STSL | Fatih Terim farkı!

Galatasaray, Spor Toto Süper Lig'in 31. haftasında sahasında Beşiktaş'ı konuk etti. Cimbom, Fernando ve Garry Rodrigues'in golleriyle karşılaşmadan 2-0 galip ayrıldı ve puanını 66'ya yükselterek ligde liderliğini sürdürdü. 

Fatih Terim, Beşiktaş karşısına beklenen ilk onbirle çıktı. Galatasaray henüz 40. saniyede Rodrigues ile rakip kalede tehlike yaratsa da kontrollü başladığını söylemek mümkün. Başakşehir maçının başlangıcına benzetmek mümkün bence. Galatasaray sezon başından beri yani Igor Tudor döneminde de Fatih Terim döneminde de beklerini etkin kullanan bir takımdı. Buna şöyle bir örnek vermek mümkün ligin ilk 8 haftasında Galatasaray'ın en çok kilit pas veren ismi Mariano'ydu. Fatih Terim göreve gelince beklerin oyun üzerindeki etkinliğini azaltmadı tam tersi daha da arttırdı. Galatasaray'da her iki bekin de hücum yönündeki etkinliği çok fazla. Sağ bek ve sol bekte görev alan oyuncular kötü oynadığında Galatasaray puan kaybederken, iyi oynadıklarında ise Galatasaray kazanıyor. Yine bunu örnek vererek açmak gerekirse Kasımpaşa ve Gençlerbirliği deplasmanlarını hatırlayın. Bu maçlarda iki bek oyuncusu da iyi performans gösterememişti ve takımımız bu deplasmanlardan mağlup ayrılmıştı. Kısacası beklerin performansı Galatasaray için çok önemli. Bu bağlamda da Mariano'nun sakatlanarak kenara gelmesi bir dezavantajdı. Her ne kadar Linnes bu sezon Fatih Terim ile beraber sağ bekte iyi işler yapsa da Mariano'nun daha kaliteli bir oyuncu olduğu gerçek ancak Linnes oyuna girdikten sonra muhteşem bir performans sergiledi. Attırdığı 2. golün dışında savunmada yaptıklarıyla sezon başından beri kanatları iyi kullanan Beşiktaş'ın o bölgeden gelmesini engelledi. Linnes neredeyse hiç Quaresma'ya, Lens'e geçit vermedi. İstatistiklere baktığınızda da bunu görmek mümkün. Girdiği 9 ikili mücadelenin 8'ini kazanmış. Attırdığı gole gelecek olursak enfesti. Bu pozisyonun Galatasaray'ın çalıştığı bir pozisyon olduğu da ortaya çıktı. Başakşehir maçında Mariano'nun golü, Beşiktaş maçında Linnes'in asisti çok benzer pozisyonlar. 

Galatasaray için beklerin ne kadar önemli olduğunu söyledik ve Linnes'in performansına değindik. Diğer kanatta oynayan Nagatomo'ya gelecek olursak, 15-20 dakikada Quaresma'yı bıktırıp sağ kanada geçirmesi onun ne kadar iyi bir oyun oynadığını gösterir. Karşısında Babel oynarken de geçit vermedi, Quaresma'ya da vermedi. Oyunun iki yönünde de enfesti. Attırdığı golde Rodrigues'ten çok daha iyi bir pas almadığını söylemek lazım. İyi bir pas gelmemesine rağmen topu aldı ve doğru yere göndererek, golü attırdı. Nagatomo sol tarafı koridor yaptı. Isı haritasına bakınca da bunu görmek mümkün. O bölgeyi Beşiktaş'ın kullanmasına hiç izin vermedi. Feghouli, Belhanda ve gol atmasına rağmen Rodrigues bence çok da iyi değillerdi ve hücum oyuncularının iyi olmadığı günde Galatasaray'ın birçok pozisyona girerek maçı kazanmasındaki ana etken bek oyuncularıydı. Bu maçta da bek oyuncuların takım için önemi bence ortaya çıktı. İki bek oyuncusu da muhteşem bir performans gösterince Galatasaray kazandı. 

Galatasaray, Beşiktaş'ı yenerken hem rakibini oynatmadı hem de kendi istediklerini yapabildi. Bunu da Fatih Terim farkı olarak yorumlamak mümkün. Beşiktaş sezon başından beri ligdeki maçlarda kanatları çok etkin kullanan ve bolca orta yapan bir hücum performansı sergiliyordu. Bunla ilgili de geçtiğimiz aylarda çıkan ''Quaresma tek başına Barcelona'dan çok orta yaptı'' örnek olarak gösterilebilir. Malatyaspor maçında 39 orta yapan, Akhisar deplasmanında 23 orta yapan, Başakşehir deplasmanında 39 orta yapan Beşiktaş, dün sadece 14 orta yaptı. Bunun yanında maç öncesi Galatasaraylıların çekindiği, Beşiktaşlıların ise en çok umutlu olduğu isim kuşkusuz Talisca'ydı. Haftalardır Beşiktaş'a maç kazandıran Talisca'yı da Galatasaray çok iyi durdurdu. Maç boyunca Talisca'nın etkili olduğu tek pozisyon Adriano'nun ortasında yaptığı kafa vuruşuydu. Kısacası Galatasaray, Beşiktaş'a oyununu oynatmadı ve istediğini yapabildi. Beşiktaş'ın 2 net pozisyonu var evet ama bunların da bireysel hata olduğunu unutmamak lazım aynı organize pozisyonlar değildi. Birinde Denayer, birinde ise Maicon büyük hata yapmıştı. Yani Türkiye'de yıllardır küçümsenen, ''sadece gazla başarıyor yeaa'' denilen Fatih Terim yine farkını ortaya koydu, yine taktik bilgisinin ne kadar iyi olduğunu gösterdi. Önce Başakşehir maçında ardından bu maçta da ne kadar iyi bir teknik direktör olduğunu gösterdi. 

Kadro olarak çok daha kaliteli olan Beşiktaş'a karşı öndeki 3 oyuncunun da çok da iyi olmadığı bir günde, defansının bireysel hata yapmaya çok yatkın 2 oyuncudan kurulu olduğu günde ve ortasahada son oynadığı Beşiktaş derbisinde yuhalanan Donk'un oynadığı maçta Galatasaray, ezeli rakibini oynatmadan, iyi oyunla yeniyorsa işte bunun ana nedeni Fatih Terim'dir. Fatih Terim öncesi Galatasaray, 4 büyük maçta yalnızca 2 gol atabilmiş ve 10 gol yemişti. Yine bu maçlarda yalnızca 1 puan almıştı. Fatih Terimli Galatasaray ise 4 büyük maçta yalnızca 1 gol yedi -ki bu da Kucka'nın son saniye golüydü- ve Fatih Terim ile beraber 10 puan topladı. Fatih Terim yine ne kadar büyük, iyi bir teknik direktör olduğunu gösterdi. Galatasaray, Fatih Terim farkıyla şampiyonluğa adım adım yürüyor. 

Hiç yorum yok

Okumuş olduğunuz başlık hakkındaki yorumunuzu bırakmak için lütfen aşağıda bulunan alana görüşlerinizi belirtiniz. Unutmayınız ki; yorumlarınız blog ekibinin onayı doğrultusunda görüntülenecektir. Hakaret ve küfür içeren yorumlar onaylanmayacaktır.

Blogger tarafından desteklenmektedir.
google.com, pub-1379219663774483, DIRECT, f08c47fec0942fa0