11'de değişiklik yaparak Donk ve Denayer'i ilk 11'de başlattı. Sence bunun nedeni neydi ve 2 oyuncunun performansını nasıl buldun?
Önce Denayer tercihinden başlayalım. Galatasaray, sezonun ilk yarısında Başakşehir'e farklı mağlup olurken en büyük sorun Mariano-Maicon hattı olmuştu. Elia topla buluştuğu her dakika pozisyon üretecekmiş kıvamında top oynadı. Başakşehir o maçta Galatasaray'ın en zayıf karnını baya eşelemiş ve sonuç almıştı. Denayer tercihinin öncelikli nedeni de buydu. Mariano'nun açıklarını kapatmak ve Elia'ya şans tanımakmaktı. Denayer bu görevini fazlasıyla yerine getirdi. Denayer tercihinin 2. nedeni ise Galatasaray'ın orta sahada kurduğu savunmasının atılan direkt toplarda ağır kalıp pozisyon vermesi. Fatih hoca bunu da düşünüp hantal Maicon yerine daha çabuk ama daha alt seviye Denayer'i tercih etti. Özellikle ikinci yarının başında kurulan baskıda bunun meyvelerini topladı. 

Donk tercihinin sebebi de yine savunma kurgusuna  yönelikti. Başakşehir kendisine 3.bölgede baskı yapan hemen hemen her takıma karşı sorun yaşadı. Fenerbahçe maçı bunun zirve noktasıdır. O maçtan sonra Abdullah Avcı bazı kararlarından vazgeçip geriden ayağa kısa pasla çıkmak yerine biraz daha uzun topa yöneldi. Galatasaray önde basacaktı ama geride Adebayor'un indirdiği ikinci topları toplamak da mühimdi. Bu sebeple Fatih Terim eski günlerinden uzak Selçuk yerine oyun içi sertliği yüksek, fiziksel olarak daha sağlam Donk'u tercih etti. İkisinin de verilen görevleri eksiksiz yerine getirdiğini iyi bir oyun çıkarttıklarını düşünüyorum.

Türkiye Kupası'nda Akhisarspor'a mağlup olarak elendik. Bu karşılaşma ve yedek oyuncular hakkında görüşlerin nedir?
Galatasaray'ın kadrosunun çok dar olduğunu sezon başından beri konuşuyoruz. Tudor döneminde kadro 12-13 kişiyle kısıtlıydı. Kenardan gelip oyunu değiştirebilecek 1.5 oyuncudan bahsedebilirdik. Biri Garry diğeri belki Yasin. Fatih Terim'in gelişiyle birlikte bazı yüzüne dahi bakmadığı futbolcuların ivmelendiğini gördük. Donk bunlardan biri örneğin. Hocanın geldiği ilk dönem bu sayı çok daha fazlaydı çünkü o gün futbolculara farklı bir motivasyon kaynağı vardı ancak bu saman alevi kısa sürede sönmüşe benziyor. Galatasaray'ın mali bütçesi ne kadar yeterli olur bilmiyorum ancak Fatih terim kulübeyi bu seviye için yeterliliği daha fazla olan oyuncularla doldurmaya çalışacaktır.

Cumartesi günü Alanyaspor deplasmanı var. Deplasman sorununu da düşündüğümüzde sence nasıl bir karşılaşma bizi bekliyor?
Alanyaspor da Gençlerbirliği'ne benzer bir oyunu tercih edecektir. Takımın başındaki Mesut Bakkal Gençlerbirliği'ni çalıştırdığı dönemde Ankara'da oynanan Beşiktaş maçında ufak farklılıklarla Gençlerbirliği'nin Galatasaray'ı mağlup ettiği oyuna benzer bir oyunu tercih ederek galibiyeti almıştı. O gün galibiyeti alırken zorlanan Mesut Bakkal bu kez elinde daha iyi bir oyuncu grubuyla Galatasaray'ı ağırlayacak. Galatasaray yine aynı hücum performansını sürdürürse galibiyetin yine bireysel yeteneklere bağlı olduğu kanaatindeyim.

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0